Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Червен код за снеговалежи и силен вятър в Смолян, оранжев - в цялата страна

Усложнява се обстановката в Родопите, където натрупа над 30 см сняг

| обновено на 26.02.18 в 10:45
Снимка: НИМХ към БАН

Предупреждение за много опасно време в цялата страна издаде за днес Националният институт по метрология и хидрология. 

В областите Смолян и Кърджали е обявен най-високият – червен, код за снеговалежи и силен вятър. Оранжев код е в сила за цялата страна. 

От МВР призовават да не се тръгва на път, ако не е много наложително, и да се проверява актуалната пътна обстановка. 

Малко след 9.00 часа от АПИ съобщиха, че  временно е ограничено движението за всички превозни средства по второкласния път Асеновград - Смолян поради силен снеговалеж и снегопочистване.

В Пловдив се очаква снегът да продължи да вали през целия ден и през нощта, а температурите да паднат. Още снощи 25 разпръсквача са обработили булевардите, мостовете и надлезите със сол и калциев хлорид. След сутрешния трафик ще пуснем и снегорините, които да изчистят кишата, обясни директорът на ОП "Чистота" в Пловдив Иван Стоянов. 

В интервю за Радио Пловдив той съобщи, че шофьори на предприятието са срещнали отпор от собственици на паркирани коли около Новотела, които не ги допуснали в малките улички да изчистят. Опасенията са им машините да не ударят паркираните коли, обясни Стоянов. 

От Областното пътно управление (ОПУ) съобщиха за Радио Пловдив, че снежната покривка в Пловдивска област е между 3 и 7 см, 37 машини чистят пътищата. Въведено е ограничение за камиони над 12 тона по пътя Асеновград – Смолян заради силен снеговалеж. 

Най-много сняг има в района на село Лилково, където натрупа 30 см. До момента няма постъпил нито един сигнал за бедстващи хора или затворен път, каза кметът на община „Родопи“ Пламен Спасов. 

В Пазарджишка област временно ограничение на движението на товарни автомобили над 12 тона е наложено в участъка Пазарджик - София от АМ "Тракия" поради снегопочистване. Ограничения има и на пътя Велинград - Юндола и Батак - Доспат. Временно е затворен за движение пътя между Панагюрище и село Оборище заради паднали дървета. Пътят се разчиства и след приключване на работата ще бъде отворен отново, съобщиха от пазарджишката полиция.
15 населени места в област Пазарджик са без ток поради аварии, причинени от силния вятър и обилния снеговалеж. С нарушено електрозахранване са селища от общините Пазарджик, Септември, Белово и Панагюрище. Аварийни екипи отстраняват авариите. 
Обстановката в Сърница се усложнява, каза кметът Неби Бозов. От полицията в Пазарджик съобщават, че към момента няма изолирани селища. Приоритетно се почистват главните пътища в региона.
Заради снеговалежите от снощи, в Смолянска област са въведени ограничения на движението за товарните автомобили над 12 тона по всички проходи на областта – Рожен, Пампорово, Превала, Печинско, както и по пътя Девин – Михалково. Снеговалежите продължават и към този час. През нощта не са постъпвали сигнали за инциденти по пътищата в областта.

Областният управител на Смолян Недялко Славов уточни пред Радио Пловдив, че снежната покривка в различните общини е между 5 и 25 см, като най-много сняг има по проходите. Обстановката е спокойна, няма бедстващи хора без ток или вода. Ограниченията за движение по проходите са с превантивна цел, за да се изчисти по-добре снегът, който продължава да вали, каза още областният управител на Смолян. 

Движението на влаковете в страната се осъществява нормално, въпреки усложнената зимна обстановка. До момента няма участъци, в които да има затруднения в преминаването на влаковите композиции, съобщават от БДЖ. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушиха пожар на Младежкия хълм

Сигнал за пожар на Младежкия хълм е получен след 18 часа тази вечер на тел. 112.  Димът се е появил от горящи сухи треви и храсти по южния склон на тепето.  Теренът е труднодостъпен и скалист, има само един подстъп за автомобили и това е затруднило придвижването на пожарните коли.  Огънят е локализиран, а през нощта ще останат дежурни екипи, за да..

публикувано на 01.07.24 в 20:35
Рамадан Аталай

Организациите на ДПС в Асеновград, Кричим и Първомай защитиха Аталай

Декларация в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай оповести общинската организация на ДПС в Асеновград. Тя е изпратена до почетния председател на Движението Ахмед Доган и е публикувана във Фейсбук-групата „Аз подкрепям Ахмед Доган“.  В края на миналата седмица областният съвет на Движението в Пловдив сне доверието си от дългогодишния..

публикувано на 01.07.24 в 16:41

Кандидат- студентите в МУ - Пловдив се явиха на изпита по биология и химия

Като сравнително лесен определиха изпитния вариант по биология и химия кандидат-студентите за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ в Медицински университет - Пловдив.   Те писаха по вариант 1,  изтеглен точно в 8.30 часа от Севинч Керим Кеязим в първа аудитория на Аудиторния комплекс в присъствието на ректора проф...

публикувано на 01.07.24 в 15:15

МОН публикува резултатите от НВО след 7-и клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от Националното външно оценяване в края на 7-и клас. Проверката става в системата на МОН  https://infopriem.mon.bg  с входящ номер и идентификационен код. Над 59 000 седмокласници на НВО по български език и литература На национално външно оценяване по български език и литература се..

публикувано на 01.07.24 в 15:08

Арестуваха мъж от Велинград, пазарувал с фалшиви евро

Велинградчанинът е задържан след като се разплатил с фалшиви евро банкноти, като купил кобила от жител на село Костандово. За животното купувачът броил 100 лева и 500 евро, като чуждата валута била в 10 банкноти с номинал от 50 евро. След покупката стопанинът на коня установил, че 500-те евро са фалшиви и подал сигнал в полицейския участък в..

публикувано на 01.07.24 в 14:03