Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорът между Македония и Гърция е пример за шовинизъм от див тип

Светът сега е терен на футболна и геополитическа схватка в първенство на световни  играчи с талант, екзотични похвати за попадения в мрежата и доза  национално достойнство.

За схемите на играта през трудните договорки, фаловете при отиграването на плановете и червените картони в голямото геополитическо реалити – по съседски на Балканите по оста Македония – Гърция - България и  по-далече на Изток  - Русия, разговор с  Александър Сиди –  депутат от ПГ „Обединени патриоти“ от ВМРО. 

След това, което видяхме на вчерашния мач като кадри между президента на Русия и саудитския крал, цените на петрола очевидно ще продължават да  растат нагоре, казвам това с чувство за хумор, заяви  Александър Сиди. 

По думите му, вчера за първи път премиерът Бойко Борисов е демонстрирал изключително държавническо поведение и  това, че освен, че може да се прегръща с различни политически лидери, каквато бе заигравката с президента  Румен Радев, още - че може да поддържа политика с всички средства. Досега го виждахме да прави това само с „меките“ средства.

Ние разбира се, не можем да се намесваме във  вътрешно политическите работи на друга държава и срещата между президента и премиера на Македония по най-важния за тях въпрос през последните години изобщо, откакто тя съществува - около 120 секунди заедно с влизането и излизането, показва, че  разговорът е бил абсолютно непродуктивен. По този начин обаче Георге Иванов показва и нещо друго, че политиката, която води Македония по своя път към ЕС, е политика, която България донякъде силово наложи в политиката на Балканите и на ЕС, тя бе сложена от нас на масата с нашето европредседателство. Това е политика по евроинтеграция на Западните Балкани.

Изведнъж Георге Иванов показа, че тази политика не му харесва  и че той търси друг път за Македония. Тогава да бъде така добър да го търси някъде другаде. Пътя, който България предлага, е път към ЕС и НАТО и той минава през решаване спора за името на Македония.

 Щом като Иванов няма идеята, която имаме ние за собствената си държава, тогава той може да бъде добре дошъл във всяка друга държава, която подкрепя неговата политика, но не и в нашата. Това е сигналът, който дадохме вчера на македонското правителство.

Спорът между Македония и Гърция е най-висшата форма на шовинизъм от онзи див тип, който води до войни на Балканите. Гърците и сърбите винаги са били безкрайни шовинисти, особено по отношение на България. Този спор е създаден изкуствено, след като Сърбия и Гърция преди 100 години захвърлиха договора с нас и решиха, че ще имат обща граница покрай Гевгелия.

 Връх на цинизма е да кажеш,   че тази държава трябва да смени своето име,  защото ти имаш на своя територия територия, която се нарича с това име. Гърците заграбиха тази територия от нас преди 100 години  - 1913 г. с Ньойския договор и тя винаги е била изконна част от българското землище, според всички исторически източници. Цинизъм е едни хора да крещят по улиците на Атина и Солун, че Македония е гръцка. Не, тя никога не е била гръцка. Това е върхът на цинизма, когато си откраднал нещо и всячески се опитваш да запазиш заграбеното, обяснявайки, че някой друг е виновен. Това се случва сега между Македония и Гърция.

За нас обаче  е важно този спор да бъде решен и Македония да тръгне по своя евроатлантически път, за да паднат омразните Ньойски граници, за което се борим от 100 години насам. Гърците се опитват всячески да спрат този процес.  В бъдеще те ще имат сериозен геополитически проблем, когато един народ, разделен на две държави, е обединен в рамките на общо европейско семейство.

Чуйте повече от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците в..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованеието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14