Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според Калоян Стайков от ИПИ

Няма смисъл сега държавата да си връща ЧЕЗ

Снимка: БГНЕС

Няма смисъл отново държавата да си връща контрола върху ЧЕЗ, коментира в ефира на Радио Пловдив Калоян Стайков от Института по пазарна икономика скандално известната сделка за продажбата на ЧЕЗ на фирмата "Инерком", собственост на Гинка Върбакова. 

Спомняме си, че преди 14 години беше приватизирана електроразпределителната мрежа, а преди 6 години беше продаден и държавният дял в разпределителните дружества. Сега отново говорим за навлизане на държавата в този бизнес, което е лишено от каквато и да било логика. Защо точно сега държавата решава да си върне ЧЕЗ? Ситуацията малко прилича на детска площадка, на която едно дете иска играчката на другото и то точно тогава решава, че иска да си играе с нея, каза икономистът.

И за 3-те ЕРП-та ситуацията в България е неблагоприятна, защото държавата не признава редица инвестиции на частните компании. Затова се водят и няколко арбитражни дела за нарушаване на приватизационните договори. Предстои да видим решението на съда, припомни Стайков. 

По повод идеята Комисията за енергийно и водно регулиране да бъде натоварена с още функции с контрол върху сделките, специалистът от ИПИ коментира, че това предложение е априори и има няколко неизвестни, които усложняват ситуацията.

Калоян Стайков коментира и идеята на БСП, че може съдебно да се оспорва сделката за продажбата на ЧЕЗ. Партията дава много идеи, но колко от тях са аргументирани? Сделката е между 2 частни лица, едно от които чуждестранно, процедурата е извършена по чешкото законодателство - какъв точно е искът и кой е заинтересованата страна? Твърде много въпроси, които нямат отговор на този етап, коментира още икономистът. 

Цялото интервю с Калоян Стайков можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00