Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път у нас извършиха лъчелечение на тумор с кибернож

За първи път в страната в УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив бе извършено лечение с кибернож  на пациенти със злокачествени формации на подвижни органи – двама мъже с карцином на простатата и един мъж с тумор на гръбначния стълб. Новината съобщи д-р Мария Влайкова, началник на Клиниката по лъчелечение (КЛЛ) в първата пловдивска университетска болница.
Д-р Влайкова припомни , че използването на модерния апарат започна през април миналата година, акъм момента единствената в страната система за радиохирургия Cyberknife (кибернож) Accuray, се намира в КЛЛ на УМБАЛ „Свети Георги“. 
Първоначално в клиниката започна лечение на пациенти с доброкачествени и злокачествени формации на неподвижни органи. Сред тях са злокачествени новообразувания на носоглътката (назофаринкс), пириформения синус, окото и неговите придатъци (ретина, хориоидея, орбита), главния мозък и мозъчните обвивки, ендокринната система – хипофиза, епифиза, доброкачествени новообразувания на главния мозък и мозъчните обвивки, хипофиза, епифиза, както и вторични злокачествени новообразувания на главния мозък и костен череп.
Сега започна и лечение на пациенти с доброкачествени и злокачествени формации на гръбначния стълб, като за целта се използва програмата SpineTracking, която позволява постоянно проследяване по време на облъчването. Лекуват се и пациенти с тумори на кости на таза, разказа още д-р Влайкова.
Лечението с кибернож на пациенти с формации на подвижни органи е възможно след поставяне на импланти, които се полагат в и/или около тумор на меките тъкани, за да бъдат ориентация по време на облъчване.  Става дума за първични и вторични злокачествени новообразувания на черния дроб и интрахепаталните пътища, белия дроб, простатата, надбъбречната жлеза, както и на доброкачествени новообразувания на черния дроб.
Според  д-р Мария Влайкова с въвеждането в експлоатация на CyberKnife е изчезнала необходимостта пациентите да се препращат към различни онкологични центрове в Европа, което е забавяло и многократно оскъпявало. Тя уточни, че от април м.г. досега с кибернож са лекувани 28 пациенти.
Киберножът представлява безболезнен, безкръвен и бърз метод на лечение, при който има несравнимо щадене на здравите органи и тъкани.  Уредът 
в УМБАЛ „Свети Георги“ е единственият на територията на страната. Специално за него в Националния рамков договор за 2017 г. е договорена отделна клинична пътека – КП №252.2. „Радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания – роботизирана с кибер нож“. 
Това означава, че за здравноосигурените пациенти лечението е напълно безплатно.
Апаратът е разположен в База 1 на УМБАЛ „Свети Георги“, на бул. „Васил Априлов” 15A, в специално построена за целта и напълно оборудвана сграда, разположена срещу старата сграда на Клиниката по лъчелечение. Приемането на документите се извършва след предварителна уговорка на  телефони: 032 602 330 и 0887 705 636, а разглеждането им става в рамките на една седмица. При одобрение ще се назначат дата и час за изследване, за които пациентите ще бъдат информирани на посочен от тях телефон. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Караджов се жалва, че са продадени имоти без знанието му

Прокуратурата разследва вещно укривателство по продажба на имоти на задържания експолицай Венцeслав Караджов, който има доживотна присъда за убийството на родителите си. При разпит самият Караджов заявил, че докато е бил задържан по обвинение за убийството на родителите си, са били продадени два негови имота – вила в пловдивското село Дедево..

обновено на 17.05.24 в 20:06

Акция на ГДБОП в Пловдив и други градове за злоупотреба с еврофондове

Петима са в ареста след нощна спецакция на ГДБОП в Пловдив и пет града в страната. Действията на органите на реда са заради злоупотреби с еврофондове. Специализираната полицейска операция е реализирана на 15 май под надзора на прокуратурата.  Действията са осъществени от служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на..

публикувано на 17.05.24 в 20:06

Започна изграждането на моста между Богдан и Московец

Започна изграждането на разрушения от водното бедствие в Карловско през септември 2022 година мост на пътя между селата Богдан и Московец. Движението ще се извършва по обход, от северозападната страна на досега съществуващия път, съобщават от Община Карлово.

публикувано на 17.05.24 в 16:18

Майстори от цялата страна си дават среща на Панаира на занаятите в Пловдив

Откриха пролетното издание на Панаира на занаятите в Пловдив. В продължение на три дни майсторите демонстрират уменията си в Стария град. Акцент в тазгодишното издание е занаят с близо 5000-годишна история – художествено плетиво, като плетките се правят на една, две и пет куки.  Своя занаят показват и майстори на данателата, на плъстенето на..

публикувано на 17.05.24 в 13:42

Мъж поруга храм и нападна с тухли свещеник и полицай

32-годишен е привлечен като обвиняем за повреждане на храм, заплахи, хулиганство и причинена телесна повреда на полицай, съобщиха от районната прокуратура  в Пловдив.  Четирите обвинения към него са заради инцидент, станал  в четвъртък сутринта в пловдивския храм „Свети пророк Илия“.  По време на сутрешната литургия мъжът започнал да се..

публикувано на 17.05.24 в 13:39