Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открива се изложба на българи учили в лицея "Галатасарай"

| обновено на 12.05.18 в 08:39

Изследователски център "Тракарт" ще открие фотоизложба "Бележити българи, обучавани в лицея "Галатасарай" в криптата на желязната църква "Св. Стефан" в Истанбул. Експозицията включва 36 постера с фотоси и документална информация на български възрожденски личности, учили в престижния султански лицей "Галатасарай" в периода 1872-1913 година. Това съобщиха от пресцентъра на "Тракарт". 


Официалното откриване на фотоизложбата ще се състои днес от 11.00 часа и е посветена на Деня на Светите братя Кирил и Методий - 11 май и по повод 150-та годишнина от откриване на лицея "Галатасарай" в Истанбул. 
По данни на Изследователския център в лицея са учили видни българи, сред които Стефан Стамболов, Константин Величков, Тодор Каблешков, Михаил Савов, ген. Вълко Велчев, Стоян Михайловски, Антон Франгя, Никола Вълкович Чалъков, Симеон Радев, Георги Измирлиев. Идеята за настоящия проект възниква в архивите на университета при събиране на данни по повод годишнината на учебното заведение, която се чества тази година. 

От архивните документи става известно, че едни от първите ученици на лицея "Галатасарай" са българи от Пловдив и околностите му. По-късно се откриват данни и за ученици от всички краища на България, като списъкът включва български възрожденски деятели - държавници, дипломати, писатели, преводачи, хора на изкуствата и науките. Много от училите и дипломирани българи в престижното учебно заведение са известни личности от българската история. За голяма част от тях съществува подробна информация, а за други предстои да се събира, отбелязаха от изследователския център. 

Първата кратка информация за българските ученици в лицея "Галатасарай" дава юбилейната книга, издадена през 1918 г. по случай 50-та му годишнина. Малко известен е фактът, че първият футболен отбор "Галатасарай" е сформиран от българина Благой Балъкчиев през 1905 г./ученик по това време в лицея/ и е съставен изцяло от българи. Футболистите от ФК "Галатасарай" след дипломирането си основават в София първия български футболен клуб "ФК 13", който е предшественик на футболен клуб "Левски", разказват от "Тракарт". 

Настоящото изследване спомага за утвърждаване на междусъседските социални и културни отношения между България и Турция, дава възможност за обмен на добри практики, посочват от изследователския център. Идеята за проекта "Бележити българи, обучавани в лицея Галатасарай" е на Изедин Чалишлар, преподавател в Университет "Галатасарай" и на Жорж Трак, създател на "Тракарт". 

Училището "Галатасарай" е създадено през 1481 година по искане на султан Баязид Втори, с цел да повиши нивото на образование на възможно повече младежи, без значение от тяхната религия и произход. Това е второто най-старо средно училище в Турция и втората най-стара турска образователна институция след Истанбулския университет, създаден през 1453 г. Първото му наименование е Императорско училище на двореца в Галата или Ендерун. Разположен е в квартал Галата на истанбулския район Бейоглу, на северния бряг на Златния Рог, в близост до средновековна генуезка крепост.

Училищната програма съответствала на френския модел на обучение, но вместо френски, латински и гръцки език се преподавали турски, арабски и персийски. Сред учителите имало турци, французи, българи, гърци, арменци. Лицеят бил разделен на три секции, разполагал със собствена баня и болница. За учениците били осигурени столово хранене, униформи, тоалетни принадлежности, книги и учебни материали. Голяма част от учениците на "Галатасарай" стават известни държавници, преподаватели, дипломати, преводачи, писатели в държави, които са били част от Османската империя. Някои от тях са първите държавници в страните си - България, Сърбия и Гърция. 

С провъзгласяването на Република Турция през 1923 г., името на училището е променено на "GalatasarayLisesi". През 1992 г. с подкрепата на Франция е създаден и Галатасарайски Университет, който сега формира единен академичен комплекс с лицея. 
В зона „Култура“ гостува художникът Жорж Трак. Той разказа за първия етап на проекта „Бележити българи, обучавани в лицея Галатасарай“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Маестро Диан Чобанов за новата си роля в Операта

В последната неделя на юни в предаването Клуб "Неделя" гостува Маестро Диан Чобанов, който от края на януари тази година е и  директор на Държавна опера – Пловдив. За приоритетите, които е определил като най-важни в своята работа, за все по-засилващата нужда на институцията под тепетата от собствена сграда, за ролята на Концертна зала днес и занапред..

публикувано на 01.07.24 в 16:35

Михаил Вешим: Смешното и сериозното вървят ръка за ръка

В последната неделя на юни, гост в първия час на предаването Клуб "Неделя" бе журналистът и писател Михаил Вешим. За хумора като такъв и има ли той почва у нас, както и дали  чувството за хумор напоследък намалява или се увеличава, той сподели: "Незнам кой прави изследвания през годините в тази посока дали чувството за хумор намалява или се..

публикувано на 01.07.24 в 15:38

Любомир Караджов празнува РД с фотоизложба "Провокативо"

С фотоизложбата „Провокативо“ преподавателят по медии и пиар проф. Любомир Караджов отбелязва своя 60-и рожден ден. Експозицията е подредена в Зеленото училище (учебна база на АМТИИ на гърба на Къща „Ламартин“) в Стария град. „ Всичките обекти са снимани с мобилен телефон, като образите са експонирани върху канаваца – платно..

публикувано на 01.07.24 в 12:01

Преге - предаване за света на книгите, 29.06. - 05.07.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 29.06.2024г. бяха представени следните заглавия: БНР подкасти · Преге Рубрика „Напълно непознати“ Албер Камю. Лято. Есета. 104 стр., ок. 3А, Фама+, 2024. Владислав Ванчура. Капризно лято. 114 стр., тв. к. ок. 5а, Колибри, 2024. Ю Несбьо. Нощната къща. 240 стр., ок. 4А, ЕМАС, 2024...

публикувано на 01.07.24 в 10:05

В Сопот започват Вазовите празници

Започват Вазовите празници в Сопот, организирани по традиция от общината, съвместно с къща музей „Иван Вазов“ и народното читалище, носещо името на Патриарха на българската литература. Тази година честваме 174 години от рождението на Вазов. От 1 до 9 юли 2024 г.  на ул. „Васил Левски“ /пред бившия кинокомплекс/ е експонирана изложбата..

публикувано на 01.07.24 в 07:33