Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

FISA: Пловдив ще направи прекрасно Световно по гребане

Пловдив ще проведе едно превъзходно Световно първенство по гребане за мъже и жени през септември. Около тази теза се обединиха техническият директор на Международната федерация по гребане (FISA) Светла Оцетова, Камерън Алън – организационен мениджър на FISA и техническия делегат за първенството  Бернт Шумахер, който инспектираха подготовката на Гребния канал в града.

„Вече се е запознах с възможностите за тренировки, транспорт, изхранване, почивка и възстановяване на състезателите. Смятам, че имате опит, който е достатъчен, за да направите едно превъзходно спортно събитие“, каза Алън.

„Когато на последния конгрес на  FISA Пловдив не успя да получи следващото голямо Световно първенство по гребане заради липсата на втори канал, това предизвика разочарование сред големите отбори“, разказа Светла Оцетова.

В тази връзка тя каза, че FISA е готова да сподели своя опит при решаване на екологични конфликти при изграждането на гребни съоръжения. Оцетова разказа за опита на швейцарския град Люцерн, където се провеждат състезания по гребане от най-висок ранг. За да отговори на техническите изисквания на  FISA обаче е трябвало да се направят подобрения по водното трасе в езеро, което е природна забележителност и е под екологична защита. Прагматичните швейцарци са създали и реализирали работещ проект, а състезанията носят на Люцерн ежегодни приходи.

"Пловдивчани могат да повторят швейцарския опит, така че градът да построи необходимия за големи състезания втори гребен канал", заяви заместник кметът Георги Титюков. Той припомни, че общината е спечелила съдебните битки за реализацията на този важен проект и очаква през март и последното решение на Върховния административен съд, което ще бъде окончателно.

Председателят на Организационният комитет на Световното първенство Иван Попов припомни, че за първи път Пловдив се кандидатира за това най-голямо състезание през 1999 година.

„След 19 години работа и след непрекъснато провеждане от 2011 година насам на елитни състезания от календара на FISA на гребния канал в Пловдив, сега ще имаме шанса да покажем превъзходните качества на гребното трасе и уменията ни да организираме спортни събития от този ранг. Това е най-голямото спортно състезание в Пловдив за последните 20 години и е възможност да наложим „марката“ Пловдив пред света“, каза Иван Попов.

Атанас Димитров – член на Управителния съвет на Българската федерация по гребане разказа за подготовката на български гребци за Световното първенство.

„От миналата година състезателите ни се готвят по нова методика и очакваме 3 от българските лодки да достигнат финали, а една от тях да донесе медал. За нас това голямо състезание е важно и като начин да популяризираме нашия спорт и привличане на повече деца в гребните лодки“, каза Димитров.

Провеждането на състезанието ще донесе много сериозни приходи и в икономиката на Пловдив.

„Икономическото въздействие от първенството в Сарасота, САЩ е оценено на 49 милиона долара, но това все пак е Америка“, заключи Светла Оцетова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Ген. Нонка Матова

Нонка Матова - сребърна медалистка от Барселона 1992

Лежгендата на спортната ни стрелба Нонка Матова е родена на 20.10.1954 година в град Пловдив Между 1976 г. и 2000 г. участва в шест олимпийски игри. Тя е олимпийски вицешампион от игрите в Барселона през 1992 година. Победителка в алтернативния на олимпиадата турнир „Дружба” в Москва през 1984 г.одина Поставя 11 световни рекорда, от които два за мъже,..

публикувано на 04.07.24 в 13:07

"Локомотив" загуби с 0:1 от "Славия"

"Локомотив"  Пловдив загуби от "Славия" с 0:1 във втората си проверка от подготвителния лагер. Единственото попадение в срещата падна в 26-ата минута, когато Иван Минчев бе точен за "белите". За "Локомотив" с пропуски пред вратата на Славия се отчетоха Мартин Петков, Георги Каракашев, Тодор Павлов, Жулиан Лами, Николас Пенев, Данило Полонский и..

публикувано на 04.07.24 в 09:57

"Ботев" завърши подготовката си с 2:0 над "Крумовград"

Отборът на "Ботев" (Пловдив) завърши с победа контролите от предсезонната си подготовка. „Канарчетата“ надделяха с 2:0 над състава на "Крумовград"в последната си проверка преди старта на новата кампания.  И двете попадения в срещата, играна на стадион „Христо Ботев“, отбеляза новото попълнение на „жълто-черните“ Антъни Уджа през втората част.  В..

публикувано на 04.07.24 в 09:43

Бабакар Дион подписа с Аполон

Бившият футболист на Локомотив Пловдив Бабакар Дион ще продължи кариерата си в кипърския Аполон Лимасол. Сенегалският футболист подписа договор за две години  с Аполон За последно Дион игра в Локомотив Пловдив, но договорът му изтече в края на сезона и той напусна тима. Дион имаше много силни изяви за Локомотив Пловдив под ръководството на Александър..

публикувано на 03.07.24 в 18:04

Ботев с последна контрола

Ботев (Пловдив) ще изиграе тази вечер последната си контрола от лятната подготовка. Двубоят е срещу Крумовград и ще се състои на стадион “Христо Ботев”. Срещата ще бъде с начален час 21:00, какъвто е и часът на първия мач с Марибор. “Жълто-черните” взеха решение да не правят представяне на отбора пред своите фенове и двубоят е закрит за привърженици..

публикувано на 03.07.24 в 18:00