Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликът в Сирия ще се задълбочи на няколко фронта

На фона на социологически изследвания, които казват, че повече от половината българи очакват нова световна война, коментираме с журналиста Руслан Трад ставащото в Сирия и химическата атака, която взе около 100 цивилни жертви в контролирания от бунтовниците град Дума, край Дамаск.

САЩ обмислят многонационален военен отговор на предполагаемото нападение с химическо оръжие в сирийския град Дума, предаде Ройтерс, цитирайки американски представители. Експертите посочват няколко ключови военни обекта, които могат да станат подходяща цел.

Постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли иска Съветът за сигурност да гласува днес предложена от Вашингтон проекторезолюция, с която да започне ново разследване кой трябва да бъде обвиняван за използването на химически оръжия в Сирия.

Руслан Трад смята, че има много неясноти и след последното събрание на Съвета за сигурност на ООН. 

САЩ намекнаха, че е възможен западен удар без Съвета за сигурност. Там биха се включили Франция и Великобритания, смята арабистът. По думите му друг въпрос е самата атака, ако тя се случи ще е много лицемерна за самите сирийци, след като стотици хиляди вече са загинали от всякакъв вид оръжие, не само от химически атаки. 

Аз лично съм скепчитен към думите на Доналд Тръмп, дали не са просто ПР.  Съмнявам се, че ще има удар и дали това би променило нещо в хода на гражданската война, допълни Трад. Според него по-важното в случая, е че конфликтът между отделните страни ще се задълбочи с други средства, не директен сблъсък, най-вероятно ще има на терен сблъсък между различните играчи, подркепени от различните страни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Не очаквам сериозно увеличение на цената за тока

Не очаквам сериозно увеличение на цената на тока от 1 юли за битовите потребители. Това коментира Калоян Стайков , главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, по повод излязлата информация, че токът ще поскъпне с 30%, тъй като АЕЦ – Козлодуй е подал заявление за увеличение на тарифите за бита с толкова. Според него увеличението..

публикувано на 20.05.24 в 10:35

Няма да има забавяне при обработката на резултатите от изборите 2 в 1

Няма да има забавяне при обработването на изборните книжа при изборите две в едно на 9 юни – това зяави в интервю за Радио Пловдив председателят на 16 РИК Пловдив-град Илиян Сухоруков. Нямам никакви притеснения за обработката на резултатите, предстоят избори, които не са по-сложни от проведения местен вот – увери Сухоруков...

публикувано на 20.05.24 в 09:05

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04