Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смолян почита закрилника на Родопите Свети свещеномъченик Висарион Смоленски

Епископ Арсений: България е пред по - голяма заплаха от турското робство, защото чезне не само държавата, но и вярата и народността ни!

На 29 юли Православната църква прославя Свети свещеномъченик Висарион Смоленски. Денят е храмов празник за катедралния храм „Свети Висарион Смоленски“ в Смолян. 
По този повод в катедралата бе отслужена Архиерейска света Литургия, оглавена от Знеполския епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит. След литургията бе раздаден благословен обяд.

Свети Висарион Смоленски е смятан за закрилник на РодопитеТой е последният епископ на Смолянска епархия, мъчен и убит заради отказа си да приеме исляма по време на първото насилствено помохамеданчване на Родопите. 

Когато почитаме празника на този дивен в мъченията и търпението свещеномъченик Висарион, ние се удивяваме на неговата искрена вяра, на жертвената му любов и всеотдайност на Господа, посочи в проповедта си епископ Арсений

Той спомена в словото си за заплахата да станем роби на чужди неправославни и нехристиянски цивилизации и антибългарски култури, ако не съхраним народната святост.
Ако не престанем да продаваме православната си вяра и народността си, то ние ще погинем и физически, и духовно, заяви епископ Арсений. 

Някога в навечерието на турското робство, България е била изправена пред едно от най-големите си изпитания за своето съществуване. Днес България е изправена пред още по-голяма опасност, защото чезне не само държавата ни, но и вярата, и народността ни, допълни викарийният епископ. 
Напомняйки на миряните, че днес повече от всякога имаме нужда от примера на Свети Висарион Смоленски, свещеникът се обърна с молитва: Боже, пази България! Боже, по молитвите на св. Висарион Смоленски, запази страната ни православна и християнска!

Храмът под покровителството на Свети Висарион Смоленски се намира в центъра на Смолян и от построяването му през 2006 г. се е превърнал в символ на родопския град. При освещаването в основния стълб на олтара са вградени мощите на Света Марина.

Това е първият нов православен храм в Смолян за последните 130 години

Снимка
Патронът му е български мъченик - Висарион Смоленски. Той е епископ от 17-ти век, който се бори срещу помохамеданчването в района. Житието му разказва, че след една година съпротива е заловен, измъчван и убит от османските власти. 
За смъртта на епископ Висарион пише и Антон Дончев в романа си „Време разделно“. 

Смолянският храм е вторият по големина в България след патриаршеския храм "Свети Александър Невски" в София.

"Свети Висарион Смоленски" има 11 камбани, чието общо тегло е 5 тона. 
Най-голямата камбана е с височина 152 см, диаметър 145 см и тежи 2 тона. Най-малката е 60 кг.
Уникалните камбани са поръчани и изработени в Русия по специална технология. Четири от по-големите са с инкрустации и с образи на светци.

В криптата на църквата е подредена постоянната експозиция от икони. В нея се съдържат около 40 старинни икони от 18 и 19 век.
Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

15 000 лева гаранция за Румен Бечев, грозят го до 20 години затвор

Петима вече са обвиняемите по скандала, придобил известност като "Разград". От днес и директорът на Смолянския театър Румен Бечев е с повдигнато обвинение. Това е подобно на това на директора на ТМФЦ в Разград Левон Манукян – злоупотреби в особено високи размери. При доказване на вина Румен Бечев може да получи от 10 до 20 г. затвор...

публикувано на 03.10.24 в 14:23

Повдигнаха обвинение и на директора на Смолянския театър

Директорът  на Смолянския театър Румен Бечев вече е с повдигнато обвинение, научи Радио Пловдив. Той все още не е официално задържан, а следобед ще стане ясно по-нататъшното развитие на случая.  Вчера Румен Бечев бе доведен в Пловдив за разпит по казуса със схемата, източила почти чилион лева от Разградския филхармоничен театър, а проверка на..

публикувано на 03.10.24 в 12:53

Разследват инцидент в пловдивско училище

Проверка за инцидент, предизвикан от родител в СУ „Черноризец Храбър“ , извършват полицията и Регионалното управление на образованието в Пловдив.  Инцидентът е станал във вторник. Известното до момента е, че след спречкване между две деца в училището е пристигнал родител, който е заплашил заместник-директорката. От ръководството на..

публикувано на 03.10.24 в 12:53

68-годишна жена от Стрелча е арестувана за търговия с гласове

68-годишна жена от Стрелча е задържана при полицейска акция срещу купуването на гласове. При спецоперацията на полицията в Пазарджик е претърсена къщата на жената, в която са иззети иззети множество тетрадки и флаш памет, съдържащи лични данни за лица, разпределени по населени места, адреси и избирателни секции.  Акцията е организирана след..

публикувано на 03.10.24 в 12:17

Жена пострада в пътен инцидент

40-годишна жена е откарата в болница за преглед след пътен инцидент, който стана по-рано тази сутрин на кръстовището до Аграрния университет в Пловдив.  Жената е шофирала автомобил Пежо, който се е сблъскат с камион, управляван от 50-годишен мъж. По предварителни данни шофьорът на камиона е отнел предимството на автомобила.  Алкохолните проби на..

публикувано на 03.10.24 в 10:39