Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Научно - изследователски център за 23,5 милиона лева откриват в ПУ и МУ

Нова научно-изследователска инфраструктура ще се изгражда в следващите пет години в Пловдив със средства от Европа. Ще се работи по 12 научно-изследователски програми, от които 8 нови лаборатории.  Това ще стане след реализиране на най-мащабния проект - Център за компетентност „Персонализиране иновативна медицина /ПЕРИМЕД/“. 

Това съобщиха ректорите на двата универститета партьори - проф. Стефан Костянев, МУ и проф. Запрян Козлуджов, ПУ. Те ще работят в следващите пет години съвместно с Института по минералогия и кристалография към БАН-София. 
Заедно ще изградят високотехнологичните лаборатории и 2 научно-изследователски системи със съвременно научно оборудване. 

Целта е не само науката да се комерсиализира, произвеждайки продукти и технологични разработки. Важното е преди всичко  да се помага на пациентите в областта на онкология, онкохематологията, интензивната медицина, иновативни лекарствени носители при прицелна терапия, биоинженерни технологии и биосензори.

От Оперативната програма „Наука и образование за ингелигентен растеж“ са отпуснати 20 млн. лева, а националното съфинансиране е 3,5 млн. лева.

Пловдивския университет и колегите им от МУ-Пловдив са успели да преборят конкуренцията на 20 ВУЗ-а от страната и спечелиха единствения подобен проект. Той ще се осъществи до 2023 година и ще касае активно развитие на науката за следващите 10 години. 

За първи път в страната ще се изгради уникална лаборатория, където има апаратура за изграждане на изкуствен гастроинтестинален тракт.

ПУ ще използвани в рамките на проекта 11 млн. лева, каза проф. Запрян Козлуджов. Той акцентира, че ще ремонтират сградата на ул. „Костаки Пеев“, където ще се помещават и  5 нови лаборатории. 

Проф. Стефан Костянев съобщи, че ще се изгради научен екип от 50 български изследователи, 10 водещи изследователи от ЕС, както и 25 доктори и 8 млади учени от България. Целта е да се влеят живителни средства в нашата наука, която е недофинасирана, обобщи Костянев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пияна шофьорка помете четири коли в с. Чепинци

Полицията задържа жена, шофирала след употреба на алкохол и ударила четири автомобила, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Смолян. Инцидентът е станал в рудоземското село Чепинци.  32-годишната жена управлявала автомобил „Киа Спортиж“, с който ударила три паркирани автомобила. Вследствие на сблъсъка една от паркираните коли се е сблъскала с..

публикувано на 17.06.24 в 12:55

Седем души са задържани в Пловдив за трафик на мигранти

Седем души са задържани в Пловдив за трафик на нелегални мигранти. 30-годишна жена от българо-афганистански произход, двама сръбски граждани - на 22 и 23 години, и други четирима български граждани - двама 40- годишни, един на 35 и друг на 43 години - това са седемте задържани за трафик на мигранти, съобщи Димитър Костов, наблюдаващ прокурор от..

публикувано на 17.06.24 в 12:04

Рангел Бизюрев отива на съд, следствието приключи

Рангел Бизюрев най-сетне се сдоби с обвинение от Окръжна прокуратура за убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  31-годишният Бизюрев е обвинен за умишлено убийство, извършено с особена жестокост.  Наказателният кодекс предвижда за това престъпление от 15 до 20 години затвор, доживотна присъда или доживотен затвор без право на замяна...

публикувано на 17.06.24 в 10:36

Затварят за три седмици и ул. "Равнища"

От днес до 7 юли ул. „Равнища“ ще се бъде затворена за движение заради ремонтни дейности на ул. „Царевец".  Това съобщи районният кмет Тони Стойчева в профила си във Фейсбук.  Улицата се използваше за обходен маршрут докато беше затворено кръстовището между „Царевец“, „Солунска“ и бул. „Хаджи Димитър“.  От днес обаче по нея няма да могат да..

обновено на 17.06.24 в 10:21

Затварянето на Бетонния мост усложни трафика в първия работен ден

Най-тежък автомобилен трафик има по бул. „Никола Вапцаров“ в пловдивския район „Южен“. Това показа репортерска проверка на Радио Пловдив тази сутрин, след като в събота беше затворен за реконструкция Бетонният мост и автомобилите бяха насочени по обходни маршрути.  Огромни автомобилни тапи се образуваха в първия работен ден от седмицата на бул...

публикувано на 17.06.24 в 10:21