Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуваха рекордно голям бюджет за Пловдив, добавиха с още 2.5 милиона лева

| обновено на 31.01.18 в 21:14
Снимка: marica.bg

Пловдивският ОбС  утвърди  бюджета на Пловдив за 2018 г.  Сумата от 323, 7 млн лева.  Подкрепиха 32  съветници,  10  бяха  „против” и 3 „въздържал  се”.   

Първоначално внесеното предложение за размера на бюджета бе с 2,5 млн лв по-малко, но в хода на  продължилия над 3 часа дебат  съветниците промениха  параметрите в полза на някои от внесените от опозицията предложения. Подкрепа за парите на Пловдив  обаче не дадоха съветниците отляво, Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив” и четирима от  ПФ.

 Акцент в него ще бъде капиталовата програма, за която са предвидени 86 355 629 лв. 

 По 1 млн лв. са  предвидени за реконструкция на уличната мрежа в кв., за Тютюневия град, облагородяване на парк Бунарджика, реконструкцията на кино „Космос” и на бившия детмаг „Снежанкаа” в художествена галерия. 1 млн лева ще бъдат предоставени и за изграждане на надземни пасарелки. 

За рехабилитация на Кукленско шосе  са  заделени 3 млн,  2 750 хиляди за реконструкцията на площад „Централен”, за парково строителство и озеленяване – 1 млн 300 000, 2 млн за проучвателни дейности на техническа инфраструктура, 1 млн 100 000 за постоянната експозиция на ГХГ, .239 000 за изграждане на Ботаническата градина.

Средства за благоустрояване – места за паркиране, детски и фитнес площадки,  получават всички районни администрация, като най-мащабна гума за паркинги ще има район „Централен”  – 324 хиляди лева

Съветниците утвърдиха още 114 млн лв за нуждите на образованието, 28 млн за култура, за здравеопазване – 16,6 млн и за социална политика – 14 млн лв. Превозвачите в градския транспорт получават в сравнение с миналага година 1 милион повече – 6 млн.  

От ПФ и Съюз за Пловдив изразиха недоумение със заложените  с 40% повече приходи от данъци, при условие, че те остават непроменени и заявиха, че бюджетът няма да бъде изпълнен. Като аргумент  от ПФ и Съюз за Пловдив  да не подкрепят бюджета,  Слави Георгиев изтъкна, че заложената сума от неразплатените задължения  е многократно по-голяма от заложената.

Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" подчерта, че нито един от предложените от групата важни инфраструктурни проекти, които ще разтоварят трафика,  не са намерили място в предложението. Сред тях -  120 хиляди за бул. Марица Север и 1,5 млн лв за продължението на  бул. Македония, /от бул. „Н.Вапцаров”  до „Ал.Стамболийски”/ като основна пътна артерия, преминаваща през сърцевината на район Южен. 

Въпреки че впоследствие всички предложения на Съюз за Пловдив бяха приети, Каназирева не подкрепи бюджета с аргумент, че не приема бюджета на града да бъде обсъждан хаотично и с голяма доза популизъм. Със същия аргумент  и БСП  отказаха да  подкрепят бюджета на града за 2018 г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Риба на фурна е разболяла децата от "Радост"

Има отклонения от нормите при пробите на храната и посудата, взети от  пловдивската детска градина "Радост" заради сигнал със  съмнения за взрив от хранително заболяване през миналата седмица, съобщиха от Агенцията по безопасност на храните след извършена проверка в градината и фирмата, приготвила храната. 8 от общо 90 изхранени на 30 май деца  са..

публикувано на 06.06.24 в 21:21

Верижна катастрофа задръсти Околовръстното шосе

Верижна катастрофа е станала на Околовръстното шосе край Пловдив, на моста на Марица. Там две коли последователно са се блъснали в камион, уточниха от полицията.  Най-вероятната причина е неспазена дистанция и превишена скорост. Въпреки удара и смачканите автомобили, няма пострадали, произшествието се обработва по административен ред. Образувало се..

обновено на 06.06.24 в 16:13

Над 5200 десетокласници ще се явят на НВО в Пловдив и областта

От Регионалното управление на образованието - Пловдив предоставиха последната информация за изпитите от Национално външно оценяване в края на Х клас, през учебната 2023/2024 г.  Изпитите ще се проведат в 81 училища на територията на област Пловдив. Първият изпит е в понеделник, като ще започне от 11 часа, за да има време залите да се подредят след..

публикувано на 06.06.24 в 15:36

Завършват до часове Модър - Царевец, очаква се утре да пуснат движението

Усилено се работи на кръстовището на улиците "Солунска" и "Царевец" в пловдивския район Западен.  Около 30 работници и над 10 единици строителна техника работят в обедната жега на кръстовището, полагат маркировка и довършват тротоарите, редят плочки и "прибират" кабели под тротоарите. По неофициална информация от фирмата изпълнител утре следобед..

публикувано на 06.06.24 в 15:31

Чешкият посланик се срещна с ученици и студенти от Пловдив

България е доверен и важен приятел и партньор на Чешката Република. А най-важното в аспекта на световните събития и в европейски мащаб е да продължим да бъдем като едно семейство, добри приятели и партньори и в ЕС, и в НАТО. Това заяви посланикът на Чешката Република в България Мирослав Томан на среща в ПУ „Паисий Хилендарски“ със студенти и..

обновено на 06.06.24 в 14:18