Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мисия до Марс не е реалистична

Новото предизвикателство пред космическата наука е идеалната ракета за отвеждане на хора в Космоса. Във вторник беше изпратена най-мощната възстановяема ракета от частна компания. Инициативата е на предприемача Илон Мъск.

Доц. Йордан Тасев  от Института за космически изследвания и технологии към БАН, коментира това постижение:

Не е изненада, продължават да се разработват системи за връщане. Тава е добро инжинерно постижение. В случая, за първи път на една такава мощна ракета могат да бъдат върнати основните три копоненти, каквита са двигателите.

Може би знаете, че две от системите са върнати, само  третата, за съжаление, основата не се е върнала . За първи старт това е добро постижение. Първите две, които са се върнали, вече са били използвани. Те показват още веднъж, че многократното използване на ракетните двигатели вече е реалност.  

Прекалено силно е да се каже, че това е идеалната ракета. Предполагам,че този вид комплекси могат да бъдат използвани за доставка на орбитални станции. Що се касае за далечни космически полети, вероятно би могла да бъде използвана. Според мен, има много неща за разработване В този вариант, сега е един мощен носител от Земята на доста големи компоненти. Те самите трябва някъде са бъдат сглобявани или практически използвани, като отделни елементи.  Това е една от първите стъпки.  

Илон Мъск е предприемчив човек на науката. Той показва, че науката е производител на сила и движи човечеството. През последното столетие науката промени света и резултатите са налице. Мисия до Марс не е  реална. Планетата Марс няма магнитно поле, то няма как да защитава биологическите видове. По тази причина отиването на хора там, незнам, колко би могло да бъде реално.

Поток от високо енергетични частици ще въздействат на човека, той не може да издържи дълго време там.

Интервюто с доц.Йордан Тасев е взвуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

БФС със солидна глоба за Локомотив

Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз обяви глобите и наказанията след 33-ия кръг на efbet Лига.  ЦСКА и Локомотив Пловдив ще плащат най-големите глоби от по 4300 лева. Левски е глобен с 3300.  Решения  -  2 0 . 05 .2024 г. 33-ти кръг ППЛ С предупреждения – 25 състезатели Със спиране от състезателни   права..

публикувано на 20.05.24 в 18:05

Крумовград ще играе в ''Коматево'' и през следващия сезон

ФК Крумовград е постигнал разбирателство с ръководството на Ботев (Пловдив) и през следващия сезон отборът отново ще домакинства на базата на „канарчетата“ в квартал Коматево. „Скъпи крумовградчани, Радостни сме да ви съобщим, че през следващия състезателен сезон нашият отбор отново ще играе домакинските си срещи на спортен комплекс „Никола Щерев –..

публикувано на 20.05.24 в 17:58

“Последното цвете” на Щерион Пилидов цъфти и след 10 години

 На 19.05.2024г. в предаването “Споделено” гостува Щерион Пилидов. Той е един от младите и много талантливи музиканти и композитори в България. Познат е на широката публика от големите сцени, защото партнира на редица родни звезди като дует Ритон, Поли Генова, Тони, Авеню, Деси Добрева.  Тази натоварена програма не му позволява да се..

публикувано на 20.05.24 в 11:09

Ботев започва селекцията за Лига Европа

Ботев (Пловдив) започва селекцията си за следващия шампионат и участието си в Лига Европа с френски защитник. Това е 25-годишният Тадее Калеба, който за последон е играл в словенския Табор (Сезана). Той играе в центъра на отбраната, където титуляри през изминалия сезон бяха Антоан Конте и Йонас Там. Преди това Калеба е играл в Примаверата на Италия за..

публикувано на 18.05.24 в 18:08

Радио Пловдив ще предава мача Локомотив (Пд)- Левски

Локомотив (Пловдив) и Левски се изправят един срещу друг в среща от първата шестица на efbet Лига. Мачът на „Лаута“ започва в 20:15ч. и противопоставя съответно петия и четвъртия във временното класиране. Двубоят ще бъде ръководен от Валентин Железов. Колкото до значимостта на двубоя, той придоби съвсем различен вид след успеха на Ботев (Пловдив) в..

публикувано на 18.05.24 в 17:01