Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваните служители от Здравната каса са източили над 1 милион лева

| обновено на 10.05.18 в 14:58

С над един  милион лева е източена Здравната каса чрез престъпна схема с фиктивни аптеки и дублиране на скъпоструващи медикаменти за хепатит С. Това оповестиха от Окръжна прокуратура Пловдив след извършените показни арести на служители на РЗОК.  

Задържани  са директорът на дирекция „Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, дентална помощ и аптеки“ в РЗОК - Пловдив Иван Деспотов и  Влади Манев - служител в касата. 

В ареста остават и  още две лица  замесени в схемата - собственика на верига аптеки Николай Александров и социално слаб пловдивчанин, на чието име Лютиков са разкривани аптеките-фантоми. Според прокуратурата в продължение на година на името на социално слабия гражданин са регистрирани три дружества с лиценз за аптечна дейност. 

На практика обаче никога не е имало действащи аптеки, обясни  окръжният прокурор Румен Попов. Те са били фиктивни и чрез тях само за последният месец са източени близо 90 хиляди лева. Парите са плащани от НЗОК за скъпо струващи лекарства  за  болни от хепатит С на стойност 25 хиляди лева. 

Според прокурор Попов това са реално болни, чийто лични данни са  взети от базата на РЗОК от Деспотов и неговия подчинен. Чрез схемата са изготвяни фалшиви документи и са правени двойни заявки, веднъж през реална и веднъж през фиктивната аптека. 

Междувременно Деспотов и Манев като служители на касата в Пловдив, които отговорят за контрола на аптеките не са извършвали никакви проверки в града . На всеки три месеца те са разкривали ново дружество и нова аптека-фантом, за да не бъдат хванати в последващия контрол от НЗОК.

Според зам.- окръжният прокурор Галин Гавраилов разкритата схема показва сериозни пропуски в контрола на Здравната каса. По думите на Гавраилов са извършени две престъпления  - документна измама и подкуп в особено големи размери. 

Наказанията, предвидени в Наказателния кодекс за тези престъпления са от 10 до 20 години за документното престъпление и от 3 до 15 години за подкупа.

На територията на Пловдивска област има 237 аптеки с договор със здравната каса в Пловдив, на които, според прокуратурата, през последните няколко години не се извършвани проверки и тепърва ще се уточнява колко от тях работят реално.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Набират дарения за православен храм в с. Марино поле

В карловското село Марино поле днес беше положен основен камък за изграждането на православен храм.  Храмът ще носи името на „Свети пророк Даниил“ – един от четиримата големи библейски пророци от Стария Завет, чиято памет църквата почита на  17 декември. В тържествената церемония се включиха Знеполският епископ Арсений, първи викарий на..

публикувано на 19.05.24 в 20:05

Съпричастност към хората, засегнати от ХИВ/СПИН, с бдение в 28 града

С бдение със свещи в редица градове в цялата страна тази вечер ще бъде отбелязан Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Свещите ще бъдат запалени на ключови места в населените места и ще бъдат наредени под формата на панделка - символ на солидарността към хората, които живеят с ХИВ/СПИН.  Бдението ще е от 20:00 ч. до..

публикувано на 19.05.24 в 17:31

Дядо Николай отслужи архиерейска св. Литургия в Желязната църква в Истанбул

Пловдивският митрополит Николай възглави Светата Божествена Литургия в Българския православен храм край Златния рог в Истанбул "Св. Стефан", по-известен като Желязната църква.  За първи път Български митрополит възглави Светата Литургия без представител от страна на Цариградската патриаршия , в чиято юрисдикция са българските църкви в Република..

обновено на 19.05.24 в 16:21

Епископ Арсений с най - голям шанс да стане нов Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим бяха избрани за кандидати  за Сливенски митрополит на епархийския избор, който се проведе днес в Сливенската митрополия.  Знеполският епископ Арсений , викарий на Пловдивския митрополит Николай,  събра 26 гласа от общо 42 на първия тур на епархийското гласуване. В това гласуване..

обновено на 19.05.24 в 16:21

"Царица на розата" в Карлово е 16-годишната Анна-Мария Враджева

Анна-Мария Враджева стана „Царица на розата - Карлово 2024 година“.  Тя спечели короната в надпревара с още 11 чаровни и талантливи момичета.  За нейна първа подгласничка бе избрана Йоанна Стоянкина, а за втора – Ванеса Памукова.  Анна-Мария е на 16 години от Карлово, ученичка в СУ „Васил Левски“. Новата "Царица на розата" получи от кмета..

обновено на 19.05.24 в 16:20