Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Допълнителните средства за протези няма да стигнат за всички

10 милиона допълнително ще бъдат отпуснати за стоматологична дейност през 2018  година. Парите ще са към бюджета на НЗОК и предстои да бъдат гласувани.  С тези средства ще се даде възможност на възрастните хора да получат безплатни протези. Една идея, която лансира служебния здравен министър д-рИлко Семерджиев, но така или иначе през тази година не бяха намерени пари. Дали ще се случи през 2018 година? За какво ще стигнат допълнителните средства, за какво ще настояват стоматолозите при предстоящите преговори с НЗОК  –  председателят на Българснкия зъболекарски съюз д-р Николай Шарков. 

Решението за допълнителните 10 млн лв. е добро,  но ако не ни задължават да правим с тях протези на възрастните хора. Изчислихме, че за да направим цели протези на възрастовата група 65-69 години,  ще са ни необходими за годината 42 млн, но само, ако  минат около 70% от нуждаещите се през нашите кабинети. Ако започнем обаче тази дейност от 1 септември 2018 г,. ще  са ни необходими 20 млн. Това сме го заявили на база на научни анализи с документи, с които разполага съюзът.  Сега  изведнъж вместо 20, ни дават 10 млн и ако те останат толкова, .ще можем само да  коригираме цените на досега съществуващите лечебни дейности за децата и за възрастните. И няма да можем да осигурим никаква нова дейност за населението, което на практика не получава нищо от  НЗОК.  Така че не могат да ни принудят да работим на ангро – хайде, ето ви парите, оправяйте се, заяви д-р Шарков.

Той подчерта, че  парите, които касата ще заплаща, ще отидат само за клиничната работа на лекаря по дентална медицина, който ще сключи договор за изработване на протезите. За тях пациентът допълнително ще заплаща на зъботехниците. Сумата не е голяма, подчерта д-р Шарков.  По думите м,у над 240 000 са хората  между 65 и 69 години, които имат нужда от цели зъбни протези.  Той припомни че предложението на Българския зъболекарски съюз бе  да бъдат  осигурени 20 млн. лв, за да стартира протезирането на възрастните хора от 1 септември 2018 г.  Ако  тези пари обаче не бъдат отпуснати, зъболекарите ще настояват, че все пак искат да предоставят услугата – протезиране на нуждаещите се, но очакват от политиците да покажат своята гъвкавост в преговорния процес със НЗОК.

Това, което  пациентите получаваха през 2017 г. по здравен пакет, ще бъде запазено и нито една дейност няма да отпадне, подчерта д-р Шарков. За правата на пациентите се бори самият Български зъболекарски съюз, който не получава никаква подкрепа от пациентските организации. 

Броят на децата със зъбен кариес не се е увеличил в сравнение с минали години.  Задължителното здравно осигуряване за децата включва един преглед и четири осигурени дейности годишно, които включват и усложненията на зъбния кариес. От 2009 т. работи и Национална програма за  профилактика на оралните заболявания при  пациенти от 0 до 18 г., така че държавата си е на мястото. При възрастните обаче положението никак не е розово,  подчерта д-р Николай Шарков.

Чуйте звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изборите са погром, но ако не се състави кабинет, идва катастрофа

След тези избори няма победители. Победителят е гневът на българския народ, онези 70%, които не припознаха нито един от политическите играчи за свой представител в управлението.  Това е погром. Констатацията е на журналиста от "Епицентър" Валерия Велева.  Според нея през партийната система е минало торнадо и никой не е останал незасегнат от него...

обновено на 11.06.24 в 16:43

Положителни данни за въздуха в Пловдив взривиха въздуха в ОбС

Дебат за мръсния въздух в Пловдив се разрази на днешната сесия. Повод за това стана докладът за изпълнението на програмата за подобряване на качеството на атмосферния въздух, чийто вносител беше зам.-кметът Иван Стоянов.  Още в самото начало съветниците от Продължаваме промяната – Демократична България изказаха притеснението си..

публикувано на 11.06.24 в 15:44

Политически сътресения има не само у нас, а и в Европа и САЩ

Изненадата на изборите у нас си остава малкият брой гласували. Съчетаването на изборите 2 в 1 с европейските и сериозността на момента се очакваше да вдигне изборната активност, но това не се случи, каза в предаването "Ден след ден" философът, журналист и публицист Тони Николов . "Ситуацията е доста сложна не само у нас, а в цяла Европа. Има..

публикувано на 11.06.24 в 15:02

Резултатите на БСП са катастрофални, подавам оставка

Нашите резултати са катастрофални и поради това поемам политическата отговорност и подавам оставка, оповести лидерът на БСП Корнелия Нинова. Свиквам НС, който да избере един от заместник-председателите на партията, който да довърши мандата, да организира пълен цикъл отчети и избори в цялата партия, което значи нови общински и областни председатели,..

публикувано на 11.06.24 в 14:18

Явлението "Величие" не трябва да се надценява

"Най-големият проблем на тези избори е рекордно ниската избирателна активност, която трябва да бъде изследвана в дълбочина. Тя делегитимира усилията на политическата класа за по-нататъшното развитие на България. А що се отнася до това - какво се случи на изборите - като че ли ще получим още от същото, което наблюдавахме през периода 2017-2020 година,..

публикувано на 11.06.24 в 10:58