Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарушена е комуникацията между здравните институции

Даниела Дариткова
Снимка: БГНЕС

В интервю за Радио Пловдив председателят на Здравната комисия в НС д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ коментира поредния здравен скандал с парите за лечение на пациентите в чужбина, заради които може да бъде блокирано и подписването на Националния рамков договор. 

По думите й комуникацията между здравните институции е нарушена и самата тя е объркана от чутото по време на изслушването на проф. Плочев пред комисията тази седмица

Комуникацията  трябва да се основава на законовите регламентации съгласно основополагащите закони за сектора и конституцията на страната. От друга страна наистина, когато става въпрос за една независима институция, каквато е  НЗОК, тя трябва да решава сама  своите оперативно-финансови проблеми , а не да търси територията на НС , за да се изясняват конкретните параметри. За съжаление точно това се случи. Един чисто опертивно - финансов проблем беше пренесен в законодателния орган.И едно такова подобно изслушване за съжаление доведе до  политически интерпретации, и до създаване на излишно напрежение в най-неподходящия момент, когато се финализират преговорите по НРД , обясни д-р Дариткова

Според нея това е най-важния ангажимент на иституцията  за настоящата година, защото в рамките на тези преговори са договорени и предвидени много по-добри параметри за осигуряване на здравна помощ .

На въпрос дали има риск да не бъде подписан НРД, какъвто призив имаше от финансовия министър, Дариткова обясни, че министър Горанов не е страна по преговорите и тя се надява, че все пак документа ще бъде финализиран с подписите на съсловните организации и НЗОК и здравния министър.

Искрено се надявам  след последните изнесени данни от председателя на НС на НЗОК  Жени Начев събора на БЛС и  БЗС да вземе решение и да подкрепят подписването за да се финализират преговорите. В рамките на бюджет, който е  с 400 милиона повече за тази година имаше възможност и се постигна договаряне, което оптимизира параметрите на медицинските помощ. Смятам, че догвоора трябва да бъде подписан въпреки опитите, чрез   инсценирания в най-неподходящия момент скандал да се провали подписването му, категорична е д-р Дариткова.

По думите й трябва  прозрачно да се изясни ситуацията и всеки да носи своята  отгворност.

 По важно е  да се види дали има някакъв дефицит при управление на ораните, дали има грешка, дали има нарушаване на получаване на медицинскса помощ. 

Тя съобщи , че информацията за отказ на лечение на 300 български граждани е шокиращ. Д-р Дариткова допълни, че е направила  парламентарно искане за информация  и за всеки отказ за лечение. 

Според председателя на Здравната комисия сега е най-важно да се  успокои системата и да се подпише НРД.

Цялото интервю с д-р Даниела Дариткова може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Младите хора не са политически апатични

Младите хора не са политически апатични. Според проучване на предишните парламентарни избори са гласували 45% от младежите в България. Това е доста повече от средното ниво на гласуване, която означава, че има надежда идващото поколение да е граждански и политически активно. Това коментира Александра Гайтанджиева от "Лигата на младите..

публикувано на 30.09.24 в 10:43

БЛС ще настоява за остойностяване на лекарския труд

Новият председател на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов представя днес приоритетите за 3-годишния мандат на избраното ново ръководство.   След като получи гласовете на 252-ма от делегатите на събора на съсловната организация в Пловдив, той  обеща да продължи политиката на БЛС от последните 6 години. Съзнавам каква голяма..

публикувано на 30.09.24 в 08:38
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би, това е най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19