Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паното на Енчо Пиронков беше почистено, ще го реставрират

| обновено на 16.02.18 в 14:53

Почистиха паното на Енчо Пиронков, което се намира в подлез на бул.“България“ и беше замазано с бяла боя. В момента се търси най- добрият начин, по който то да бъде експонирано, съобщи Снежана Фурнаджиева, председател на Дружеството на пловдивските художници. Междувременно Енчо Пиронков даде съгласие паното да бъде преместено от подлеза и експонирано другаде, ако това е възможно и не увреди творбата му.

Независимо, че керамичното пано е вече с пароструйка, реставрираното му ще продължи поне месец. За съжаление отдолу излизат графити на няколко пласта и затова, за да бъде то възстановено ще е необходима намесата на реставратори, категорична е  Снежана Фурнаджиева.

Сформирана е група от реставратори, които работят върху паното. Слоевете са много и трудно се свалят. Те направиха необходимото и оставиха да решим, какво ще правим по-нататък. Ще продължават да свалят слой след слой, защото химикалите, с които работят са щадящи и не нараняват повърхността. Така накрая ще се появи паното с целия му блясък, каза Фурнаджиева.

Тя добави, че съществуват два варианта за съдбата на паното - след като бъде реставрирано да остане в подлеза, като за сигурността му бъде осигурена охранителна камера, или да се демонтира и експонира в обществена сграда. Фурнаджиева добави, че паното е монтирано много дълбоко в стената и демонтажът ще бъде труден. Ако има опасност паното да бъде разрушено при демонтажа, то по- добре е то да остане на сегашното си място, коментира още Снежана Фурнаджиева. 

Енчо Пиронков е препоръчал преместването да се извърши от специалисти керамици, тъй като материалът е капризен и лесно чуплив, а освен това паното е там отдавна и е силно вкопано в стената.

Волята на автора е при  най- малка вероятност от разрушаване, паното да си остане там.


Интервюто със Снежана Фурнаджиева е в звуковия файл.

Снимка

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Надежда Радулова представя "Тук живее Йожи"

Среща-разговор с Надежда Радулова със новия й сборник с разкази „Тук живее Йожи“  организират Литературен фестивал Пловдив чете 2024, издателство „Жанет 45“ и клуб „Фарго“.  Модератор на събитието е Инна Иванова. Надежда Радулова е преводач на поезия и проза от английски, редактор, и преподавател. Автор е на осем стихосбирки...

публикувано на 17.05.24 в 09:03

Цвятко Сиромашки на 70, открива изложбата "Литийно"

С мащабна ретроспективна експозиция в галерия „2019“ на ул. „Гладстон“32 големият български художник и скулптор Цвятко Сиромашки отбелязва своята 70-та годишнина. Правейки паралели духовни паралели между празничните литийни шествия, характерни за Великденските дни, и шествието от творби, създавани от него през годините, той дава название..

публикувано на 16.05.24 в 06:46

Цветан Лазаров с нюансите на светлината в "Аспект"

Галерия „Аспект“ представя художника Цветан Лазаров и неговата експозиция „Светът между черното и бялото“. Тя съдържа 29 платна, подчинени  на идеята за светлината и нейното отсъствие, рисувани през последните две години. „Парадоксално, но това е най-цветната ми изложба досега“, казва авторът, който има над 30 самостоятелни изложби в..

обновено на 15.05.24 в 16:04

„Видения“ на Илия Йончев в „Червеното пони“

В галерия „Червеното пони“ в Стария град се открива изложба „Видения“ на Илия Йончев. Авторът се представя с 15 маслени платна, рисувани през последните 2 години.  В тях художникът използва мъгливия есенен пейзаж, за да одухотвори чудатите си фигури, които знаят своя път през мъглата, макар да си помагат с компаса на романтиката. „В една..

обновено на 15.05.24 в 16:04

Тракийската гробница до град Ветрен вече може да се посети

От месец май Тракийската гробница край Ветрен , община Септември може да се посещава. За Европейската нощ на музеите тази събота ще се проведе беседа в гробницата, която датира от IV Век пр. Хр.  125 000 лева бяха отпуснати за  дейностите по консервация, реставрация и социализация на обекта.  Всички дейности бяха реализирани с финансовата..

обновено на 15.05.24 в 16:03