Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивски села търсят европомощ срещу концесия на мраморна кариера

| обновено на 12.01.18 в 16:00

От Българския център за зелена икономика и жителите на селата Йоаким Груево и Куртово Конаре се обръщат с призив до еврокомисаря по околна среда в ЕК Кармену Вела да защити интересите им, нарушени от незаконни и престъпни посегателства с цел добив на подземни богатства. Това обяви Васил Къдринов от неправителствената организация. Според тях и кариерата в Куртово Конаре, и баластриерата в Йоаким Груево са незаконни. 

Къдринов посочи, че само от кариерата в Куртово Конаре пряко са засегнати 2 000 души, които дишат замърсения въздух от преминаващите над 300 камиона на ден. 

Къдринов каза още, че в близост до двете села, които са на територията на община Стамболийски, се намират защитените зони по Натура 2000, а посегателствата ги заплашат с безвъзвратно унищожение, а фермерите в региона - от условия за устойчив агробизнес и поминък.

Очакваме правителството да спре тези концесии, защото унищожават околната среда, и здравето на хората, посочи Васил Къдринов. Той каза, че по случая е изпратено писмо до вицепремиера Валери Симеонов, а министър Теменужка Петкова е дала обещанието си да спре окончателно концесията. 

От Българския център за зелена икономика ще сезират, ако се наложи и ЕК за корупционни практики за кариерата в Куртово Конаре. Там няма откритие, а само са заобиколили изискванията за участие в търг. 

Добиването на баластра в землището на местността „Узунпара“ е законно. Това се казва в писммо от дружеството Агро ерг ЕООД. Те посочват, че тази констатация направиха след проверка експерти от Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите и Басейнова дирекция-Пловдив. Добивът се извършва след направена оценка за въздействието на околната среда и решение на РИОСВ-Пловдив.

От там уточниха, че концесия „Узунпара“ е извън защитена зона „Река Въча – Тракия“.

В същото време администрацията на Община Стамболийски се опитва да попречи по всякакъв начин за осъществяване на нормалния достъп до местността. Преди няколко дни в средата на нищото беше сложен знак, който забранява движението на пътни превозни средства над 7 тона.

Забраната е сложена на черен път, който води до кариерата в местността Узунпара в Йоаким Груево. Дори празни, камионите, които извозват баластрата тежат повече и на практика всички те се превръщат в нарушители.

За всеки един сложен знак се иска съгласуване с КАТ, като той трябва да отговаря и  на определените изисквания на закона. В случая това не е направено, посочват от Агро ерг" ЕООД.



Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Затвориха за движение Бетонния мост

Движението по Бетонния мост в Пловдив вече е напълно ограничено. Това се случи в точно 12 ч., когато официално бе даден старт на реконструкцията на съоръжението, която ще продължи следващите шест месеца.  Въпреки намаления трафик днес и обявеното затваряне преди няколко дни, промяната в движението обърка някои шофьори, които се бяха насочили да..

публикувано на 15.06.24 в 13:21

Двама митрополити отслужват литургия на български в Дубай

Пловдивският митрополит Николай и Западно-и Средноевропейският митрополит Антоний са на посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ), съобщават от Българската патриаршия. С благословението на Негово Блаженство антиохийския патриарх Йоан Десети и по решение на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП),..

публикувано на 15.06.24 в 09:28

В Иван Вазово празнуват българската роза

Ден на българската роза ще се проведе за първи път в община Калояново. От 11.00 ч. в село Иван Вазово ще бъде пресъздаден ритуалът розобер, а самодейци от Ръжево Конаре и Калояново ще пеят и танцуват заедно с младата изпълнителка Елизабет Кирова. Кулминацията на празника е конкурсът за Царица на розата. В него ще участват около 25..

публикувано на 15.06.24 в 09:04

Бойко Борисов и Николай Марков стават депутати от Пловдив

Бойко Борисов и Николай Марков от "Величие" избраха да станат депутати от Пловдив - град .  Новото пловдивско лице в парламента от ГЕРБ - СДС е проф. Даниела Дженева, която бе втора в листата на 16-ти МИР. Тя е художествен ръководител на Ансамбъл "Тракия“ и майка на Кирил Велчев, председателят на Фондация “Пловдив 2019".  Другите двама..

публикувано на 15.06.24 в 08:41

В Асеновград събират опасни отпадъци в мобилен пункт

За първи път община Асеновград организира кампания за безвъзмездно предаване на опасни отпадъци.  Акцията ще се проведе от 11:00 ч. до 18:00 ч. на паркинга пред ДИП „България“.  Мобилният пункт предоставя възможност на гражданите да предадат безвъзмездно опасни отпадъци, останали в домовете им. Сред тях са: луминесцентни лампи; бояджийски..

публикувано на 15.06.24 в 08:33

Свързани новини

Еколози искат оставки на шефове в РИОСВ - Пловдив и Басейнова дирекция

Шест екологични граждански организации искат оставките на директорите на РИОСВ – Пловдив Стефан Шилев и на Басейнова дирекция Източнобеломорски район Георги Семерджиев.  Това са инициативните комитети на протестиращите от село Труд, за прекратяване на концесиите на кариерата край село Куртово Конаре и край асеновградските села Червен и..

публикувано на 27.11.17 в 15:09