Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Киров: Успяхме да стабилизираме Ботев

"Поех отбора в един доста тежък момент, собственикът тъкмо бе напуснал, обстановката беше тягостна, бях временен вариант тогава. Първо сглобих бързо един екип от хора, с които си имахме пълно доверие, в които бях сигурен, че с професионалните си качества ще помогнат. Да се успокоят състезателите, че нещата ще се нормализират, а и да запознаем играчите с някои тактически моменти. Всичко това бе един временен вариант, конкретни цели нямаше, трябваше да се спасява сит,ацията. Успоредно с Николай Митов тогава се оттегли и основния спонсор, рязко падна финансирането на клуба, затова бе много трудно", разказа старши треньорът на Ботев (Пловдив) Николай Киров в студиото на предаването "Антена спорт".

" Стабилизирахме нещата най-вече с доста работа, с доста психология между мен и състезателите, със сплотеност по оста ръководство-треньори- състезатели. Много работа в тренировките, абстрахиране от проблемите, отдаденост в официалните срещи. Познавахме се добре с всички футболисти от работата ми в клуба и в ДЮШ, затова и направихме един добър колектив.

Направихме няколко много добри мача, последва срив - и като резултат, и като поведения на терена. Тогава в края на есенния полусезон се стабилизирахме, бяхме наясно като екип от какво имаме нужда през пролетта, за да изглеждаме по един съвсем различен начин.

Следващата година пък беше разколебан и втория ни основон спонсор. Тогава с трансфера на Жоао Паоло спасихме положението. Кондиционният специалист Атанас Николов беше най-важния ми трансфер тогава. Привлякохме още Иван Чворович и Вернандо Виана, а след това  Антонио Вутов и Виктор Генев - четири оснтовни състезателя, които промениха доста поведението на самия отбор.

Тодор Неделев беше движещата сила в турнира за Купата на България. Разковничето на победата над Лудогорец бе това, че в очите на футболистите се четеше, че нямат огромен респект, уважение да, но не и страх от противника. Концентрацията и изпълнението на задачите беше разковничето. Ние водихме играта и като резултат, и като игра и поведение, трудни бяха последните минути, но не съм имал колебания.

За Суперкупата вече имахме много сгъстен цикъл от мачове в Лига Европа. Мачът бе много различен, доста сериозен натиск имаше от Лудогорец след 30-ата минута. В исторически план хубавото бе, че успяхме да спечелим този турнир и отново да зарадваме феновете.

Лига Европа бе много важен период като опит и самочувствие и за нас, и за играчите. По-различен тип мачове. Хубаво и романтично бе от една страно, но трудно се настройвахме към вътрешния шампионат. Разговарях с доста мои по-опитни колеги и те споделиха, че имат същите проблеми.
Важното бе какви ротации ще се направят. Ние за съжаление нямахме избор, използвахме едни и същи играчи и това ни костваше доста, но след това в процеса на първенството намерихме начин да поправим негативните неща като точков актив и да влезем в челната шестица.

Продажбата на Омар Косоко беше неприятна за отбора, не за клуба. Напуснаха ни той и Виктор Генев и това отслаби нивото ни. Привлякохме нови - Дуде Ндонгала и Густаво Афонсо. Те не бяха в добро физическо състояние и не можеха още от самото начало да помогнат. Но вече имахме нужния опит с това от предишната година и успяхме да се справим", разказа Киров.

Тази година Николай Киров изведе Ботев до исторически успехи - първа Купа на България от 36 години, както и първа Суперкупа. В турнира Лига Европа "канарчетата" поднесоха великолепно лято на своите фенове, като малко не им достигна за бараж за влизане в груповата фаза. "Жълто-черните" завършиха годината като полуфиналисти за Купата и на петото място във временното класиране.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив е готов за световните първенства по кану-каяк

"Пловдив е готов за световните първенства по кану-каяк", заяви в ефира на Радио Пловдив Николай Бухалов, заместник кмет по „Спорт и младежки дейности“. В предаването Клуб "Неделя" той сподели най-вече  подробности за двете големи спортни събития, които предстои да се случат в града през настоящия месец, а именно световните първенства по кану-каяк - за..

публикувано на 08.07.24 в 16:06

"Ботев" продаде Уме Емануел на ФК "Цюрих"

"Ботев" (Пловдив) продаде 19-годишния флангови футболист Уме Емануел на швейцарския елитен ФК "Цюрих". По този начин „канарчетата“ осъществиха нов силен изходящ трансфер.  Нигерийското крило пристигна при „жълто-черните“ в края на 2022. Той изигра 47 двубоя за първия отбор, в който реализира 11 гола, като има и 3 мача с 3 попадения за дублиращия тим на..

публикувано на 08.07.24 в 15:17
Пламена Миткова

Пламена Миткова втора в Диамантената лига в Париж

Пловдивчанката Пламена Миткова завърши на второ място в дебюта си в Диамантената лига. В поредната спирка от надпреварата - този път във френската столица Париж, световната ни шампионка за девойки до 20 г. остана на 4 см от победителката Лариса Япикино от Италия. Българката постигна резултат 6.78 от втория си опит, докато Япикино, която е сребърна..

публикувано на 08.07.24 в 12:46

Падна 37-годишния рекорд на Стефка Костадинова

Световният рекорд на Стефка Костадинова в скока на височина при жените, който българката постави на Световното първенство в Рим на 30 август 1987 година, официално падна. Върховото постижение на Костадинова от италианската столица беше подобрено от най-добрата в дисциплината Ярослава Магучих от Украйна. На Диамантената лига в Париж Магучих скочи 210..

публикувано на 08.07.24 в 09:47
Локо завърши с победа планинския си лагер

Локо разби с 4:0 "Пирин" в контрола

"Локомотив" (Пловдив) завърши лагера в Боровец с разгромна победа. Пловдивчани надвиха "Пирин" с 4:0 контрола, играна в Самоков. Христо Иванов даде преднина на "Локомотив" в 12-ата минута. В 50-ата минута Мартин Хайдаров покачи на 2:0. В 65-ата минута Медвед бе съборен в наказателното поле на “орлетата” и съдията отсъди дузпа. Христо Иванов бе точен..

публикувано на 06.07.24 в 15:39