Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

DEDICATION на Донка Ангъчева е номиниран за „Ехо Класик 2018“

| обновено на 17.04.18 в 15:30

Чувствителен музикант с отлични технически умения и феноменално пианистично изражение - така младата пианистка  е описвана,   както от критиците  на Wiener Zeitung  и  Luzerner Zeitung , така и от известни музиканти като квартета "Артемис". 

Днес концертираща  австрийска пианистка ,  Донка Ангъчева дебютира на  българска сцена  като солист  на  Пловдивската филхармония на десетгодишна възраст. Ученичка на Милена Моллова , Ангъчева печели много награди на международни конкурси за пиано от ранна възраст.

Завършва обучението си с известния пианист и педагог  Хайнц Меджиморец, член на Хайдн Трио, в Университета по музика и сценични изкуства във Виена.

Освен като солиращ пианист , Донка Ангъчева се изявява  често и на камерна сцена  с нейния ансамбъл Trio d'Ante, включително във Виена Musikverein през 2006 и 2010 година.

Тя завършва камерното си музикално обучение в консерваторията на Queen Elizabeth Music в Брюксел, където учи в известния квартет "Артемис".

Днес в Клуб Неделя ви представяме  DEDICATION – последния албум на пианистката Донка Ангъчева , в който виртуозните интерпретации на произведенията на Лист , ни отвеждат в едно различно измерение на сензитивност и чистота .

В дискография на младата пианистка откриваме  осем компактдиска с  изпълнения на  най-известните творби на Бетовен, Шопен, Лист, Рахманинов, Шостакович и Пиацола, компилации  издадени от ARS Produktion, Gramola и Оnepoint FM.

Донка Ангъчева участва в известни музикални  фестивали и концертира  в зали , сред които фондация "Карлос де Амберес" в Мадрид, Сала Мария Кристина, Малага, фестивал "Аполония", Кунстзентър Арт Сър Урбан, Швейцария, Тонхале, Цюрих. Нейното трио е поканено на Фестивала за радио Франция и Монпелие, Фестивала за музика на Ментон, Франция, и на фестивала Шопен в Културния център Флагей в Брюксел. Работила е и в зала "Моцарт" на виенския концертхаус и в голямата зала на Palais de Beaux Arts в Брюксел.

От 2013г. Донка Ангацчева е лектор по пиано в Музикалната консерватория във Виена.

На 15 септември 2018 г. Ангъчева ще свири заедно с Юрий Ревич в Musikverein/Brahmssaal  , а през лятото на 2019 г. ще бъде художествен ръководител на 1-ви Международен младежки конкурс за млади пианисти в Швейцария.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Юлияна Фархи представя книгата "Сефарадските ни корени"

Книгата „Сефарадските ни корени“ от изследователката на сефарадските бит и култура Юлияна Фархи ще бъде представена в сградата на Организация на евреите „Шалом“-Пловдив. Евреи населяват българските земи от древността. В съвременността евреите в България принадлежат към двете основни групи: сефаради и ешкенази. Сефарадите са потомци на еврите,..

публикувано на 19.04.24 в 06:24

Представят фотоизложбата "Непознатият Казахстан"

Посолството на Казахстан съвместно с почетното консулство на Казахстан в Пловдив тържествено ще открият фотоизложбата "Непознатият Казахстан".   Паната със снимките, показващи чудни природни гледки, са разположени в началото на Цар-Симеоновата градина, до площад “Централен” и до Военния клуб. Убеден съм, че провеждането на подобни..

публикувано на 18.04.24 в 07:15

Изложба показва историята на пловдивския храм "Св. Димитър"

С изложба в Народна библиотека  „Иван Вазов“ Пловдив, посветена на пловдивския храм „Свети Димитър“, който бе възстановен и продължава да се поддържа със средства на Спомоществователно сдружение  „Свети Димитър“, ще бъде отбелязана 20-годишнината от неговото създаване.   Експозицията се състои от десет пана, проследяващи  историята на..

публикувано на 18.04.24 в 06:35

Конференция представя изследване на българското село

Научна конференция „ Жизнени преходи в трансформиращото (се) село: памет, идентичност, наследяване” ще събере учени в областта на културната и социалната антропология, етнологията и социологията от цялата страна. Конференцията ще се проведе в периода 18-20 април 2024 г. в Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски”, зала "Компас"...

обновено на 17.04.24 в 14:19

Великите европейци - Майка Тереза

Според едни тя е „майка”, според други – „мащеха”. Някои я смятат за ангел небесен, други я наричат „ангел от ада”. Мнозина броят спасените от нейното милосърдие, други мнозина – жертвите на нейната вяра. Каквото и да е отношението на всеки от нас обаче, всеки от нас веднага се сеща за кого говорим, щом чуе името Майка Тереза. Превод: Свети..

публикувано на 17.04.24 в 10:34