Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гребният канал е 90% готов за СП през септември

Снимка: www.plovdiv.bg

Екип на Световната федерация по гребане FISA е на двудневна инспекция на гребния канал в Пловдив, където от 8 до 16 септември тази година ще се проведе най-голямото състезание в календара на гребния спорт за 2018 година. Досега страната ни е организирала европейски първенства по гребане, както и световни първенства за младежи, така че състезание от този ранг се организира за първи път у нас. Инспекторите на FISA са в Пловдив на 29 и 30 януари. Те са Светла Оцетова – технически директор на Световната федерация по гребане и технически делегат за световното първенство, Камерън Алън – организационен мениджър на FISA и технически делегат за първенството и Бернт Шумахер - технически делегат на FISA.

През двата дни на своята работа в Пловдив представителите на Световната федерация по гребане ще поставят пред организационния комитет 128 въпроса, свързани със състоянието на гребния канал и организационната подготовка на Световното първенство. Според Иван Попов – председател на Организационния комитет на първенството, Гребният канал е на 90% готов за голямото състезание.

„Досега не сме провеждали състезания за хора със специални потребности. На финалния комплекс обаче вече има асансьор за хора, които са трудно подвижни. Имаме изграден и подход към плаца, по който те да се придвижват. Остава само да отделим един пристан специално за тези състезатели. Градът също има готовност. На античния театър има асансьор за хора с увреждания. Имаме да уточним дали в хотелите ще има достатъчно специално оборудвани стаи“, каза Иван Попов.

Той е на мнение, че тази инспекция от страна на FISA ще бъде единствена, защото техническите делегатище получат задоволителни отговори на всички свои 128 въпроси, ще обходят гребния канал и лично ще се уверят в неговата готовност да посрещне голямото състезание.

„Това първенство ще донесе добър приход за Пловдив. Не сме в състояние да го измерим до стотинка, но приходите от предното Световно в Ротердам са 20 милиона евро. Мисля, че половината от тази сума може да дойде и остане в града ни, ако предложим достатъчно разнообразни условия за отдих, храна, туризъм на гостите ни“, коментира г-н Попов.

До момента има постъпили 1200 заявки за участие в Световното първенство по гребане в Пловдив. Те са от отбори,които са сигурни, че ще участват във всички дисциплини с пълен брой лодки и състезатели. Окончателните екипи на останалите отбори за световното първенство в Пловдив ще бъдат формирани след регатата в Люцерн в края на месец юни. За българското гребане това световно първенство е възможност да премери сили със световния елит.

„Голямото състезание ще донесе добър приход за Пловдив. Не сме в състояние да го измерим до стотинка. Но приходите от предното световно първенство в Ротердам са 20 милиона евро. Мисля, че половината от тази сума може да дойде и остане в града ни, ако предложим достатъчно разнообразни условия за отдих, храна, туризъм на гостите ни", коментира г-н Попов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Ген. Нонка Матова

Нонка Матова - сребърна медалистка от Барселона 1992

Лежгендата на спортната ни стрелба Нонка Матова е родена на 20.10.1954 година в град Пловдив Между 1976 г. и 2000 г. участва в шест олимпийски игри. Тя е олимпийски вицешампион от игрите в Барселона през 1992 година. Победителка в алтернативния на олимпиадата турнир „Дружба” в Москва през 1984 г.одина Поставя 11 световни рекорда, от които два за мъже,..

публикувано на 04.07.24 в 13:07

"Локомотив" загуби с 0:1 от "Славия"

"Локомотив"  Пловдив загуби от "Славия" с 0:1 във втората си проверка от подготвителния лагер. Единственото попадение в срещата падна в 26-ата минута, когато Иван Минчев бе точен за "белите". За "Локомотив" с пропуски пред вратата на Славия се отчетоха Мартин Петков, Георги Каракашев, Тодор Павлов, Жулиан Лами, Николас Пенев, Данило Полонский и..

публикувано на 04.07.24 в 09:57

"Ботев" завърши подготовката си с 2:0 над "Крумовград"

Отборът на "Ботев" (Пловдив) завърши с победа контролите от предсезонната си подготовка. „Канарчетата“ надделяха с 2:0 над състава на "Крумовград"в последната си проверка преди старта на новата кампания.  И двете попадения в срещата, играна на стадион „Христо Ботев“, отбеляза новото попълнение на „жълто-черните“ Антъни Уджа през втората част.  В..

публикувано на 04.07.24 в 09:43

Бабакар Дион подписа с Аполон

Бившият футболист на Локомотив Пловдив Бабакар Дион ще продължи кариерата си в кипърския Аполон Лимасол. Сенегалският футболист подписа договор за две години  с Аполон За последно Дион игра в Локомотив Пловдив, но договорът му изтече в края на сезона и той напусна тима. Дион имаше много силни изяви за Локомотив Пловдив под ръководството на Александър..

публикувано на 03.07.24 в 18:04

Ботев с последна контрола

Ботев (Пловдив) ще изиграе тази вечер последната си контрола от лятната подготовка. Двубоят е срещу Крумовград и ще се състои на стадион “Христо Ботев”. Срещата ще бъде с начален час 21:00, какъвто е и часът на първия мач с Марибор. “Жълто-черните” взеха решение да не правят представяне на отбора пред своите фенове и двубоят е закрит за привърженици..

публикувано на 03.07.24 в 18:00