Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-щастливите общества са с изтръпнали политици

Политологът Димитър Аврамов коментира началото на  политическата 2018-та година в ефира на Радио Пловдив:

Политическата година е като старата. Разликата е от петък до понеделник. Нова година, нов късмет, това са думи, които могат да се третират като опит за преврат. Ако кажа: Нова година, нов късмет, ГЕРБ ще изтръпнат. Все едно някой трябва да сваля правителството, а за патриотите хептен, нали. По принцип най-щастливите общества, от гледна точка на иконочически възможности за хората, са тези с изтръпнали политици. Това е факт. Това ме води към пожеланието: Администрацията на държавата да помага на гражданите, а не обратното. При всеки повод, когато търсим административна услуга, и се нуждаем от държавата, да се чувстваме малки и зависими. Това е традицията на българската държавност от десетилетия насам. Хората да са малки, зависими, потиснали, да се молят на държавния чиновник да им свърши работа. Срещу такава държава трябва да се борим.

Няма никаква нужда от специален закон за борба с корупцията. Създаването на закон за борба с корупцията казва, че преди това практически, нито една от институциите, не се е справила с проблема, изобщо. Във всички сериозни, конкурентни общества има опити за използване на служебно положение. Това практически казва на прокуратурата: „Вие не правите нищо“. Когато мнозинството направи такъв мащабен акт, то практически подронва престижа на Съдебната  власт в страната. Корупцията винаги е акт, който се извършва от държавния чиновник, или от избрания на политически пост. Тя е привилегия на властимащите. Сега да създаваш още една държавна комисия, още чиновници, с коя корупция ще се борят? Тази на другите чиновници, на колегите ли, няма да стане!нтервюто с политолога Димитър Аврамов е в звуковия файл. 

Интервюто с политолога Димитър Аврамов е в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следете корпоративния вот, той е по- опасен от купения

Купеният вот е нещо лошо, но следете копоративния, който е не малко опасен, каза  в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.  Като пример за корпортивна зивисимост той цитира Плана за възстановяване, в който опонентите му не са се посвенили да сложат олигарсите в Плана за възстановяване за милиони евро, който Борисов нарече „списък на..

публикувано на 25.09.24 в 17:15

Червените линии в кампанията, трудно се прекрачват след нея

Отличителна черта на тази предизборна кампания са листите на БСП, където в 20 области са водачите са различни, впрягането на кметския ресурс на ГЕРБ и разделението в ДПС, което може да обърка електората на партията, констатира политологът и предодавател в СУ Теодора Йовчева.  Според нея стратегията на ГЕРБ да вкара популярни кметове в листите..

публикувано на 25.09.24 в 15:48

Политиката на ДБ е насочена към младите и бизнеса

На политическата сцена трябва да се говори какво ще направим с управлението на държавата, а не да се говори кои как се позиционира спрямо другите партии. Затова и ние от ДБ насочваме политиката си към младите, бизнеса и бъдещето на България. Това коментира кандидатът за депутат от ПП-ДБ Владимир Славенски, който е седми в градската листа...

публикувано на 25.09.24 в 11:07

Важно е да стигнем до хората с нашите послания

Имам амбиции да вляза в парламента, но по-важно е да стигнем до хората, те да чуят нашите послания и да гласуват за нас, заяви в програма "Точно днес" бившият военен министър от кабинета "Станишев" Николай Цонев, който оглави листата за Пловдив град на хората на Ахмед Доган  - "Алианс за права и свободи". Цонев и в момента е преподавател в УНСС...

публикувано на 25.09.24 в 10:19

Протест и контрапротест на автоинструктори в столицата

Автоинструктори от цялата страна ще проведат в столицата две паралелни демонстрации заради промените в наредбата, регулираща обучението на кандидат-шофьорите. Промените в правилата за изпитете за шофьорски книжка са преложени от министерството на траспорта и е планирано да влязат в сила от 10 декември тази година. Пред президенството..

публикувано на 25.09.24 в 07:10