Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов е недоволен от начина, по който се харчат парите за здраве

| обновено на 28.05.18 в 14:32
10
Снимка: Антония Попова, Радио Пловдив

Новата здравна карта ще бъде обсъдена на заседание на Министерския съвет утре, съобщи в Пловдив министър-председателят Бойко Борисов, който посети Университетската болница „Свети Георги” и откри обновените клиники по анестезиология и интензивно лечение и по нервни болести. 

Само в КАИЛ са вложени 3 милиона и 200 хиляди лева, от които 2 милиона и 200 хиляди са капиталова субсидия от Министерството на здравеопазването. Останалите пари са от собствени приходи на лечебното заведение, заяви професор Карен Джамбазов, директор на УМБАЛ "Свети Георги". 

Заедно с реконструкцията, се осъществява и проект за персонализирана медицина, която изисква дисоко качество на оборудване на всеки един бокс - с мониторно наблюдение на всички жизнени показатели на пациентите. Всички тези данни за пациентите се събират в единна компютърна система, допълни доктор Костадин Чифлигаров от КАИЛ.

Щом те са доволни - значи пациентите трябва да са доволни, заяви Бойко Борисов и изтъкна значимостта на лечебното заведение. 

Той припомни, че преди 10 г. за здравеопазване са отпускаха 1 милиард лева, а сега 4 милиарда и 700 милиона. „В нашето управление поне 16 – 20 милиарда повече са вкарани в здравеопазването. В пъти повече даваме пари сега и купуваме най-добрата техника. Докторите ни добри, парите ни добри, които даваме, апаратурата най-добра и накрая – пациентът да каже, че не е доволен. Е, това не го  разбирам. В смисъл разбирам го, но не е честно и затова полагаме повече усилия” – допълни Борисов.

Премиерът инспектира по- късно реконструкцията на пътя Пловдив-Асеновград. Той остана доволен от темповете на строителните работи, но допълни, че са поискани допълнителни средства за осветление на пътното платно, които ще трябва правителството да осигури.

Строителните дейности трябва да приключат по договор до месец октомври. От фирмата-изпълнител уточниха, че ако всички административни въпроси бъдат решени бързо, този срок може да бъде съкратен.

Бойко Борисов инспектира и ремонта на АМ "Тракия" в отсечката Пловдив - Стара Загора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Втори опит за избор на нов митрополит на Сливенската епархия

Епархийски събор се провежда днес в Сливенската епархия за избор на нов митрополит. Това е втори опит  след касирането на избора през февруари.  42-ма епархийски избиратели ще гласуват за своя фаворит  между шест достоизбираеми епископи . Между тях не е кандидатурата на спорния епископ Йеротей.  Кандидатите , одобрени от Светия синод,..

публикувано на 19.05.24 в 08:50

Европейска нощ на музеите за 20-ти пореден път

Тази година Европейската Нощ на музеите съвпада с Международния ден на музеите – 18 май. Европейската Нощ на музеите се организира за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото й издание...

обновено на 18.05.24 в 14:28

Засилени мерки за сигурност заради мача между смърфовете и "Левски" на "Лаута"

Заради футболния мач между „Локомотив“-Пловдив и „Левски“ на „Лаута“ полицията предприема мерки за обезпечаване на обществения ред. На изградените контролно-пропускателни пунктове на входовете на стадиона публиката ще преминава през полицейска проверка, като задължително трябва да се представи документ за самоличност.  Деца до 14 години влизат..

обновено на 18.05.24 в 14:28

Младеж загина, след като колата му се преобърна на АМ "Тракия"

21-годишен младеж от Чирпан е загинал при катастрофата на 74-ия км на магистрала Тракия тази сутрин, съобщиха от МВР. Инцидентът стана в платното в посока Бургас около 09:30 часа. Младият мъж е пътувал сам в колата си "Фолксваген". По всяка вероятност той е изгубил контрол над автомобила, като той е преминал през мантинелата, през оградата, отстрани..

публикувано на 18.05.24 в 12:33

Карлово избира „Царица на розата“

Тазгодишната „Царица на розата“ в Карлово за първи път ще бъде избирана на открита сцена. Конкурсът за най-красива и атрактивна девойка от Розовата долина се организира традиционно в навечерието на Празника на розата, който тази година е насрочен за 25 май. Началото на спектакъла е от 17.30 ч. на централния площад „20 юли“, когато всички 12..

публикувано на 18.05.24 в 10:29