Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Парен петел" на Нова година в Калофер

Древен обичай, наречен „парен петел“, ще бъде изпълнен в Калофер. Тази година ритуалът, сходен с ладуването, ще се проведе на 3 места – близо до пазара, в кв. Навачка и на Черковския мост, където се изпълнява леденото мъжко хоро, разказа за Радио Пловдив секретарят на читалището в Калофер Димитър Попов.

Още от сутринта неомъжени младежи и девойки се събират край големи огньове, запалени на 3 места в града, за да пуснат в менче с „мълчана“ вода своите нишани – пръстени, златни парички или други украшения. Менчето престоява цяла нощ под звездите, покрито с домашно тъкана покривка. На сутринта на Нова година младежите отново се събират и под звуците на специално нает оркестър малко момиче вади украшенията и нарича на всеки каква булка или младоженец ще вземе през годината, разказа Димитър Попов.

След това се извива хоро, на което се хващат всички жители на Калофер.

Ритуалът се нарича „парен петел“, защото менчето с „нишаните“ се пази цяла нощ от петел, украсен с наниз пуканки. Обредът се прави както за берекет, така и за щастлив брачен живот, обясни още секретарят на читалището в Калофер. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Започва последният етап от ремонта на ул. "Д-р Г. Странски"

Започва последният етап от ремонта на ул. „Д-р Георги Странски”. Последният четвърти етап от реконструкцията на ул. „Д-р Георги Странски” започва на 7 май.  До 9 юни се предвижда да бъде изцяло обновен участъкът от ул. „Коста Паница” до ул. „Генерал Радко Димитриев”. За този период от време пътната отсечка ще бъде затворена да движение на моторни..

обновено на 04.05.24 в 08:25

Днес е Велика събота

Велика събота в православната традиция е Денят на очакването, в който скръбта се превръща в радост. Тази сутрин е и последната служба от Великия пост.  Празничното пасхално богослужение в столичния катедрален храм "Свети Александър Невски" ще бъде оглавено от наместник-председателя - врачанския митрополит Григорий. За втори път в най-новата ни..

обновено на 04.05.24 в 08:24

Последен ден за промени в състава на регистрираните коалиции

Партиите и коалициите могат да подават заявление в Централната избирателна комисия за извършване на промени в състава или в наименованието на регистрирана коалиция до 17:00 ч. днес. Това се посочва в хронограмата на ЦИК за изборите за членове на Европейския парламент от България и за народни представители на 9 юни. На  брифинг на 30 април..

обновено на 04.05.24 в 08:24

Цвета Караянчева води листата на ГЕРБ в Пловдивска област

Освен листата на ГЕРБ в Пловдивска област, Цвета Караянчева води и листата в Кърджали за предстоящите парламентарни избори. Екатерина Захариева е начело на листата в Пазарджик, а Красимир Събев в Смолян. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов води листата в Пловдив.

обновено на 04.05.24 в 08:24

Росен Желязков застава начело на листата на ГЕРБ за евроизборите

Росен Желязков застава начело на листата на ГЕРБ за евроизборите. Името му бе една от най-строго  пазените тайни преди регистрацията на листата в ЦИК, крайният срок за което е 7 май - пише "24 часа". Желязков бе председател на 49-ото народно събрание до предпоследния му ден, когато бе свален с гласовете на ПП-ДБ, БСП, “Възраждане” и ИТН. Сега той..

обновено на 04.05.24 в 08:23