Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Клисура възстановяват параклиса с костите на избитите в Априлското въстание

Кметството в Клисура продължава ремонта на параклиса "Св. Архангел Михаил", в чиято крипта се съхраняват костите на част от избитите клисурци при потушаването на Априлското въстание през 1876 година. Храмът се намира в двора на църквата "Св. Никола", чиято камбана е обявила началото на въстанието, а след потушаването му е била опожарена. Това разказа за БТА кметът на подбалканското градче Генка Тодорова. 
Параклисът е "изваден" от руините благодарение на доброволци, като реставрационните дейности са започнали по идея на бившия кмет Борис Спиров, продължават и по време на кметуването на Геца Стефанова, поясни кметът на Клисура. Днес светинята за клисурци вече е отворена както за поклонение и религиозни служби, така и за посещение на туристи. 
Времето си беше казало тежката дума и състоянието на малкия храм беше в окаяно състояние, добави Тодорова. С лични дарения на клисурци и фирми от региона е извършен ремонт на покрива, стената е възстановена, а таванът е подменен изцяло. Криптата е основно почистена, монтиран е мраморен под, а костите на загиналите са обезпаразитени и положени под стъклен похлупак. Костите на тримата водачи на въстанието в Клисура - Григор Попбошков, Христо Труфчев и Атанас Попминков са положени в отделен дървен и резбован саркофаг.
Иконостасът и останалата дървена част са почистени и лакирани. Дворът е основно почистен от саморасли храсти и дървета, прекарано е осветление, а пред входната врата откъм улицата има чешма с постоянно течаща вода, каза Генка Тодорова. С почистването на двора се откриха и останките от църквата "Св. Никола", запазени след пожара - руини от зидове и овъглени греди, посочи тя.
Обновяването на храма ще продължи и през следващата пролет, когато се предвижда да се смени дървената конструкция на сградата и да се реставрират иконите, информира кметът на Клисура. 
Първата литургия в параклиса бе оповестена със звъна на камбаната на храма "Св. Никола", която по думите на кмета е "мълчала" в продължение на 20 години, въпреки че камбанарията е оцеляла след пожара. Литургията е отслужена в деня на храмовия празник - Свети Архангел Михаил и е била водена от отец Явор, който служи в действащата църква в Клисура. 
Кметът на Клисура заяви, че в момента има много спешна нужда от помощ по отношение на монумента, който се намира в историческата местност Зли дол. Той е издигнат в памет на загиналите въстаници и е дело на архитекта Васил Биязов. Вследствие на времето и атмосферното влияние от монумента са паднали мраморни плочи, основата се рони и паметникът е в окаяно състояние, посочи Тодорова. Седемте черешови топчета, които маркираха позициите на клисурци, отдавна ги няма, тъй като от времето също се разпаднаха, допълни тя.
Изпитвам неудобство пред туристите, които виждат "памет в разруха", но нямаме собствени средства, с които да ремонтираме паметника, каза Генка Тодорова. Тя отбеляза, че по нейна идея е създаден Инициативен комитет, в който влизат строителни експерти, историци и синът на архитекта Васил Биязов, арх. Стефан Биязов, който е изготвил експертиза и план-сметка. Изпратихме ги до премиера Бойко Борисов, от кабинета му получихме отговор, че е входирано писмото, но от там насетне движение няма, а ние без държавата няма как да се справим, добави Тодорова. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Проф. Христина Янчева

Проф. Христина Янчева е новият областен управител на Пловдив

Проф. Христина Янчева поема поста областен управител на област Пловдив. Това стана ясно след заседанието на Министерски съвет, съобщиха от правителствената пресслужба.  Проф. Янчева притежава дългогодишен управленски опит. От 2016 до март тази година тя беше ректор на Аграрния университет в Пловдив.  Янчева заменя на поста Илия Зюмбилев...

публикувано на 26.06.24 в 17:02

НВО на Х клас в Пловдив с по- ниски оценки от средните за страната

Резултатите от Националното външно оценяване в 10 клас за област Пловдив сочат, че те са по-ниски от постигнатите в страната.  В топ три на училищата по български език и литература са: Математическа гимназия "Академик Кирил Попов" със средно 71,8 точки, Езикова гимназия "Иван Вазов"  и Езикова гимназия "Пловдив"  с 69,5 точки.  Средният резултат..

публикувано на 26.06.24 в 16:00

АМ "Тракия" е задимена около 130 км. в посока Бургас заради горящи треви

От 15.20 ч. са получени няколко сигнала за горящи тревни площи край пътното платно и появила се частична задименост.  Натам са насочени противопожарн и екипи, а тяхната дейност се подпомага от полицейски служители, които същевременно обезпечават и пътната безопасност. МВР апелира шофьорите да преминават с повишено внимание в района на 131 км на..

публикувано на 26.06.24 в 15:42

Блъснаха майка с дете на "зебра" в "Тракия", за щастие са добре

Майка с дете са били блъснати на пешеходна пътека тази сутрин, съобщиха от полицията в Пловдив. Инцидентът е станал в пловдивския квартал „Тракия“ до бл. 250. Шофьорът на колата завивал надясно, докато майката и детето пресичали на зебрата и ги ударил.  След подадения сигнал на телефон 112 на място били изпратени екипи на полицията и Спешна..

публикувано на 26.06.24 в 14:50

Седем деца живеят в чужбина, а се водят ученици в СУ "Найден Геров"

Седем деца са били извън България, а са записани като ученици в Средно училище „Найден Геров“ в Пловдив. Това сочи проверката на директора Сашка Кръстева. Тя бе назначена на поста след скандала миналата година с починала ученичка, на която са писани оценки месеци наред. По случая започна проверка на МОН. Уволниха училищен директор заради..

обновено на 26.06.24 в 13:59