Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова ще сезира КЗК за картел при розоварите

| обновено на 21.05.18 в 14:40
7
Снимка: Стоян Терзиев, Радио Пловдив

Сигнал за картел между дестилериите за розово масло ще подаде в Комисията за защита на конкуренцията националният омбудсман Мая Манолова. Тя посети днес протестиращи розопроизводители пред изкупен пункт край Сопот.

„Не може масово тази година да се държи цена около 2 лв за килограм розов цвят, като прекупвачи извиват ръцете на розопроизводителите, предлагайки им  1,40-1,50 лв. Това нарушава правилата на свободната конкуренция“ – изтъкна Манолова.

Общественият защитник препоръча на розопроизводителите да се регистрират като земеделски стопани, за да могат да получават помощи от земеделското министерство. Алтернатива на това е да се регистрира Сдружение на дребните розопроизводители, което да защитава интересите им.

Като трета своя инициатива Манолова ще подаде сигнал в НАП-Пловдив с искането инспектори да проверят както прекупвачите, които изкупуват розовия цвят под 2 лева, така и дестилериите в района. „Как се въртят паричните потоци, плащат ли се данъци, работи ли се на тъмно – всичко това трябва да се провери от данъчните“ – подчерта Манолова.

На място розопроизводители от района се оплакаха, че много прекупвачи не изкупуват цвета им и той се унищожава само за дни. Тези пък които изкупуват, гледат да правят това на цена под 2 лв/кг., което обрича на фалит стопаните, тъй като това е приблизително себестойността на продукцията. Като приемлива цена за продукцията си стопаните посочиха 3 и над 3 лева за килограм.

„Водят се преговори с 3 дестилерии в района, които да изкупят сега продукцията на малките розопроизводители, които притежават 1,2,3 и до 10 дка“ – заяви Зара Клисурова, председател на националния съюз на производителите на етерични култури.

Припомням, че розопроизводители от карловски регион блокираха в събота за няколко часа пътя Пловдив-Карлово в знак на протест срещу ниските изкупни цени на продукцията им. В неделя земеделският министър Порожанов се срещна с тях, но той изтъкна, че помощи „де минимис“ ще получат само онези производители, които са регистрирани като земеделски стопани.

Розопроизводителите обаче твърдят, че 70 процента от стопаните не са се регистрирали, защото са дребни притежатели на розови площи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Общината има 1 месец, за да отстрани пропуските по проекта за Небет тепе

След като комисия от Министерството на културата върна проекта за реставрация и консервация на Небет тепе, днес ръководителят на проекта инж. Таня Петкова коментира пред Радио Пловдив, че пропуските ще бъдат отстранени лесно. „Като цяло става дума за консервационно-реставрационни работи. Засягат фугирането на крепостната стена, насипи,..

обновено на 27.09.24 в 15:10

Разширяват зоните за платено паркиране в Карлово

В Карлово се разширява обхватът на зоните за кратковременно паркиране от 1 октомври.  Към платените зони се включват още три улици в широкия център на града -  ул. „Пазарна“ в частта, заключена между ул. „Ген. Карцов“ и  ул. „Тодор и Ана Пулеви“, ул. „Екзарх Йосиф“ в частта, заключена между ул. „Пазарна“ и  ул. „Ген. Карцов“ и ул. „Капитан Д...

публикувано на 27.09.24 в 14:56

Двама младежи са в болница след сбиване в Пазарджик

Двама младежи са в болница, след като се сбиха в парк в пазарджишкия квартал „Младост“. След сигнала за сбиването със случая се заели полицаи от Криминална полиция и Детска педагогическа стая в РУ-Пазарджик.  Оказало се, че момчетата се скарали и скандалът прераснал в побой. В резултат и двамата са получили травми в лицето и главата и са били..

публикувано на 27.09.24 в 12:11

Пациент с туларемия е лекуван в МБАЛ-Пазарджик

Заболяването се среща рядко, но е потенциално опасно. Причинява се от бактерия.  “Източник на инфекцията за човека са различни мишевидни гризачи, зайци и кърлежи. Заразяването на човека става по различни механизми – при ухапване от кърлежи, при пряк контакт /дране на животни/, при консумация на храни, заразени с екскременти на гризачи, по..

публикувано на 27.09.24 в 11:53

Труд излиза на протест срещу липсата на редовен транспорт до Пловдив

Жители на пловдивското село Труд и работещи във фирмите в община Марица излизат на протест в неделя заради проблемите с градския транспорт. Според тях повече от 4000 души всеки ден се сблъскват с липсата на ненадежден транспорт, което затруднява достъпа им до работни места и до градски услуги.  Протестиращите, подкрепени и от местния бизнес,..

публикувано на 27.09.24 в 11:52