Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът произнася присъдата на Катя Лерца, която прегази полицай

| обновено на 05.01.18 в 13:33

В 14 часа Пловдивският Окръжен съд ще произнесе присъда по делото срещу Катя Лерца, която на 13-ти май прегази с джипа си полицая Делян Палазов.  

Припомням, че тя поиска съкратено съдебно производство, с което по процедура се признават всички факти и обстоятелства по обвинителния акт. В последната си дума обаче, катя Лерца отново повтори, че признава фактическата обстановка в обвинителния акт, но не и вина. Съдията обясни, че законът и дава такова право и прие изявлението. 

Прокуратурата поиска реално наказание - затвор за бизнесдамата, което тя да изтърпи  при първоначален общ режим, както и отнемане на шофьорската книжка, в установен от присъдата срок. Изтъкнато бе, че за десет години шофьорски стаж,  Катя Лерца има 6 наказания за нарушения на правилника за движение. Обвинителката Стефани Черешарова припомни, че дори след причинената от нея трагедия, подсъдимата е заловена отново да шофира джипа си, въпреки издадената и забрана за това и отнетата книжка. 

Обратно, защитата настоя за условна присъда. 

Адвокат Марин Марковски изтъкна, че Катя Лерца е самотна майка, която отглежда две деца, едното от които е малолетно и допълнително трябва да се грижи за собствената си тежко болна майка. Освен това адвокатът настоя, че голяма вина за  станалото има и загиналият полицай, който, според  Марин Марковски, е допуснал грубо нарушение на правилата и инструкциите в закона за МВР, като е се е движел по пътното платно, докато е регулирал движението.  

Прокуратурата репликира, че Катя Лерца е шофирала с 99 километра в час, двойно повече от допустимата в градски условия скорост и без необходимата дистанция  от  колата пред нея. 

Експертизата е показала, че ако тя бе карала поне със 70 километра в час, катастрофата е могла да бъде избегната. Очаква се съдът да произнесе своето решение. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Празник на Чудотворната Бачковска икона

В Бачковския манастир ще бъде отслужена архиерейска богослужба в чест на празника на Чудотворната Бачковска икона на пресвета Богородица. В съборния храм на манастира литургята ще отслужи игуменът на обителта епископ Сионий. На 2 юли църквата чества празника Полагане честната дреха на Пресвета Богородица във Влахерна. Денят е празник на Чудотворната..

обновено на 02.07.24 в 07:54

Красивите сгради на Пловдив в рисунки и разкази на ученици

Ученици рисуват пловдивски сгради със статут на културни ценности в тридневен пленер и разказват на пловдивчани за изобразяваните архитектурните обекти.  Рисунките ще са дело на възпитаниците на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов”. Връстниците им от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ ще представят кой архитект е..

публикувано на 02.07.24 в 07:54

Потушиха пожар на Младежкия хълм

Сигнал за пожар на Младежкия хълм е получен след 18 часа тази вечер на тел. 112.  Димът се е появил от горящи сухи треви и храсти по южния склон на тепето.  Теренът е труднодостъпен и скалист, има само един подстъп за автомобили и това е затруднило придвижването на пожарните коли.  Огънят е локализиран, а през нощта ще останат дежурни екипи, за да..

публикувано на 01.07.24 в 20:35
Рамадан Аталай

Организациите на ДПС в Асеновград, Кричим и Първомай защитиха Аталай

Декларация в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай оповести общинската организация на ДПС в Асеновград. Тя е изпратена до почетния председател на Движението Ахмед Доган и е публикувана във Фейсбук-групата „Аз подкрепям Ахмед Доган“.  В края на миналата седмица областният съвет на Движението в Пловдив сне доверието си от дългогодишния..

публикувано на 01.07.24 в 16:41

Кандидат- студентите в МУ - Пловдив се явиха на изпита по биология и химия

Като сравнително лесен определиха изпитния вариант по биология и химия кандидат-студентите за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ в Медицински университет - Пловдив.   Те писаха по вариант 1,  изтеглен точно в 8.30 часа от Севинч Керим Кеязим в първа аудитория на Аудиторния комплекс в присъствието на ректора проф...

публикувано на 01.07.24 в 15:15