Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба и зарязване на лозя в Деня на Свети Трифон

Снимка: Уикипедия

Българската православната църква почита днес паметта на Свети мъченик Трифон. Празникът е наречен от народа Зарезан, защото се отбелязва в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята.

Традиционното зарязване на лозовите масиви на Аграрния университет ще се проведе на базата в село Брестник. Ще бъдат дегустирани вината, произведени от уникалните сортове грозде, отглеждани в комплекса.

Ректорът проф. Христина Янчева ще присъства на ритуала, заедно с гости от страната и студенти първокурсници от Южна Африка.

Изложба „От Дионис до Трифон Зарезан“, лозята, виното и веселието ще се открие в Етнографския музей. В 12 богато илюстрирани табла  са представени легенди за произхода и култа към най-почитания в Тракия бог – покровител на възраждащата се за нов живот природа.Разглежда се и мястото на виното в църковните ритуали и народните обичаи. Изложбата е придружена с ритуалите на Трифоновден и зарязване на лозата в двора на Етнографския музей.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Седем деца живеят в чужбина, а се водят ученици в СУ "Найден Геров"

Седем деца са били извън България, а са записани като ученици в Средно училище „Найден Геров“ в Пловдив. Това сочи проверката на директора Сашка Кръстева. Тя бе назначена на поста след скандала миналата година с починала ученичка, на която са писани оценки месеци наред. По случая започна проверка на МОН. Уволниха училищен директор заради..

обновено на 26.06.24 в 13:59

Искам тази агония да приключи, заяви в съда Дебора

С думите „ Измина една година от случилото се, вече искам тази агония да приключи” Дебора Михайлова от Стара Загора коментира старта на четвъртото заседание по делото срещу нейния мъчител Георги Георгиев, което се гледа в Пловдивския районен съд.  Тя отново повтори очакването си процесът да се увенчае с максимална присъда за бившия охранител,  с..

обновено на 26.06.24 в 13:59

Бюджетът по проект "Мобилност" свърши в средата на годината

Община Пловдив спря приемането на нови заявления за индивидуални и групови пътувания натворчески килективи по проект „Мобилност“ поради изчерпване на финансовия капацитет. От началото на годината са одобрени и финансирани 19 проектни предложения на стойност 64 677,95 лева, което изчерпва гласувания за тази година бюджет.  Гласуваните от Общинския..

публикувано на 26.06.24 в 13:58

Разследват крупна кражба на пари от дома на фермер в Белозем

Крупна сума пари е открадната от къщата на известен фермер в Белозем. От полицията потвърдиха, че по случая се води разследване, но отказаха да дадат други подробности. И днес има засилено полицеско присъствие в селото, породено от дръзкия обир, станал посред бял ден. Мместни хора твърдят, че от къщата на земеделския производител Стоян..

публикувано на 26.06.24 в 13:05

Българският народ ще има достоен архипастир

„ Ние се молим Бог да благослови православния български народ да има достоен предстоятел на родната Българска православна църква .“ Това заяви Пловдивският митриполит Николай по повод предстоящия общоцърковен събор на 30 юни, който трябва да избере нов български патриарх. Владиката посочи, че " със сигурност изборът на патриарх, на..

обновено на 26.06.24 в 12:22