Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бракониерите на дървесина стават все по- изобретателни

Няма голям ефект върху незаконния добив на дървесина, въпреки всички предприети от държавата мерки сочи анализ на Глобалния фонд за дивата природа (WWF) и коалиция "За да остане природа в България“ за ефективността на контрола в горските територии в периода 2013- 2017 г.




Спрямо предишния  такъв доклад за времето от 2006 до 2013 г. не се отчитат никакви положителни тенденции, заяви за Радио Пловдив Добромир Добринов от отдел „Гори“ на фонда.

Това е третият анализ. Първият е изготвен само за 2015, следващият анализ е за 2006-2013 години и този обхваща периода до 2017 година. Избрали сме такъв период от 5 години, защото той дава по-добра представа за  тенденция, обясни природозащитникът.

Той обясни, че като цяло целта е не да се сочи някого с пръст,  а да се извърши анализ на база статистически и официални данни, за се разбере какво трябва  да се промени.

Този анализ се надяваме да помогне на самата държава, но и ние се учим от него. Едното от заключенията е, че сивият сектор е една трета от сечта. В самия анализ сме дали дефиниция на незаконен дърводобив – това е  всяко едно нарушение на разпоредбите на горското законодателство, поясни Добринов.

Според доклада незаконният дърводобив продължава да съществува.

Добринов посочи, че докладът е по различен от предишните, защото обследва и външните фактори за незаконния дърводобив- бедност, нагласи на гражданите, медиите.

По думите му общественият отзвук е спорадичен.  Няма постоянна тенденция, че гражданите, обществото и медиите се интересуват от този проблем.

В анализа са направени съпоставки в основните  6 области, в които сме идентифицирали възможност за незаконен дърводобив  и как са се променили нещата през годините. За съжаление каквито  и действия да са положили контролните органи, а те са положили изключително големи усилия, не са постигнати резултати. Каквито и усилия да са положени от страна на държавата, ако не се запушат пробойните в посочените области няма да има резултати.

Законодателството даде изключително много правомощия на горските, законодателната база е добре регламентирана, но няма резултати. Само 370 горски инспектори трябва да осъществят контрола на територията на всички гори, които са около 40% от територията на страната. Това няма как да стане. Това няма как да стане и при заплащането на тези хора. Условията са изключително тежки. Ако нямаме силна държавна институция, материално осигурена с всичкия необходим ресурс нещата няма как да се променят, допълва Добринов.


Проф. д-р Иван Петров Палигоров, председател на Съюза на лесовъдите, също смята, че взетите от властите мерки за спиране на незаконния дърводобив не доведоха до осветляване на сектора. 

Колкото повече мерки се вземат за ограничаване на тези незаконни практики, толкова по- изобретателни стават нарушителите. Това показва, че забраните колкото и да се ефективни винаги водят до заобикаляне.

Проф. Палигоров не приема, че финансовите размери на сивия сектор в бранша се изчисляват на  150 милиона лева. Тези числа са предположения. Той може да бъде и по- голям, но може да бъде и по- малък.  300 хиляди кубически метра незаконен добив на дървесина отчита Агенцията по горите като резултат – това е нещо, което е действително заловено и е сигурно. Другите числа будят недоверие и създава една настройка, че браншът прикрива нещо, което се случва. 

Той изрази благодарност към неправителствения сектор, че поставя въпроса за дебат, но изрази недоверие към числата, които сочат.

Според професора дърводобивът за отопление не се е увеличил в годините. Нямаме причина да смятаме, че този дял се е увеличил. Имало ги е винаги и ще го има и в бъдеще.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03