Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В шест дуални паралелки в Пловдив ще подготвят професионално ученици

Четири професионални гимназии в Пловдив ще осъществят прием тази година в 6 дуални паралелки. Това обявиха пловдивският кмет Иван Тотев и ресорния заместник кмет Стефан Стоянов. От Община Пловдив са категорични, че единственият начин за развитието на професионалното обучение е дуалното обучение. 

Зад всяка една от дуалните паралелки стоят десетки големи фирми – не само български, но и чуждестранни компании. Интересът от тяхна страна е голям, тъй като така те подготвят своите кадри, а обучението се осъществява в реална производствена среда срещу трудов договор и заплата, подчертаха директорите на професионалните.

Прием в дуални паралелки ще се осъществява по специалностите  „Машини и системи с цифрово и програмно управление“ в Професионалната гимназия по механотехника, „Автотранспортна техника“ в Професионалната гимназия по транспорт, „Електрообзавеждане на производството“ в Професионална гимназия по електротехника и електроника. 

Три нови дуални паралелки ще има и в Професионалната гимназия по дървообработване и архитектура, а те са в специалностите „Мебелно производство“, „Тапицерство, декораторство и реставрация на стилни мебели и дограма“ и „Полиграфия“. Последната специалност е единствената, която предлага дуална форма на обучение в страната и зад нея стоят големите печатници в Пловдив. 

Специалността „Полиграфия“ е инициирана изцяло от бизнеса, подчерта кметът Иван Тотев. Градоначалникът подчерта, че професионалното образование в града е на изключително добро ниво.   

Индустриалната зона много се развива, затова Общината работи активно по професионалната реализация на децата. Голяма част от компаниите партнират по създаването на такива паралелки и осигурява работа, което не спира развитието и завършването на висше образование. Знанието и уменията са точно като тези, които са в чужбина, тъй като машините и съоръженията са едни и същи в цяла Европа и перспективите са много добри“, уточни още кметът Иван Тотев.

По 3000 лева целева подкрепа за кампанията по набиране на ученици на всяка паралелка осигурява Община Пловдив. Вече все повече компании са готови да инвестират време и собствени служители, за да гарантират добра подготовка на квалифицирани бъдещи служители.

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Полицията с видеонаблюдение и засилени мерки за баловете

С видеонаблюдение и засилени мерки за сигурност около училищата и на възлови кръстовища пловдивската полиция ще следи за обществения ред и грубо нарушава правилата за движение по време на абитуриентските балове в региона. Извършени са и предварителни проверки на заведенията в региона.  В цялата област се прилага комплекс от мерки, свързани с..

публикувано на 23.05.24 в 14:46

Откриха паметна плоча на героя от войните генерал Иван Хубенов

Заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев откри паметна плоча на генерал-майор Иван Хубенов (1894 - 1966), поставена на родната му къща в първомайското село Караджалово.  Той поздрави присъстващите от името на министъра на отбраната Атанас Запрянов и подчерта, че днешното събитие е израз на почит и уважение към делото на един незаслужено..

публикувано на 23.05.24 в 13:21

Арестуваха трима младежи, отглеждали канабис вкъщи

Трима младежи на възраст между 18 и 21 години са арестувани за отглеждане и притежание на наркотици в панагюрското село Попинци.  При акция на криминалисти от Панагюрище били претърсени къщите, в които живеели момчетата. В една от тях разследващите открили мини оранжерия за отглеждане на канабис, оборудвана с устройства за контрол на осветлението,..

публикувано на 23.05.24 в 13:12

Поевтинява годишната транспортна карта в Пловдив, билетите без промяна

Реформи, обобщени в доклад за състоянието на градския транспорт  и цялостната транспортна схема предлага за обсъждане в Общинския съвет и гражданите новият заместник-кмет по транспортните въпроси на Пловдив Савина Петкова.   След задълбочен анализ се предлага рязко намаление на годишната карта за градски транспорт, две нови автобусни линии,..

обновено на 23.05.24 в 10:25

Пловдивската полиция обяви мерки срещу пътния травматизъм

Изграждането на различни инженерни съоръжения, препятствия и други методи за ограничаване на скоростта в Пловдив, искане за още видеокамери и пътни знаци – това са част от пакета предложения към общината за повишаване на пътната безопасност в града – съобщи началникът на областната дирекция на МВР  старши комисар Георги Чергов.  Това е..

обновено на 23.05.24 в 09:27