Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарствата - генерици ще спестят много средства на НЗОК

Във връзка със задълбочаващата се финансова неустойчивост на здравната сфера в България, експертите от Експертен клуб за икономика и политика -  ЕКИП твърдят, че са намерили решение на проблема, касаещ непрекъснатото увеличение на разходите за медикаменти на НЗОК. 

За анализа те използват данни за лекарствени продукти за лечение на артериална хипертония.  Групата е избрана, поради факта, че сърдечно-съдовите заболявания са една от причините България да е водеща в класациите по заболеваемост и смъртност от същите в Европа.

изводът, който правят икономическите анализатори е, че плащанията на каката ще спаднат драстично ако се потребяват повече лекарства- генерици, тоест заместители.

В интервю за предаването "Точно днес" икономистът Стоян Панчев направи уговорка, че изследването и предложението няма претенции да дава медицински препоръки, а коментира икономическите механизми на пазара с лекарствени продукти.

По думите ме в сферата на здравеопазването има много интереси и лобита, а не рядко в коментарите има и твърде много емоция, което вреди на правилното регулиране на системата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Доц. Николай Каканаков, заместник-директор на филиала и доц. Митко Шопов, декан на факултета по Електроника и автоматика (от дясната страна)

Петима кандидат-студенти за място в компютърни системи

Има завишен интерес към специалностите на филиала в Пловдив на Технически университет - София. Това съобщиха от ръководството на вуз-а, по повод на старта на кандидат-студентската кампания.  През тази година ще бъдат приети 400 бакалаври редовно и 100 задочно обучение, магистрите ще са 150 само редовна форма. Студенти ще се приемат в общо 13..

публикувано на 06.06.24 в 11:31

Ако изборите 2 в 1 са честни, ще има много изненади

„ Почти сигурно е, че има много скрит вот. Социологията в момента не може да ви даде картина, защото има много хора, които не желаят да споделят за кого ще гласуват, тъй като усещат, че държавата ни се намира в строга цензура. Хората не искат да си споделят политическите позиции, най-малко пък за кого ще гласуват. Аз съм сигурна, че ако..

публикувано на 06.06.24 в 10:35

Дигитализацията при обучението на шофьори е без алтернатива

Параграф 22 ли е пътната безопасност у нас и как готвените промени в шофьорските курсове ще спомогнат да спре безумието по пътищата?  Темата коментира в програма "Ден след ден" Красимир Георгиев, председател на  Асоциация за квалификация на автомобилистите в България. Според него в публичното пространство се чуват две мнения относно предложенията на..

публикувано на 06.06.24 в 10:33

Съдбата на Джеси предизвика протест срещу насилието

20-тина пловдивчани се събраха на протест и шествие в защита на кучето Джеси, малтретирано в продължение на годината от собственика си Стоил Георгиев. Припомняме, че след като кучето беше намерено спасено от деца от Френската гимназия и съдбата му стана популярна в социалните мрежи, Районната прокуратура в Пловдив започна проверка във..

публикувано на 05.06.24 в 16:51

Любомир Далчев е искал три нови композиции в Братската могила

Историческият музей в Пловдив стопанисва Братската могила, за която предстои дебат за нейното реновиране.  Мемориалният комплекс е изоставен и предоставен за управление на Историческия музей, който полага грижи за нейното съхранение, каза пред Радио Пловдив директорът му Стоян Иванов.  Миналата година с помощта на община Пловдив са отпуснати..

публикувано на 05.06.24 в 16:02