Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени са възможни между двете четения на закона

Ако не бъдат чути, търговците на горива продължават с протестите

НФСБ защити дребните собственици в бизнеса с горива

Снимка: архив

Търговците  на горива, собственици на  малки безиностанции, продължават с протестите си срещу новия закон за горивата, който бе приет на първо четене. Днес, след демонстрация в столицата, протестиращите имаха среща с народни представители от Патриотичния фронт. За резултатите от нея  разговаряме с търговеца на горива Петър Кантарски и с депутата Християн Митев. 

Спорде Кантарски  в управляващите няма желание за разрешаване на казуса. 

Вчера никой не пожела да говори с нас, днес продължихме с протестите, но няма резултат от срещата, коментира търговецът. 

Законопроектът предвижда всички,които складират или транспортират горива да бъдат регистрирани в Министерството на икономиката и да представят сериозни банкови гаранции, както и да имат определен капитал, за да продължат да работят. Собствениците на малките бензиностанции искат да бъдат разграничени от големите  вериги. Протестиращите се опасяват, че с този законопроект цената на горивото ще скочи, а на пазара ще останат само големите вериги

Снимка .

Нашите притеснения са че и за крайния потребител ще се вдигне цената. 

Според Кантарски има не добре обмислени неща в закона, но той е бил приет на първо четене от НС. По думите му има риск законът да не  бъде ратифициран от ЕС. 

Много от нашите търговци ще прекратят дейност, ако той влезе в сила. С него се облагодетелстват определени големи фирми. Ако не срещнем разбиране ще продължим с протестите, може да блокираме София, категоричен е Петър Кантарски.

От своя страна народният представител от НФСБ  Християн Митев обясни, че търговците са получили подкрепа на срещата. Той уточни, че на срещата е  поискано от търговците да представят исканията си, които да бъдат взети под внимание при второто четене на закона. 

Поели сме ангажимент да се съобразим с предложенията на търговците. Ние също смятаме, че закона има нужда от усъвършенстване. Няма пречка спорните текстове да бъдат коригирани или отменени. Но на този етап няма как да бъде отменен закона. Този законопроект е минал първо четене. Всеки един народен представител може да прави предложения за промени между двете четения. Няма пречка законът да се увършенства. 

Депутатът поясни, че и търговците са разбрали това. 

Християн Митев

На въпрос дали в коалицията на ОП има вътрешни разногласия относно законопроекта, внесен от депутата Емили Димитров, който не присъства днес на срещата с търговците, Митев заяви, че няма.

Двата разговора може да чуете в прикачените звукови файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Един шоумен си стои вкъщи, а от него зависи властта в тази страна

„ Коалицията ПП-ДБ е твърде вероятно да се разпадне или твърде вероятно да се обезличи. Защото в опозиция не е много лесно да трупаш авторитет и реваншистки сили. Виждаме го например от БСП, които от дълго време са в опозиция и продължава да губи, като най-накрая Нинова подаде оставка. Но това, което ще крепи ПП-ДБ е фактът, че победителят всъщност..

публикувано на 20.06.24 в 16:55

Държавата е в застой заради политиците - популисти

Никола Янков е предприемач и икономичиски експрерт, ръководителна икономическия експрет на "Синя България". Той коментира  политическата нестабилност и икономическите послания на избраните в парламента политически формации.  Според него сегашните народни избранници имат популистко говорене за икономиката, а досегшното им участие във властта на е..

публикувано на 20.06.24 в 16:08

ГЕРБ- СДС, ДПС и ИТН избраха Рая Назарян за председател на НС

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН- 131 гласа “за” Рая Назарян бе избрана за председател на 50-о Народно събрание= Изборът на Назарян бе успешен от третия опит заради подкрепата на ИТН. По-рано групата съобщи, че ще подкрепи всички кандидатури за председател на Народното събрание, но няма да подкрепи мандат на ГЕРБ или ДПС. „На първо място бих..

публикувано на 20.06.24 в 11:38

263 отличници изпраща Английската гимназия в Пловдив

Изпращаме отличен випуск. Традициите в Английската гимназия не се променят вече 61 години, заяви за програма "Точно днес" директорът на училището   Николай Радев,  което е първо по успех на държавните зрелостни изпити. "Днес ще изпратя 263 отличници.  За мен всички те са страхотни ученици. Ако искате точна бройка - 182 са с отличните..

публикувано на 20.06.24 в 10:57
Страхил Делийски

Политическите сили в НС нямат изгода от нови избори

„Политическата логика е България да има редовен кабинет след изборите. Не съм сигурен доколко българският политически процес, е подчинен на политическа логика. Затова ние можем да предполагаме, но политическият елит и партийните лидери са тези, които разполагат. Мисля, че няма сред парламентарно представените партии такива, които да предпочитат..

публикувано на 20.06.24 в 10:05