Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив става транспортен мултимодален център

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министърът на вътрешните работи Валентин Радев  инспектираха  обновената Централна ЖП гара Пловдив.  Сградата е изцяло реставрирана и запазена в автентичния си вид от началото на 20 век от концесионера на гаровия комплекс.

  

Ивайло Московски информира, че концесионерът до момента е инвестирал 7 млн. лева в обекта, а съгласно заложената програма трябва да вложи още 5 млн. лева в модернизация на гарата и прилежащата инфраструктура около нея.

Министърът връчи разрешителното за автогарата, която концесионерът е изградил, като част от гаровия комплекс. Това превръща реновираната сграда в мултимодален център, обединяващ автобусен и жп транспорт, коментира представителят на концесионера Миролюб Столарски. Той заяви още, че това е първото място в България където двата вида транспорт не се конкурират, а се допълват.


„Изключително съм впечатлен от реставрацията на жп гарата, тъй като тя е и паметник на културата. Изградена е от виенски архитекти в началото на XX век. Запазени и възстановени са изцяло конструкцията, покривът и Царската чакалня в приемното здание на гарата", допълни министърът. Московски посочи, че в повечето европейски държави централната гара е емблематична сграда и културно-исторически паметник.

Пред медии министърът коментира и проектът за изграждане на жп възел – Пловдив. Той посочи, че първия етап от проекта е във финална фаза на изпълнение и предстои скоро да бъдат обявени тръжните процедури. „Проектът е на стойност над 100 млн. евро и предвижда цялостно повдигане на коловозите на жп гара Пловдив и пътно преминаване под тях”, обясни министърът. Ивайло Московски коментира и предстоящата концесия на летището в град Пловдив. По думите му до един месец се очаква решение на Комисията за защита на конкуренцията, след което ще бъде подписан договорът с избрания изпълнител.


Московски изрази надежда, че в рамките на месец ще има и решение на КЗК за подписване на договор с избрания концесионер на летище Пловдив, с което Пловдив, ще придобие още по-голяма важност като  транспортен мултимодален възел за държавата.


В сградата на Централна ЖП гара  е изграден и пункт за видеонаблюдение. Министър Валентин Радев  уточни, че там ще работят петима полицаи,  които ще наблюдават не само  случващото се в сградата, но и околностите и на автогарата, както и поддлезите.  Хората, които изпълняват задълженията си на ЖП гарата по обслужването на пътниците, трябва да се чувстват комфортно на работните си места, подчерта още министър Валентин Радев. 


По отношение на пакета „Мобилност” и предстоящите протести на автомобилните превозвачи министър Московски обясни, че позицията на държавата от самото начало е била твърда и категорична и в момента има безпрецедентна подкрепа от всички държавни институции в защита на българските превозвачи. 

„Премиерът Бойко Борисов, който е персонално ангажиран с темата, вчера е провел необходимите разговори с канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Еманюел Макрон, а утре му предстои нов разговор с френския президент по темата”, коментира Ивайло Московски. Той съобщи още, че в понеделник в България пристига комисарят по транспорт Виолета Булц и тримата с премиера Борисов ще разговорят относно европейското законодателство за мобилност.

В рамките на своето посещение в Пловдив министрите Московски и Радев инспектираха и разширението на пътя Пловдив – Асеновград. Проектът е стартирал през август 2017 г. и се очаква да приключи до края на годината.


Въпреки очакванията премиерът Бойко Борисов не дойде. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Потушиха пожар на Младежкия хълм

Сигнал за пожар на Младежкия хълм е получен след 18 часа тази вечер на тел. 112.  Димът се е появил от горящи сухи треви и храсти по южния склон на тепето.  Теренът е труднодостъпен и скалист, има само един подстъп за автомобили и това е затруднило придвижването на пожарните коли.  Огънят е локализиран, а през нощта ще останат дежурни екипи, за да..

публикувано на 01.07.24 в 20:35
Рамадан Аталай

Организациите на ДПС в Асеновград, Кричим и Първомай защитиха Аталай

Декларация в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай оповести общинската организация на ДПС в Асеновград. Тя е изпратена до почетния председател на Движението Ахмед Доган и е публикувана във Фейсбук-групата „Аз подкрепям Ахмед Доган“.  В края на миналата седмица областният съвет на Движението в Пловдив сне доверието си от дългогодишния..

публикувано на 01.07.24 в 16:41

Кандидат- студентите в МУ - Пловдив се явиха на изпита по биология и химия

Като сравнително лесен определиха изпитния вариант по биология и химия кандидат-студентите за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ в Медицински университет - Пловдив.   Те писаха по вариант 1,  изтеглен точно в 8.30 часа от Севинч Керим Кеязим в първа аудитория на Аудиторния комплекс в присъствието на ректора проф...

публикувано на 01.07.24 в 15:15

МОН публикува резултатите от НВО след 7-и клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от Националното външно оценяване в края на 7-и клас. Проверката става в системата на МОН  https://infopriem.mon.bg  с входящ номер и идентификационен код. Над 59 000 седмокласници на НВО по български език и литература На национално външно оценяване по български език и литература се..

публикувано на 01.07.24 в 15:08

Арестуваха мъж от Велинград, пазарувал с фалшиви евро

Велинградчанинът е задържан след като се разплатил с фалшиви евро банкноти, като купил кобила от жител на село Костандово. За животното купувачът броил 100 лева и 500 евро, като чуждата валута била в 10 банкноти с номинал от 50 евро. След покупката стопанинът на коня установил, че 500-те евро са фалшиви и подал сигнал в полицейския участък в..

публикувано на 01.07.24 в 14:03