Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Музиката не може да се разкаже, тя се преживява

| обновено на 21.06.18 в 07:14

Над 12 хиляди души са гледали на живо Лили Иванова в рамките на националното й турне „За пълноценни мигове с музиката“, което тръгна от Пловдив през февруари и вече гостува в шест града. 

Пловдив отново посреща певицата, за втори път тази година, в края на юни. Тя ще изпълни на сцената на Античния театър песните от най-новия си албум и едни от най-големите си хитове през годините. Дни преди концерта Лили Иванова даде интервю за Радио Пловдив .

Какво ще чуят пловдивчани и кои са другите музиканти, които застават до Вас освен Ангел Дюлгеров и Огнян Енев?

Другите музиканти са Веселин Веселинов - Еко (бас), Орли Цветанов (цигулка), Росен (барабани), ЛаТиДа (беквокали) и ... моето присъствие. За музката не мога да кажа какво ще се случи, тъй като музиката е нещо, което не може да се разкаже. Може би моите почитатели трябва да дойдат, да чуят и да си кажат мнението.

Последният албум, който издадохте е без име. Той съдържа 11 композиции и е мастериран в Лос Анджелис. Защо без име?

Мисля, че това е интересно. Направих го без да се пише коя съм, що съм. На обложката има една рисунка на художника Васил Горанов и не бих си позволила върху творбата на един творец да слагам името си или името на моя песен, заглавие и т.н. Смятам, че това е моето уважение към този творец.

Музикалната критика определя песните Ви като вечни, но те всеки път звучат като нови. Вие винаги сте в крак с времето. Факт е, че върху аранжиментите на последните Ви албуми работи пловдивчанинът Ангел Дюлгеров. Как го открихте?

Открих го в зала „Арена“, когато възложих моите аранжименти и диригентството за концерта ми в София на Живко Петров. Просто той избра музикантите, които трябва да бъдат като акомпанимент към този концерт. Това мисля, че бяха най-добрите музиканти от България. Там забелязах Ангел Дюлгеров и ме впечатли неговият маниер на свирене. След това веднага проучих кой е и така започнахме да работим заедно.

Трябва ли според Вас да има задължителна квота за българска музика? Ваши колеги повдигнаха този въпрос, но отговорът, сякаш се загуби в пространството...

Мисля, че е редно да има такъв закон, но е много важно да се знае кой ще издаде такъв закон, как ще се прилага и кой ще следи за прилагането му. Това са важни неща и без да се решат е безсмислено да има такъв закон. Всеки народ слуша своята музика. Моето пожелание към слушателите и към медиите – повече хубава българска музика, а не толкова много шум и кючек.

Какво слуша Лили Иванова от световната или класическата музика?

Моят любим певец е Стинг, който тези дни има концерти на Античния театър, харесвам и Дзукеро. Има един израелски певец, който се казва Асаф Авидан. Той е много интересен  и имам неговите дискове. Аз обичам и следя всичко , което се случва по света, за да си сверявам часовника, да получавам някакви нови идеи. Мисля, че това е полезно за всеки творец и го правя с удоволствие.

Пожеланието на Лили Иванова към пловдивската публика можете да чуете в интервюто от прикачения файл или в  предаването "MP 3 формат" на 21 юни , след 10 часа  и след 18 часа в ефира на Радио Пловдив.    

Кадри от концерта на Лили Иванова на Атичния театър през 2016-та

Още от категорията

В Калофер започва празникът на дантелата

С множество прояви от днес в Калофер започва празникът на дантелата. Участници от България, Франция, Хърватска, Испания, Словакия и Полша ще представят научни разработки в сферата на финото ръкоделно изкуство. Това ще стане в рамките на първата по рода си у нас международна научно-практическа конференция „Дантелното изкуство – минало,..

обновено на 13.08.22 в 09:26

"Жива библиотека" за Деня на младежта

Днес за поредна година в ОП „Младежки център Пловдив“ ще бъде отбелязан Международният ден на младежта. И този път от екипа са подготвили програма, изцяло вдъхновена от идеите на младите хора в града ни. От 18:00 ч., като част от младежките инициативи, реализирани от центъра, ще се проведе събитие в един по-разчупен и интересен формат..

обновено на 12.08.22 в 13:05

"Вкусът на лятото" с Пламен Кочев

В поредния епизод от рубриката "Вкусът на лятото" ви отвеждаме в двора на галерия "Джуркови". Там разговаряме с Пламен Кочев, създател на фейсбук групата Акция "Фото Пловдивъ" и сайта Исторически фото парк "Ретро Пловдивъ". "Красивата къща, в която днес се намира галерия „Джуркови“, е строена в началото на миналия век. Архитектурната красота и..

обновено на 11.08.22 в 12:59

Пловдив за 4-и път е домакин на CULTURAMA

Пловдив се включва в четвъртото издание на фестивала CULTURAMA.   Тази вечер в Етнографския музей „Консоне“ - квартет за старинни инструменти и оперната певица Ина Кънчева (сопрано) ще поднесат на пловдивчани и гостите на града музикален пърформанс.  Творби на Шуман, Менделсон и Малер ще звучат в първия концерт от програмата на фестивал..

публикувано на 11.08.22 в 11:05

Великите европейци - Блез Паскал

„Вечното мълчание на тези безкрайни пространства ме ужасява“ - написа през 17 век Блез Паскал в своите „Мисли“. Само от това изречение сякаш можем да го опознаем целия.  BNR podcasts · Великите европейци - Блез Паскал Чуваме гласа на ученият Паскал - математик, геометър, физик и изобретател, който изследва точно „безкрайните..

публикувано на 10.08.22 в 10:18