Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудо е, че чудеса се случват дори пред мистифицирани реликви

| обновено на 06.04.18 в 12:00

Човекът е склонен на опредметява вярата си, въпреки Христовия призив да си правим кумири. Интересни са историите на религиозните реликви - като кръста на разпятието, мощите на светците, чудесата. За тях и за издирването им през вековете, за мистификациите и фактите разказва историкът Калин Йорданов. 

Той е доктор по история и археология, медиевист и изследовател на кръстоносните походи и Латинския ориент, автор на книгата "Кръстоносните походи - реликви и чудеса", един от създателите на групата "Исихия" и председател на Българскто средновековно общество.

Практиката на християнското чудо е атестат за автентичността на реликвите, но много често засвидетелствани чудеса са се случвали пред реликви, които в последствие са доказани като фалшификати. Това пък е доказателство за феномена на вярата, разказва историкът.

Плащеницата, като символ на Разпети петък, също е сред атрибутите, които са обвени в мистика. Особено Торинската, която е доказан фалшификат, изработен през средните векове. Римо - католическата църква не я приема за истинска, но не отхвърля поклонението  и литургиите, свързани с нея, защото е предпочела да я приема като символ. Има още плащеници, които са претендирали да са автентични. Любопитна е историята т.нар. Кадуенска плащеница, намерена при Първия кръстоносен поход. Тя е почитана близо 800 години, преди 1930 година, когато е развенчана от учени в Кайро, които по бродерията установяват имената на местни владетели.

Сред най- ценните църковни реликви са частиците от Светия кръст. Неговата история започва с откриването  от императиратрица Елена. Тя нарежда разделянето му на части -  в Александрия  и в Константинопол, а само няколко столетия по- късно те се фрагментират още. Счита се, че като превантивна мярка за нейното съхранение тя е била разпращана на малки части из целия свят. 

По този повод има дори анекдот от 16 век, когато  Жан Калвин, иронизира, че ако бъдат събрани всички частици един кораб няма да ги побере, а тежестта им не може да се понесе дори от 300 мъже, въпреки че Христос сам е носил кръста си на Голгота...

Чуйте целия разговор с Калин Йорданов в прикачения файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Казвам сбогом на думите и потъвам в мълчанията си

След получаването на специалната награда „Пловдив“ поетът и писател Йордан Велчев гостува в студиото на Радио Пловдив и сподели признателността преди всичко към своя град и жителите му.  „Каквото имах, на забравата го казах“ – това е едно кратко стихотворение от поетичната книга на Йордан Велчев „Това, което е“. Писателят и поет заяви в..

публикувано на 23.05.24 в 17:06
Градушката, която падна във Велинград вчера

Градушкарите са доволни, обезпечени с хора и техника

Неустойчива е тези дни атмосферата над България, и днес се очакват дъждове, може би и градушки.  "И сега имаме разрешение за стрелба по градоносни облаци, вчера им въздействахме около 4 часа - след 19 до 23 ч. Вероятно и днес ще се стигне до такова въздействие", каза в предаването "Ден след ден" Георги Михайлов , директор на командния пункт в Голям..

публикувано на 23.05.24 в 15:39

В Пловдив подготвят сериозни промени в таксите за "Синя зона"

Наредбата за организация на движението и паркирането на територията на община Пловдив ще има промени. Те ще касаят паркирането в най-натоварените зони на града, това съобщи за Радио Пловдив Ангел Славов , заместник-кмет с ресор "Обществен ред и сигурност". По-висока се очаква да стане таксата за престой в т.нар. "Синя зона" за три особено натоварени..

публикувано на 23.05.24 в 11:26
Румен Драганов

Има много силен интерес на туристи от Европа към България

Как започна туристическият сезон и какви са основните предизвикателства пред бранша, разговор в програма "Точно днес" с  Румен Драганов, от Института за анализи и оценки в туризма. Драганов подчерта, че всички прогнози от бранша са за положителен летен сезон в България .  "Всичко, което бе договорено през миналата година на борсите, индикациите..

публикувано на 23.05.24 в 09:40

Приемът в професионалните училища се разминава с пазара

Почти половината ученици в професионалните училища няма да работят това, за което са учили. Това е един от изводите в изследване на Института за пазарна икономика. "Получава се така, защото ние виждаме раздут прием в едни по-остарели специалности. Освен това, напоследък се раздува приемът в специалности, свързани със сектора на информационните..

публикувано на 22.05.24 в 16:00