Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След мораториума пациенти може да потърсят лечение в чужбина

Народното събрание наложи мораториум върху заплащането от НЗКО на нови иновативни медикаменти, влезли в позитивния списък от началото на 2018 година. Според председателя на здравната парламентарна комисия Даниела Дариткова мярката е временна и ще спести на касата 25 – 30 милиона лева.

Според д-р Антоанета Томова – началник на Отделението по медицинска онкология в КОЦ – Пловдив решението внася  доза притеснителност.  Успокояващо е, че мярката е временна и в следващите 6 – 12 месеца ще има преосмисляне на въпроса и оптимизиране на разхода на средствата. 

Тя подчерта, че в развитието на медицината и особено  в онкологията има много успешни нови терапии, които са и скъпи и досега институциите са проявявали разбиране към пациентите с онкологични и хематологични диагнози и винаги се осигурявали най- модерното и най- скъпо лечение. "България е в много привилегирована отношение, защото пациентите разполагат с медикаменти, в които и западните страни не разполагат. В бившия Източен блок също. Това не се знае от широката общественост. 

Д-р Томова призова за повече мъдрост и разбиране в новата ситуация. Част от болниците ще бъдат лишени от най- най- новото, но има и други средства за втора, трета, четвърта или поредна линия. Не е фатално, но трябва да се въоръжим с търпение и да предложим алгоритъм за достъп на пациенти до най- новите медикаменти.

Специалистът смята, че има риск една част от пациентите след мораториума да потърсят лечение в чужбина, но след това то ще трябва да бъде платено от Касата, а то със сигурност ще бъде по- скъпо, защото у нас цените са по- нискиСмятам, че спестените от мораториума 25 – 30 милиона лева не са фрапираща сума. Като се има предвид, че два пъти се взимаше от фонда на Касата, 30 милиона е смешна сума. 

Едно лечение с иновативни медикаменти струва от 5 до 12 хиляди на месец за един пациент. За седем пациенти това  е 1 милион на година.  На този етап достъп до тези медикаменти пациентите имаха само в ситуация на клинични изпитвания, когато производителите ни предоставят тези кандидат – лекарства. Това се случва доста често, в цялата онкомрежа се провеждат такива проучвания, пациентите доброволно се включват  и така предварително 5-6 години по- рано имат достъп до лекарство, което се оказва ефективно и то напълно безплатно.

Тя не изключи и завеждането на съдебни дела за отказано лечение.  

Оптимист съм, че ще се намерят средства и начин да осигурят средствата за тези медикаменти.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03