Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Радиограмофон" е филм за рока и свободата

Новият български филм "Радиограмофон" ще има премиера във феста София филм фест в Пловдив  следващия вторник 20 март в Лъки Дом на киното. 

Филмът е с награда "Златна роза" за дебют на режсьорката Рузие Хасанова, която повече от 15 години живее и работи в Лондон. Това е първият и пълнометражен филм. 

Историята във филма е с автобиографичен сюжет. Бащата на режисьорката през 70-те години, изминава  повече от 100 километра  пеша от  село в Родопите до големия град, за да купи грамофон за своя син, който е лудо влюбен в рокендрола.  И през този личен момент, целенасочено бягайки от политизиране, свързано с т.н. помаци /по думите на режисьорката/ е изведена идеята за свободата. Във филма има много рок и народни песни.

 Яна Титова разказва, че още  когато се запознава със сюжета,  има силно желание да участва в него.  Явява на кастинг в Лондон. Снимките са  в Родопите, в родното село на режисьорката Вълчи дол, в който днес живеят 20-тина души. 

Яна Титова: Филмът е много красив и този филм е едно наистина бягство от сивотата и ежедневието и потапянето в този красив свят на  Родопите и е просто невероятна картина на оператора Кирил Проданов. Също така свободата. Мисля, че в съвременния свят всеки се бори за собствената си свобода, така че има какво да припознаят зрителите в историята.

Във филма участва и актьорът Алекс Алексиев / "Възвишение"/, който е партньор на Яна в живота, но във филма е с друга роля.

Актрисата Яна Титова е носител на театрална награда Аскеер и на филмовата Златна роза .

Цялото интервю с Яна Титова е в звуковия файл. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Мария Райчева гостува на галерия "Аспект"

С последна за сезона самостоятелна изложба галерия "Аспект" отново посреща талантливата художничка Мария Райчева - творец от най-младото поколение български живописци, но успяла вече да натрупа завидна творческа биография.  Тя е добре позната на пловдивската публика със своя личен стил, вплитащ в себе си импресионизма, постимпресионизма,..

публикувано на 26.06.24 в 09:18

Изложба на Анастасия Кметова в Градската художествена галерия

Възпоменателна изложба на известния български керамик Анастасия Кметова (1933 – 2021) ще бъде открита в Градската художествена галерия.  Изложбата под надслов “Силен дух в крехко тяло” е по инициатива на нейни близки и съдържа над 65 керамични произведения от различни периоди. Откриването е от 18 ч., а експозицията ще остане във залите за временни..

публикувано на 26.06.24 в 08:49

Театрален проект помага на ученици да овладеят гнева и проблемите

Проектът „Форум театър в училище“ започва през януари, в ПГО „Ана Май“, в Пловдив. Това е първият такъв проект, който се случва в училище. Борис Зафиров и Лилия Секова са двигатели на проекта, съавтори и режисьори, като Борис Зафиров е и ръководител на проекта, който се реализира със съдействието на национален фонд "Култура"...

обновено на 25.06.24 в 16:16

Балетна гала вечер на талантите на DS Magnifique

Балетната гала вечер на талантите на DS Magnifique с ръководител Нора Маршаха ще се случи на 30 юни (неделя) от 17:00 ч., в Дом на културата "Борис Христов". Това издание на Балетната гала вече се осъществява с подкрепата на Опера Пловдив и с медийната подкрепа на Радио Пловдив. "Изключително разнообразна програма сме подготвили и този път. На..

обновено на 25.06.24 в 14:20

Специална премиера в Театър “А'парт“

Деца със специални образователни потребности канят на театрална премиера в Театър“ А'парт“! Днес от 17: 30 ч. в залата на Театър“ А'парт“ ще бъде представена за първи път на пловдивска сцена и пред публика, театрална постановка, която се реализира изцяло от деца със специални образователни потребности. Премиерата "Не пипай куфара" по Борис..

публикувано на 25.06.24 в 13:40