Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на "Млада Виена в млада България" в Радио Пловдив

| обновено на 12.03.18 в 09:22

В поредицата на списание "Страница" "Автори представят свои книги" на 12.03.2018 - понеделник, от 18.00 часа в Първо студио на Радио Пловдив литературният критик и преподавател  в ПУ "П. Хилендарски" Младен Влашки ще представи новата си книга "Млада Виена" в млада България".

Снимка

Това е книга, която връща на българската колективна памет изгубени културни фигури и събития от покрит със забрава културен пласт.   

За първи път българският читател  може да се запознае с характера на драматичното творчество на групата „Млада Виена“, в което намира литературно отражение духът на Виенската модерност. 

Виена около 1900 г., когато успоредно с появата на научните теории на Ернст Мах, Зигмунд Фройд, Ото  Вайнинкер творят Херман Бар, Артур Шницлер, Хуго Фон Хофманстал.  Книгата е плод на дългогодишните усилия на автора да разкрие скрити и подтиснати пластове в знанието на българите за  европейския литературен процес.  По думите на автора, терминът „Млада Виена“  е свидетелство за случващите се процеси във Виена между 1890 и 1910 г., които са изключително важни в световен мащаб, тъй като разкриват някои от най невралгичните точки от последващото развитие на европейската култура – времето на възникване на психоанализата, времето, в което се оформя еврейският въпрос, времето, в което самата австрийска литература се превръща във фокус на всички големи европейски течения и ги превръща в модел. За България тези явления са останали скрити, поради  властващата идеология и наложената между 1944 и 1989 г. рецензия.
 

В какви отношения влиза духът на краевековна Виена с младата българска култура? Как в ранното творчество на Теодор Траянов, което съвременниците му възприемат като начало на българския символизъм, присъства младовиенският дух? Каква е истината за постановката на „Младия крал“ по изгубеното „ експозе на Теодор Траянов и музика на Димитър Караджов във Виена?  Отговорите на тези въпроси, за чието съществуване в съвременната българска култура няма отредено място, дава  книгата на Младен Влашки.  

Интервю с писателя Младен Влашки - в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Радио Пловдив и "Христо Ботев" излъчват концерта на филхармонията на Залцбург

Филхармонията на Залцбург съвместно с български музиканти от „Франк Мартен плейърс“ представят в Епископската базилика на Филипопол два идентични концерта на 24-ти и 25-ти септември. Събитието е в рамките на Международния интерактивен фестивал „Тримонтиада“ 2024. В програмата с диригент Елизабет Фукс (Австрия) и солисти..

публикувано на 24.09.24 в 10:15

Димитър Ненкин представя "Ретроспекция" в Радио Пловдив

Художникът Димитър Ненкин открива в Културния център на Радио Пловдив изложба – живопис.  Заглавието й е „Ретроспекция“.  Майсторът на пейзажа продължава да работи в предпочитания стил, но сега добавя и платна рисувани с пастел. В рисуването на пейзажа догонвам себе си , казва подвластният на обаянието на родния Асеновград художник...

обновено на 24.09.24 в 09:34

Ирина Гърдева с изложба "40/40" в Радио Пловдив

Ирина Гърдева ще открие самостоятелна изложба живопис "40/40" в Културния център на Радио Пловдив на 02 септември, понведелник.. "Изложбата е изградена около формалната рамка всички работи да бъдат с размери 40/40 см, маслени бои, платно. Броят на картинитите също е около 40", пояснява художничката. Изложбата "40/40" ще продължи до..

публикувано на 29.08.24 в 11:23

Jens Düppe - egoD с концерт в Първо студио на Радио Пловдив

Началото на джаз концерта, който е част от проекта "Камерна сцена Пловдив", е на 16 август, петък, от 20.00 часа.  EgoD -  Jens Düppe е “един от най-иновативните представители на импровизираната музика в Германия” (Jazzzeitung). Креативният му потенциял се мултиплицира непрекъснато в създаване нови проекти, и мултидисциплинарни артистични срещи...

публикувано на 15.08.24 в 11:20

Квартетът на Айрис Дженстър в Първо студио на Радио Пловдив

Запознайте се с Айрис Дженстър, уникален талант в света на джаза. Квартетът й ще свири в четвъртък, 15 август, в Първо студио на Радио Пловдив в рамките на "Камерна сцена Пловдив". Айрис Дженстър е родена и израснала в Калифорния, но на дванадесетгодишна възраст замуна САЩ с Нидерландия, което ѝ позволява да съчетае неповторимо влиянията и от..

обновено на 15.08.24 в 08:43