Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Стерилизирана" Струмица посрещна Бойко като "трета майка"

Понякога ми се струва, че обикновените хора в България и Македония познават историята по- добре от историците и политиците. Хората знаят, че говорят на един език, че сме били един народ, че политическите  и исторически обстоятелствата са го разделили и дори се е насаждало противопоставяне.

Това сподели Владимир Перев журналист в Скопие. Той коментира съвместното заседание на правителствата на България и Македония и основните му послание.

Най- важното е, че двамата премиери излязоха със съвместна декларация, срещата е важен знак за помощта, която България ще окаже за интеграцията на Македония в НАТО и ЕС, открои журналистът.

Той обаче акцентира повече върху промените, които ще засегнат ежедневието на хората като цените на роуминга, газификацията и изграждането на Коридор №8,  строителството на  магистрала между Петрич и Струмица.

 Има надежда, че тези проекти ще се случат реално. Досега в медиите като се заговори за Коридор №8 ние журналистите веднага си  си мислехме, че някой иска да "крадне" едни пари или, че идват нови избори.

Владимир Перев коментира изборът на Струмица за домакин на срещата. Той припомни, че всички правителства след 1944 година са били с отрицателно отношение към югоизточния регион, хората са били смятани за анти- югославски настроени, а и това е родният град на Зоран Заев, където той е бил и кмет.

Днес, разказа журналистът, градът беше направо „стерилизиран“, цялата полиция на страната е мобилизиране, всичко беше чисто, кофите за боклука се изкараха  навън  от града,  домакините си „чуваха“ боклука в къщите, хората си изкараха костюмите, за да посрещат Бойко Борисов. Някой от по- старите хора казваха- „Хайде- Трета майка“ , което значи - два пъти сте влизали тук в двете световни войни, сега дано да е за истинско подобряване на отношенията.

Целият разговор Владимир Перев – чуйте в прикачения звуков файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би, това е най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33