Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нищоправенето на Лукарски доведе до суматохата в СДС

Снимка: dnevnik.bg

НС на СДС трябваше да реши днес как ще продължи в бъдеще, след като партньорите му в Реформаторския блок напуснаха коалицията. Скандали обаче за легитимността на шест областни структури и правото им на участие в заседанието доведоха до физически сблъсъци, саморазправа и взаимни обвинения между привържениците на председателя Божидар Лукарски и опонентите му, които настояват за оставката му.

Според настоящото ръководство налице е опит за преврат и сценарий за провал на заседанието, който беше показан от екипа на Лукарски.  В опит да издърпа листите, бившият председател на партията Емил Кабаиванов и настоящ кмет на Карлово, влезе във физическо съприкосновение с Янко Станев, а в дърпането, бутането и боя се включиха и други. В крайна сметка бе обявен час почивка, а след това председателят Лукарски обяви, че прекратява заседанието и си тръгна. Опонентите му, обаче, продължиха заседанието, с аргумента, че то е легитимно.


Получи се една суматоха, свързани с няколко листа, дръпнати от ръцете на друг. Поисках да видя какво пише в тях. Саморазправа няма, няма и сценарий за преврат в СДС. Всичко е уставно, открито, с гласуване. Преврат се прави тайно. Имаше обаче емоция, защото напрежението, трупано в СДС през последната година, бе свързано с дистанцирането на председателя от членовете на партията, разказа пред Радио Пловдив Емил Кабаиванов. 

По думите му председателят на СДС през последната година не е позволил вътрешен дебат в партията, не се е срещнал с представителите й в страната, заради трупаното напрежение. Това нищоправене на Лукарски, породи напрежение, което щеше да избухне, а той отказа да се съобрази с членовете на партията, които му казаха, че му нямат доверие. Важното е да има политическа, а не физическа битка. 


На днешния Национален съвет е приета оставката на главния секретар Филип Кирев и е решено на 2-ри май в Пловдив да се проведе ново заседание. На него отново ще се гласува оставката на Божидар Лукарски, защото две – трети от членовете на СДС не го искат.

Освен оставката на председателя, ще бъде определен  временно изпълняващ и насрочена Национална конференция, на която да бъде избран нов лидер на СДС. Сигурен съм, че ще изберем достоен лидер. СДС трябва да се върне на политическата сцена и с активни действия. Лукарски за пет години в едно интервю не може да изложи целите на партията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31