Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крайно време е отчитането на парното да влезе в 21-ви век

Снимка: колаж: Георги Корнейков, БНР

Енергийното министерство обжалва решението на тричленния състав на Върховния административен съд (ВАС), което отмени формулата за определяне на такса "сградна инсталация". Целта е да не се създава хаос в периода, в който трябва да се изготвят изравнителните сметки за парно и топла вода.

Според решението на магистратите от 13-ти април има неяснота при определянето на действително потребената енергия за отопление.

Адвокат Димитър Деков от Сдружението за правна помощ на потребителите твърди, че решението на ВАС излиза в специален контекст, защото в Европейския съд има висящи въпроси, касаещи нашия модел за разпределение на топлоенергията. Той определи решението на тричленния състав като очаквано, но закъсняло, защото  досега ВАС на няколко пъти е разглеждал този въпрос, но не е видял проблем във формулите, които се прилагат. 

Ако съдът на ЕС се произнесе в същия дух ще повдигне редица въпроси, които ще бъдат поставени пред съдилищата. Въпросът не е само в изравнителните сметки, той е много по- дълбок и касае случаите на хора, които са били съдени и осъдени.

Според адвоката има  два вида типови казуса – единият, когато не ползвате жилището си или живеете на горен етаж и не ползвате парно. Според сегашната методика, въпреки че през апартамента ви не минава топлинна енергия, сградна инсталация се изчислява "на калпак".

Вторият тип – хора, които живеят в ниските и средни етажи и не искат да ползват парно и имат това право, дадено им от Закона за защита на потребителите и Евродирективата. При тях също стои въпросът дали трябва да заплащат "сградна инсталация" или не. Това са двата казуса, които наложиха произнасянето, защото като общество не успяхме да решим проблема.

Само можем да съжаляваме, че изгубихме толкова много време. През всички програми за саниране трябваше да се реши и въпросът с хоризонталното подаване на топлинна енергия, което отговаря на европейските изисквания. Трябва да има усилия в тази посока и да бъдат модернизирани съществуващите инсталации, предназначени за колективно, а не за индивидуално ползване. 

Позицията на Сдружението за правна помощ е, че колективните искове са бъдещето на решаване на правните спорове, защото  в рамките на едно дело се решават типови случаи, които обхващат десетки,  стотици и хиляди индивидуални случаи. 

От своя страна говорителят на "ЕВН - Топлофикация" - Пловдив Петър Костадинов направи уговорката, че такса „Сградна инсталация“ няма, а съдът е отменил част от методиката за топлоснабдяване. Това, което е важно е, че в момента няма промяна в нормативната уредба, по която се изчислява потреблението. Клиентите ще си получат в края на юни отчетите от топлинните счетоводители и през юли ще получат и изравнителните фактури.

Според Костадинов ситуацията в Пловдив е по- различна от тази в София и в други градове на страната, защото тук над 80 процента от клиентите се отчитат всеки месец, т.е казусът големи изравнителни фактури за отоплителния сезон го нямаТук всеки месец клиентите плащат използваната енергия и резултатът е, че тук няма жалбиИма закони на физиката, които сме признали от векове и знаем, че отоплението не може да бъде затворено в една стая. При месечните отчети неяснотата отпада, при прогнозното отопление има неяснота, защото е на база на потребление от предишната година.

От ЕВН също смятат, че източникът на напрежение сред абонатите ще изчезне, ако се ако се смени вътрешната инсталация с хоризонтална. Иска се обаче инвестиция от пари и време. Изчисленията ни показаха, че разходът от 1000 - 1200 лева на домакинство за преустройство на инсталацията не е непостижим. Така се качва цената на самия имот, отчитането на топлинната енергия е на входа на имота и не зависите от съседа. Това е модерното топлоснабдяване и се опитваме да го въвеждаме в Пловдив. Големият проблем е в панелните блокове, където без решение на етажната собственост не можем да пристъм към преустройството на инсталацията. Ремонтът е около 2 месеца. Тогава всеки клиент ще получи правото да не ползва парното и докато не ползва не му се начисляват разходи, както сега, заради тръбите. 

От топлинното дружество определят като пропуск, че преустройството на сградната инсталация не влезе като задължителна мярка в Националната програма за саниране на жилищните блокове. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03