Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 700 фирми се представят на "Агра", "Винария" и "Фудтех"

До момента по двете най-атрактивни мерки на Програмата за развитие на селските райони - за инвестиции в земеделските стопанства и в маркетинг и преработка на земеделски продукти, са договорени субсидии за малко над 1 милиард лева, от които са изплатени над 200 милиона лева. 

Това съобщи заместник-министърът на земеделието Лозана Василева, която откри в Пловдив изложенията „Агра“, „Винария“ и „Фудтех“. 

Отчитаме много висок интерес по тези мерки, броят на подадените заявления по тях е малко над 7000, добави Василева. Създаването и опазването на уникални български сортове и свързаното с това здравословно хранене бе обединяващото звено в позициите на основните организатори на хранителните изложения. Председателят на Селскостопанската академия проф. Васил Николов отчете, че научните институти към академията са разработили в последните години 229 нови сорта.

 Консумиране на традиционни храни, произведени в региона и с проследим произход, препоръчват специалистите по здравословно хранене, каза от своя страна Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите.

Председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев отбеляза, че близо една трета от вината, консумирани на българския пазар, са от местни сортове грозде. 10 на сто е делът им в износа и увеличаването на този дял е препоръчителната перспектива за бранша, смята Радев.

Над 700 фирми от 33 държави  участват в голямата среща на бизнеса елита от селското стопанство, винарството,  хранителната промишленост и хорека сектора. 

Конкурс за иновации, представени на Мегафорума, ще отличи най-новите и добри разработки, в него участват 72 новости, от които десет иновации от световен мащаб и 16 от европейски. Сред тях селскостопански разпръскващ дрон, рентгенов детектор за чужди частици, високобелтъчен хляб, система за капково напояване, комбинирани торове, воден матрак за крави, нови сортове подобрени плодове и зеленчуци и други.

На откриването присъстваше и вицепремиерът по икономическата политика Валери Симеонов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Нов опит за довършване на Зоологическата градина в Пловдив

Софийската фирма ще работи по техническото задание за довършването на пловдивската зоологическа градина, ако няма обжалване на обществената поръчка от друг кандидат пред Комисията за защита на конкуренцията. Заместник-кметът по екология и здравеопазване Иван Стоянов вече е подписал решението на комисията, класирала на първо място фирма „Екотийм“..

публикувано на 24.06.24 в 14:37

24 часови дежурства срещу палене на боклуци разпореди община Пловдив

24 часови съвместни дежурства срещу пожари и незаконното палене на отпадъци стартират в Пловдив.  Това стана ясно след оперативка в Община Пловдив, в която се включиха представители на „Пожарната“, районните кметства, Общинска охрана, Пловдивски общински инспекторат, "Чистота“ и „Градини и паркове“. В интервю за Радио Пловдив ресорният..

публикувано на 24.06.24 в 14:25

Започва делото за убийството от ревност в с. Болярци

След продължило една година разследване, пловдивската прокуратура предаде на съд извършителя на жестокото убийство в с. Болярци.  На 19 юни миналата година при яростен скандал 20-годишният Стойчо Асенов закла с нож втория мъж на напусналата го доскоро негова жена. На съд отива и негов съсед, който при сбиването между двете ромски фамилии е ранил..

публикувано на 24.06.24 в 14:18

Издирват мъж за кражба на документи и пари

На 11 юни т.г. в Четвърто РУ е образувано досъдебно производство по сигнал от млад пловдивчанин, който около 9 ч. установил, че от панорамна площадка над Тунела - север на бул. „Цар Борис III Обединител“ му е открадната раница с мобилен телефон, лична карта, банкова карта и около 850 лева.  При осъществените до момента оперативни  действия са събрани..

публикувано на 24.06.24 в 13:57

Мъжът, подпалил пожара край Стрелча, варил компоти на двора

Установен е причинителя на пожара в стрелчанското село Свобода. Това е собственик на имот в землището, който също е изгорял в разбушувалото се бедствие. То е възникнало първо в жилище на изхода от село Свобода по посока към съседното Попинци. Пожарът бързо се прехвърлил и в съседния имот, където обхванал необитаема къща, собственост на 59-годишна..

публикувано на 24.06.24 в 13:03