Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция и Германия са най- влиятелни в ОСП

Светла Бъчварова
Снимка: БГНЕС

Предстои приемането на правната рамка на Общата селскостопанска политика на ЕС за новия програмен период.  Мнозина са скептични обаче, че това може да се случи до май следващата година, каза за Радио Пловдив проф. Светла Бъчварова, заместник-председател на парламентарната комисия по земеделие.

По думите и със сигурност се знае, че за България средствата за директни плащания ще бъдат намалени с един процент, а за проекти по Програмата за развитие на селските райони- с 10%. Новите правила предвиждат държавата да допълва втория стълб със собствени средства, както и да прехвърля пари от първия към втория стълб и да ги насочва към сектори, които смята за приоритетни за подпомагане. За да се случи това, всяка страна трябва да направи стратегическа рамка за развитие на отрасъла. Тази рамка след това трябва да бъде одобрена от Европейската комисия. 

Германия и Франция обаче са с особено становище за това всяка държава да има свобода по прехвърляне на средствата. Те искат Общата селскостопанска политика да е централизирана, както досега. А опитът ми показва, че когато тези две страни се обединят около едно искане, то обикновено се случва, коментира Светла Бъчварова.

Тя добави, че за страни като Белгия и Франция директните плащания съставляват 80 на сто от средствата по ОСП, тъй като за тях този тип подкрепа е предпочитан, докато за България и Румъния например, те са под 60 на сто.

Разговора на Иванка Петкова със Светла Бъчварова можете да чуете в прикачения файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Инджов

Партията "Не подкрепям никого" постигна добър резултат

Възможно е да бъде съставено правителство от четири партии след тези резултати и убедителната победа на ГЕРБ. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Иво Инджов. Според него обаче не бива да се изключва и вариантът отново да отидем на избори догодина.  По думите му шансовете за съставяне на редовно правителство нарастват и..

публикувано на 28.10.24 в 09:53

Хората вече искат да има правителство

При над 93 % обработени протоколи 9 формации влизат в 51-то НС, сочат данните на ЦИК.  Р езултатите от този вот почти повтарят тези от юнските избори, с изключение на разцеплавето на ДПС, коментира пред Радио Пловдив бившият депутат от ПП-ДБ Росен Костурков .  Според него влизането на "Величие" или "Меч" в парламента не е много сигурно, но..

публикувано на 28.10.24 в 09:40

Пловдивчани са умерени в прогнозите за нов кабинет

След края на изборите за ново народно събрание, в които ГЕРБ-СДС отново победи, в Пловдив хората смятат, че по-скоро ще има ново правителство. Една голяма част обаче изобщо не се интересуват от политическите процеси в България. Те не отиват до изборните урни, за да упражнят правото си на глас.  Има шанс 50 на 50 да се състави работещ кабинет, смята..

публикувано на 28.10.24 в 09:07

Равноотдалеченият премиер ще е параван за политическите партии

Резултатът от вота е очакван, а малко по- високата избирателна активност не е повод за радост, каза в предаването "Точно днес" Дани Каназирева - бивш депутат от ГЕРБ. Според нея избирателят е препотвърдил европейския път за развитие на България.  Все по- сложно според нея обаче е съставянето на коалиция за управление при наличието на 9  партии в..

публикувано на 28.10.24 в 09:06
Яница Петкова

Възможно е четири партии да сформират кабинет

Резултатите от вота за 51-ви парламент коментираме с  Яница Петков а от "Галъп интернешънъл болкан" в програма "Точно днес". "Имаме доста сериозни заявки за съставяне на правителство." , посочи социологът. ДПС-Новото начало е изолиран партньор за повечето партии, смята Петкова. Тя допълни още: " ГЕРБ-СДС ще получат по малко от 70 депутати, но при..

публикувано на 28.10.24 в 08:14