Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малката базилика - храм на поетичния фестивал "Орфей"

Първият Международен фестивал на поезията „Орфей“ се откри  в Малката раннохристиянска базилика.

Фестивалът  е събитие от културната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС на Национален фонд „Култура“.  В него участват 17 творци от 13 държави – Балканите, Европа, Съединените щати и Израел, където има паметник на Орфей.  Поетите  четоха стихове на родните си езици. Съвременна поезия от целия свят звучеше в атмосферата на антично и средновековно изкуство, на мозайки от хилядолетия, обединени от фигурата на легендарния тракиец Орфей – приеман за най-големия певец  и поет на древността.

 Министърът на културата на Македония  Роберт Алагьозовски,който е гост на кмета на Пловдив,  е убеден в силата на поетично слово и днес. Във време на глобализация, тъкмо различието и спецификата    на културите и уникалността  на  гласа  на поетите е това, което ни прави различни, но от друга страна, води напред  и човечеството, и духовното и културно развитие на живота ни. 

Зам. министърът на културата Амелия Гешева пожела вдъхновение във фестивалните дни, в които Това магично място - Малката базилика ще бъде  преди всичко храм на поетическото изкуство. 

Къде другаде, ако не в древния Филипопол, който заема едно от първите мвеста по брой и художествено значение на артефакти в България, можем да намерим вдъхновяваща среда за творческо общуване на един от най-красивите и универсални езици - този на поезията. 

Не случайно Пловдив със своето наистина уникално антично наследство е и нашата Европейска столица на културата през 2019 година. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Театрален проект помага на ученици да овладеят гнева и проблемите

Проектът „Форум театър в училище“ започва през януари, в ПГО „Ана Май“, в Пловдив. Това е първият такъв проект, който се случва в училище. Борис Зафиров и Лилия Секова са двигатели на проекта, съавтори и режисьори, като Борис Зафиров е и ръководител на проекта, който се реализира със съдействието на национален фонд "Култура"...

обновено на 25.06.24 в 16:16

Балетна гала вечер на талантите на DS Magnifique

Балетната гала вечер на талантите на DS Magnifique с ръководител Нора Маршаха ще се случи на 30 юни (неделя) от 17:00 ч., в Дом на културата "Борис Христов". Това издание на Балетната гала вече се осъществява с подкрепата на Опера Пловдив и с медийната подкрепа на Радио Пловдив. "Изключително разнообразна програма сме подготвили и този път. На..

обновено на 25.06.24 в 14:20

Специална премиера в Театър “А'парт“

Деца със специални образователни потребности канят на театрална премиера в Театър“ А'парт“! Днес от 17: 30 ч. в залата на Театър“ А'парт“ ще бъде представена за първи път на пловдивска сцена и пред публика, театрална постановка, която се реализира изцяло от деца със специални образователни потребности. Премиерата "Не пипай куфара" по Борис..

публикувано на 25.06.24 в 13:40

„Любими картини от любими автори“ във "Възраждане"

В галерия „Възраждане“ се открива изложба „Любими картини от любими автори“. В експозицията са показани платна на художници, с които галерията е работила през годините. Сред тях са Димитър Лалев, Георги Чапкънов, Слав Бакалов, Ставри Калинов, Димитър Манолов, Стефан Десподов, Виолета Радкова, Иван Чакъров и други. „В новата обща изложба..

публикувано на 25.06.24 в 07:59
Орлин Горанов изпълнява песента „Все още“ на авторския концерт на Кристиян Бояджиев в I студио на БНР.

Орлин Горанов празнува 50 години на сцената

Петдесет години на сцената е период , за който човек  трудно може да повярва, че  толкова неумолимо бързо са минали- споделя любимият на милиони българи певец Орлин Горанов. Приема този факт с благоговение, защото винаги е бил с приятни за него хора на сцената и са правили това, което искат. Благодарен е на публиката , че за всичките тези 50 години..

публикувано на 24.06.24 в 16:15