Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пролетно хоро се вие във Велинград

Във Велинград се провежда национален фестивал за любители на българските народни танци „Пролетно хоро“. 

Над 1 500 участници се събират от цялата страна в курортния град, за да съхраняти популяризират фолклорното богатство.  

Фестивалът няма конкурсен характер. Началото е сутринта в  спортната зала на Градския стадион.   Дефилето на фестивала ще води Антимовскта духова музика, която е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.
Организаторите искат да пробудят за нов живот българското наследство чрез енергията на хорото, да  обменят  опит и да се създадат приятелски взаимоотношения между всички, които обичат фолклора.
Седмото издание на фестивала се посвещава на седемдесет годишнината от създаването на Велинград


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

2 г. и 4 месеца затвор за мъжа, отвлякъл жена в Смолян

Две години и четири месеца лишаване от свобода, при първоначален общ режим, е наказанието на 46-годишния Алекси Балтаджиев от Карнобат, който отвлече със съпругата си жена в Смолян. Днес обвиненият в покушението на 45-годишна смолянчанка подписа споразумение с прокуратурата, което Окръжният съд одобри. Наказанието за престъплението е две години, но към..

публикувано на 27.06.24 в 13:51

66-годишен мъж е в ареста по подозрение, че е отровил куче

На два сигнала за проявена жестокост към животни са реагирали служителите на полицията в Пловдив.  В Първо районно управление постъпила жалба от стопанин, който открил отровено домашното си куче в двор в квартал „Беломорски“. Като заподозрян за умишлено причинената смърт на животното бил задържан 66-годишен пловдивчанин. Другият сигнал е в..

публикувано на 27.06.24 в 12:18

Катастрофа затапи изхода на Пещерско шосе

Катастрофа затруднява движението на изхода на Пещерско шосе. Сигналът е получен след 8 ч. тази сутрин.  Според предварителната информация лек автомобил "Мерцедес" предприел ляв заовой и отнел предимството на мотоциклет "Хонда", чийто 33-годишен водач е откаран в болница за прегледи.  Той и 58-годишният шофьор на колата са изпробвани за употреба..

обновено на 27.06.24 в 10:32

Събарянето на Бетонния мост започва в събота сутринта

В събота, 29 юни сутринта, започва  демонтажът на Бетонния мост. По проект ще се премахне съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Николай Иванов, ръководител на проекта от страна на изпълнителя. Днес текат..

обновено на 27.06.24 в 10:07

Медицината отново най-желаната специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

публикувано на 27.06.24 в 09:35