Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Тотев: Всички заедно да променим Пловдив за 2019г. !

| обновено на 02.01.18 в 11:46
Автор:

Всички показатели водят до извода, че изминалата година е една от много успешните за бизнеса и икономиката на страната в най-новата й история. Със същата сила това важи и за Пловдив, казва в интервю за БТА кметът на града Иван Тотев. 

Той добавя,  че много местни компании инвестират вече тук със самочувствие и мисъл за бъдещи вложения.  

Към настоящия момент, по данни на община Пловдив, еквивалентът на данъка, налаган при придобиване на имущество по възмезден начин, който е 2,5 на сто от прихода, е над 600 милиона лева, добавя Тотев. На тази база той определя годината като рекордна в историята на Пловдив, тъй като приходът за общината надхвърля 16 милиона лева. 

Във връзка с разширяването на инвестициите и разкриването на нови работни места в Пловдив се отчита безработица от около 3%, което според експертите е санитарният минимум, отчита кметът. 

Увеличаването на населението води до затруднения и в трафика, а за да се отпуши придвижването между отделните квартали и икономическите зони на града е наложително да се изгради още един мост на река Марица. По думите на Иван Тотев това е ключов инфраструктурен проект за общината. За него вече има внесен технически проект и ако всичко върви добре очаква се през май следващата година да се издаде разрешително и да започне строителството.  

През тази година ще започне ремонт и на "Кукленско шосе", който, според кмета е задължителен заради старото осветление, тротоари и пътна настилка и там ще се работи около 2 години. 

Заради 2019 година ще трябва да развиваме културната инфраструктура на града, допълва Иван Тотев. По думите му, това означава нова галерия на Дружеството на пловдивските художници на ул. "Гладстон", реконструкция на бившето кино "Космос" и на галерията на ул. "Съборна" в Стария град.  Министърът на културата Боил Банов вече се е ангажирал с ремонта на Концертна зала, 500 000 лева от бюджета на общината са за Кукления театър, с още толкова ще го съфинансира и министерството на културата. 

Дори и да не се свърши всичко до 1 януари 2019 година важен е принципът, че всички ще бъдат ангажирани да променят града, посочва кметът на Пловдив. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Затварят за три седмици и ул. "Равнища"

От днес до 7 юли ул. „Равнища“ ще се бъде затворена за движение заради ремонтни дейности на ул. „Царевец".  Това съобщи районният кмет Тони Стойчева в профила си във Фейсбук.  Улицата се използваше за обходен маршрут докато беше затворено кръстовището между „Царевец“, „Солунска“ и бул. „Хаджи Димитър“.  От днес обаче по нея няма да могат да..

обновено на 17.06.24 в 10:21

Затварянето на Бетонния мост веднага усложни трафика в Пловдив

Най-тежък автомобилен трафик има по бул. „Никола Вапцаров“ в пловдивския район „Южен“. Това показа репортерска проверка на Радио Пловдив тази сутрин, след като в събота беше затворен за реконструкция Бетонният мост и автомобилите бяха насочени по обходни маршрути.  Огромни автомобилни тапи се образуваха в първия работен ден от седмицата на бул...

публикувано на 17.06.24 в 10:21

Влаковете за Карлово и Хисаря отново тръгват от Централна гара Пловдив

От днес се възстановява движението от 4-те челни коловоза на гара Пловдив, съобщават от НКЖИ.  Така влаковете за Карлово и Хисаря вече ще тръгват от Централна гара, а не както досега – от гара Филипово. Това значително ще улесни пътниците, които повече от половин година бяха превозвани с автобуси от гара Пловдив до гара Филипово.  Ремонтът на..

обновено на 17.06.24 в 08:21

Започва издаването на новите документи с биометрия и чип

От понеделник, 17.06.2024 г.  дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда нов образец на българска лична карта.  С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка. Какви предимства дава личната карта от ново..

обновено на 17.06.24 в 08:19

Безплатни прегледи за кожни заболявания в КОЦ - Пловдив

Комплексният онкологичен център  в Пловдив организира кампания за безплатни прегледи за кожни заболявания.  До края на седмицата в лечебното заведение ще е правят консултации рак на кожата, псориазис и екзема.  Целта е да се повиши информираността важността на ранното откриване и лечение на тези състояния, както и да предостави различни..

публикувано на 17.06.24 в 07:36