Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветниците подадоха декларации за несъвместимост, въпреки че вече не трябва

58 са постъпилите в общинската избирателна комисия - Пловдив декларации за несъвместимост по закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, приет в началото на годината. Сред деклараторите са кметът Иван Тотев, районни кметове и общински съветници. 

Парадоксът е, че в деня на подаването на декларациите законът се промени и на практика действието му се отлага за декември 2019 за след следващите местни избори. 

Общинските съветници трябваше да декларират, че не са еднолични търговци, съдружници, акционери, членове на управителен, надзорен или контролен съвет на търговско дружество, което  има сключени договори с общината. Крайният срок за това изтече днес.  Гласуваните законови промени от Парламента днес  обаче завариха администрацията в нова ситуация. Според председателя на комисията Тодор Тодоров объркването е очаквано, но той подчерта:

Спазваме закона във всеки един момент на действието му и ако се окаже, че ние днес сме се потрудили без да е било необходимо, няма да публикуваме никъде декларациите, но ако надделее фактът, че към днешния ден по действащия в момента закон трябва да дадем максимална прозрачност за декларациите, ние ще го направим, като ще дадем и още една възможност.

По сега действащия закон съветниците имат  едномесечен срок за подаване на декларациите и ако има и  други желаещи, да го направят до 15 март.подчерта още Тодор Тодоров.

Чуйте цялото интервю от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Риба на фурна е разболяла децата от "Радост"

Има отклонения от нормите при пробите на храната и посудата, взети от  пловдивската детска градина "Радост" заради сигнал със  съмнения за взрив от хранително заболяване през миналата седмица, съобщиха от Агенцията по безопасност на храните след извършена проверка в градината и фирмата, приготвила храната. 8 от общо 90 изхранени на 30 май деца  са..

публикувано на 06.06.24 в 21:21

Верижна катастрофа задръсти Околовръстното шосе

Верижна катастрофа е станала на Околовръстното шосе край Пловдив, на моста на Марица. Там две коли последователно са се блъснали в камион, уточниха от полицията.  Най-вероятната причина е неспазена дистанция и превишена скорост. Въпреки удара и смачканите автомобили, няма пострадали, произшествието се обработва по административен ред. Образувало се..

обновено на 06.06.24 в 16:13

Над 5200 десетокласници ще се явят на НВО в Пловдив и областта

От Регионалното управление на образованието - Пловдив предоставиха последната информация за изпитите от Национално външно оценяване в края на Х клас, през учебната 2023/2024 г.  Изпитите ще се проведат в 81 училища на територията на област Пловдив. Първият изпит е в понеделник, като ще започне от 11 часа, за да има време залите да се подредят след..

публикувано на 06.06.24 в 15:36

Завършват до часове Модър - Царевец, очаква се утре да пуснат движението

Усилено се работи на кръстовището на улиците "Солунска" и "Царевец" в пловдивския район Западен.  Около 30 работници и над 10 единици строителна техника работят в обедната жега на кръстовището, полагат маркировка и довършват тротоарите, редят плочки и "прибират" кабели под тротоарите. По неофициална информация от фирмата изпълнител утре следобед..

публикувано на 06.06.24 в 15:31

Чешкият посланик се срещна с ученици и студенти от Пловдив

България е доверен и важен приятел и партньор на Чешката Република. А най-важното в аспекта на световните събития и в европейски мащаб е да продължим да бъдем като едно семейство, добри приятели и партньори и в ЕС, и в НАТО. Това заяви посланикът на Чешката Република в България Мирослав Томан на среща в ПУ „Паисий Хилендарски“ със студенти и..

обновено на 06.06.24 в 14:18