Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барон Мюнхаузен пристига в "Арсенал оф арт"

| обновено на 26.01.18 в 09:33

Бестселърът „Чудните пътешествия на барон Мюнхаузен“ е с ново издание на „Хермес“ и с нови илюстрации на Борис Стоилов.

 Бях замислил илюстрациите на изданието  на ИК „Хермес“  „Барон Мюнхаузен“ като комикси и затова участвах във фестивала на комиксите в Белград. Тъй като такъв тип издания в България обаче нямат много голям пазар, преработихме направеното, така че да послужи за целите на издаването на тази книга. Тя е луксозно издание, като върху всяка от нейните 104 страници, има илюстрации. Това  подчерта художникът Борис Стоилов 

Стоилов коментира анализа на критиката за юлистрациите на класическото произведение, че „щурите авантюри на наперения аристократ с приключенски дух Барон Мюнхаузен никога не са изглеждали по този разпалващ въображението начин, излезли сякаш от от мечтите на викториански изобретател“ като ласкателна, но точно определяща стилистиката на книгата.

Визията на книгата напомня  леко на арт деко в духа на викторианската стилистика и основно – на друг малко по-непопулярен в България, но имащ почитатели – стиймпънк, в  чиято естетика е издържана и другата  книга – „Малкия принц“ . За това има обосновка , защото и двете книги  не са само за деца, защото се четат леко и от децата, и от родителите, и дядовците им.

По думите на художника, илюстрациите към изданията на световно известното произведение „Приключенията на барон Мюнхаузен“ са извънредно много и разнообразни, както по света, така и у нас. При появата му за първи път в Англия обаче, то излиза под формата на комикси и хората са се редили на опашка, за да купят книгата.

Барон Мюнхаузен разказва стотици истории, звучи парадоксално като самохвалко, но всъщност разказът му няма да е интересен, ако малко не е пресолен... Много са ми любимите му истории, но ако погледнете книгата, ще видите, че съм илюстрирал моментите, които са ми любими, подчерта художникът Борис Стоилов.

Изложба с рисунки и илюстрации от  „Барон Мюнхаузен“ ще бъде открита в петък в галерия „Арсенал оф арт“.

Повече чуйте от звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Разговор за предхристиянските вярвания в "Срещите"

Тази събота СРЕЩИТЕ ви предлагат разговор с Петко Атанасов за предхристиянските вярвания на българите.  Един изключителен период, който ни обяснява много. Слушайте.  Струва си.

обновено на 01.06.24 в 10:13

Широка лъка пее, свири и танцува

Смолянското село Широка лъка се готви да посрещне млади певци, музиканти и танцьори, които са се записали за участие в Националния фолклорен конкурс.  Той ще се проведе днес и утре,  а организатор е Националното училище за фолклорни изкуства "Широка лъка". Конкурсът под наслов "Широка лъка пее, свири и танцува" се провежда за шеста поредна година..

публикувано на 01.06.24 в 09:02

Спектакълът „Одисей“ покорява Гърция

Спектакълът „Одисей“ на пловдивския Драматичен театър вчера и днес се играе на сцената на общинския театър в Пирея. Как продължава сценичният живот на този забележителен проект и как го оценява гръцката публика - за това e разговoрът с Десислава Шишманова, автор на едноименния документален филм за спектакъла. „Този спектакъл е феномен, който..

публикувано на 31.05.24 в 16:53

"Attract- Привличане" в Малката базилика на Пловдив

Васко Георгиев определя себе си като "различен" млад човек, ще добавим и много амбициозен. Роден е в гр. Варна, но на 6 годишна възраст се премества в Пловдив. Различно е и детството му. Израства  в социални домове за деца, лишени от родителска грижа. По-голямата част от крехките си години прекарва в ДДЛРГ „Рада Киркович“. През 2008г. напуска дома и..

публикувано на 31.05.24 в 14:45

Екатерина Костова представя новия си роман в ПУ

Екатерина Костова ще представи новия си роман „Време. Кръв. Пясък.“ в 6-а аудитория на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ тази вечер, от 18 ч. По време на премиерата главният редактор на вестник „Пловдивски университет“ Тильо Тилев ще връчи на авторката почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на вестника. Новият роман на..

публикувано на 31.05.24 в 06:34