Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КОМДОС реагира правилно по случая с Юлия Кръстева

Комисията по досиетата оповести оригиналите от досието на Юлия Кръстева като агент на Държавна сигурност.

До този ход се стигна, тъй като преди дни от комисията съобщиха, че световноизвестният философ, психолог, лингвист и изследовател Юлия Кръстева е била сътрудник на Първо главно управление на ДС с псевдоним Сабина, но тя отрече пред френското издание "Нувел обсерватьор" тази информация и нарече това твърдение "не само смешно и невярно", но и "оклеветяващо". По темата интервю на Иванка Петкова с Христо Христов, разследващ журналист и основател на независимия специализиран сайт Държавна сигурност.com.

Комисията по досиетата реагира адекватно и навременно към огромния обществен интерес по случая с професор Юлия Кръстева. Досието се състои от два тома – лично дело и работно дело. Със сигурност мога да кажа, че Комисията е имала всички основания по закон за да обяви принадлежността на Юлия Кръстева към ДС. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Христо Христов, разследващ журналист.

Държавна сигурност се насочва към Юлия Кръстева още през 1965 година

ДС се насочва към нея още през 65-та година, когато заминава за специализация във Франция, а по-късно остава там. Контакти с нея са осъществявали различни офицери още преди тя да бъде регистрирана официално като сътрудник. Интересното е, че личното й дело е предадено на Комисията по досиетата през 2009 година. Дотогава то е могло да бъде манипулирано – тоест да бъдат премахвани определени документи и т.н.

Делото е прекратено осем години по-късно, но ДС продължава работа с Кръстева

Прави впечатление, че делото е прекратено през 1973 година, но след това ДС продължава да събира документи и да описва срещи с г-жа Кръстева. За мен това е прецедент. Не съм срещал друго такова досие, категоричен е Христо Христов.

Лисват и основни документи - предложението и доклада за вербовка.

В делото обаче има документ за вербовъчна беседа, който на практика показва, че Юлия Кръстева е знаела с кого се среща, какво й е предложено и какъв трябва да бъде нейния отговор. Срещу нея не е имало натиск, коментира още Христо Христов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Веси Кокалчева, българска учителка в Лондон

Носим България в сърцето и празника в душата

На 24 май говорим с педагога  Веси Кокалчева , преподавател с 45-годишен стаж. От 18 години тя живее в Лондон, работила е в две български неделни училища, сега е учител на свободна практика. Пред Радио Пловдив тя сопдели, че българите в британската столица ще отбележат празника на светите братя Кирил и Методий официлано тази събота и неделя, тъй..

публикувано на 24.05.24 в 18:32

Българите знаят ролята на своя език в световната култура

"Когато солунските братя се борят за нашата писменост, те са направили това, което много по-късно ние добавяме в химна им -  към огнения дух са добавили огнения меч. Огненият меч ние българите сме употребявали и продължаваме да употребяваме по един достоен начин – знаем какви автори, изпълнители и музиканти имат българите. Ние продължаваме..

публикувано на 24.05.24 в 16:39

Краснописанието е път за духовно усъвършенстване

Една от проявите в Пловдив на днешния 24 май е демонстрация на ръчно калиграфско изписване. В градината на Къщата музей „Христо Г. Данов“ в Стария град всеки желаещ може да се докосне до изкуството на красивото писане. Ще бъде показано как се изписва Старобългарско уставно писмо, а също и ренесансовият шрифт Канчелареска (Cancellaresca) във..

публикувано на 24.05.24 в 14:54

Виктор Костов от НУМТИ - Пловдив към Виенската консерватория

В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 14 млади пловдивски творци получиха награда "Почетна значка" от община Пловдив.   За своите творчески постижения бяха отличени  Илиян Тиганев – диригент и председател на ППД „Ангел Букорещлиев“,  Юлия  Йорданова – Керана, актрисата..

публикувано на 24.05.24 в 12:34

Мечтая един ден български учен да получи Нобелова награда

Проф. Д-р Милен Георгиев, ръководител на Лаборатория по Метаболомика в Институт по микробиология „Стефан Ангелов“ към БАН и на отдел “Растителна клетъчна биотехнология” в Центъра за върхови постижения по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив получи за рекорден четвърти път с награда за наука „Питагор“. За последните пет години..

публикувано на 24.05.24 в 12:13