Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив гаси светлините за Часа на Земята

| обновено на 24.03.18 в 13:27
Снимка: pixabay

"Часът на Земята" се отбелязва тази вечер със символично гасене на светлините за един час

Световната  инициатива на Световния фонд за дивата природа обединява хора от 180 държави в действия срещу климатичните промени и загубата на биоразнообразие. 

В нея тази година се включват 109 български общини. 

Пловдив подкрепя събитието като от петък до понеделник се притъмняват сградата на общината и площад „Стефан Стамболов”, Лапидариума и  Хисар капия в  Стария град и сградите на Драматичния театър и Фондация „Пловдив 2019“.

Чрез символичното изключване на светлините от 20.30 до 21.30 часа  се отправя послание за здравословно и устойчиво бъдеще, промяна на нагласите и повишаване на популярността на климата и екологичните действия по целия свят.

Владимир Иванов, експерт в Световния фонд за дива природа посочи:

Специалното за днешния ден е мотото "Свържи се с природата". Идеята е милиони хора поне за един час да го споделят, защото отваря действия в бъдеще, да споделят своите мисли и усилия за по-чиста и здрава природа.

Интервюто с Владимир Иванов е в звуковия файл.


Снимка




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Един шоумен си стои вкъщи, а от него зависи властта в тази страна

„ Коалицията ПП-ДБ е твърде вероятно да се разпадне или твърде вероятно да се обезличи. Защото в опозиция не е много лесно да трупаш авторитет и реваншистки сили. Виждаме го например от БСП, които от дълго време са в опозиция и продължава да губи, като най-накрая Нинова подаде оставка. Но това, което ще крепи ПП-ДБ е фактът, че победителят всъщност..

публикувано на 20.06.24 в 16:55

Държавата е в застой заради политиците - популисти

Никола Янков е предприемач и икономичиски експрерт, ръководителна икономическия експрет на "Синя България". Той коментира  политическата нестабилност и икономическите послания на избраните в парламента политически формации.  Според него сегашните народни избранници имат популистко говорене за икономиката, а досегшното им участие във властта на е..

публикувано на 20.06.24 в 16:08

ГЕРБ- СДС, ДПС и ИТН избраха Рая Назарян за председател на НС

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН- 131 гласа “за” Рая Назарян бе избрана за председател на 50-о Народно събрание= Изборът на Назарян бе успешен от третия опит заради подкрепата на ИТН. По-рано групата съобщи, че ще подкрепи всички кандидатури за председател на Народното събрание, но няма да подкрепи мандат на ГЕРБ или ДПС. „На първо място бих..

публикувано на 20.06.24 в 11:38

263 отличници изпраща Английската гимназия в Пловдив

Изпращаме отличен випуск. Традициите в Английската гимназия не се променят вече 61 години, заяви за програма "Точно днес" директорът на училището   Николай Радев,  което е първо по успех на държавните зрелостни изпити. "Днес ще изпратя 263 отличници.  За мен всички те са страхотни ученици. Ако искате точна бройка - 182 са с отличните..

публикувано на 20.06.24 в 10:57
Страхил Делийски

Политическите сили в НС нямат изгода от нови избори

„Политическата логика е България да има редовен кабинет след изборите. Не съм сигурен доколко българският политически процес, е подчинен на политическа логика. Затова ние можем да предполагаме, но политическият елит и партийните лидери са тези, които разполагат. Мисля, че няма сред парламентарно представените партии такива, които да предпочитат..

публикувано на 20.06.24 в 10:05