Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чая заля пътя Ягодово - Катуница и ниви, стопани готвят гражданско неподчинение

| обновено на 02.08.18 в 17:07

Тази сутрин е затворен за движение пътният участък между селата Катуница и Ягодово. Причината е преливане на река Чая. 

121 литра на квадратен метър дъжд са паднали през последното денонощие в областите Смолян и Пловдив, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. В Родопите валежите са продължили до 4 часа тази сутрин. Те са качили нивото на Чая над максималното, което тя може да поеме - над 600 кубика в секунда. Това е довело до скъсване на дигата на река Чая край Катуница.


Полицейски служители насочват автомобилите по обходни маршрути. 


Нивото на Чая се покачи след поройните дъждове в Родопите през последните дни. Кметът на Катуница Красимир Юруков обясни, че реката е скъсала дигата на същото място, където имаше пробив преди около месец. 

Залети са над 400 декара земеделска земя. Кметът Красимир Юруков уточни, че са разрушени около 60 метра от нея на около 300 метра след мястото, където бе скъсана в края на юни. От "Напоителни системи", чиято отговорност е съоръжението, веднага са започнали укрепване на мястото, но коритото е непочистено от наноси и храсти и опасността при всеки дъжд си остава, добави кметът на селото. 

Коритото на реката е под юристдикцията на Басейнова дирекция, чиито специалисти, по думите на Юруков, и днес са направили поредния протокол за случилото си. Наводнените ниви са същите, залети при предишното наводнение, допълни кметът. Собствениците на по-голямата част от тях се успели да ги презасадят с нови култури, които отново обаче са унищожени, каза Юруков. 

Междувременно жители на Катуница, Чешнегирово и Садово се готвят да обявят тази вечер гражданско неподчинение заради бездействието на държавните институции след бедствията.  Недоволните се събират в 18.30 часа на Кемера, на Цариградско шосе. Това съобщи кметът на Садово Димитър Здравков и посочи, че прелялата река Чая е заляла и пътя от село Катуница към международния път Е-80. 

Земеделските земи на повечето от тях са наводнени за втори път, в рамките на месец и половина. Кметът Димитър Здравков обяви, че изцяло подкрепя исканията на хората. 

 „Напоителни системи“ още не са започнали укрепване на повредените участъци на дигата, подчерта кметът на Садово.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Двама кандидати за кмет на Панагюрище

Двама са регистрираните кандидати за кмет на Панагюрище, съобщават от общинската избирателна комисия. Извънредните частични местни избори ще се проведат на 23 юни, след като Върховният административен съд касира избора за кмет през ноември миналата година. На 23-ти юни  в битката за кметския пост отново един срещу друг ще застанат кандидатът на ГЕРБ..

публикувано на 25.05.24 в 10:17

Увеличават заплатите в УМБАЛ "Свети Георги"

УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив увеличава заплатите на своите служители със задна дата от 1 април, съобщават от лечебното заведение. Това стана чрез анекс към Колективния трудов договор.  Увеличението на брутните заплати ще бъде средно с 13%, в зависимост от категорията персонал.   След промените, основните заплати на лекарите със специалност..

публикувано на 25.05.24 в 09:57

Няма опасност за живота на френския алпинист

Към момента няма опасност за живота на 39-годишният френски гражданин, който пострада при падане в района на Седемте рилски езера вчера. Това каза доц. д-р Кирил Атлиев, началникът на Спешното отделение към УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, където пострадалият бе настанен.  На мъжа е извършена операция в неврохирургичната клиника заради травмите на..

публикувано на 25.05.24 в 09:55

Изтича срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес

Днес изтича срокът, в който гражданите с регистрирани постоянен и настоящ адрес в различни населени места на територията на България, могат да подадат писмено искане, за да бъдат вписани в избирателните списъци на секцията по регистрирания им настоящ адрес.  При подаване на едно заявление избирателят се вписва и в двата списъка (за гласуване за..

публикувано на 25.05.24 в 08:22

"Книги за смет" в Пловдив

В Пловдив на пл. „Централен” до Военния клуб ще се проведе кампанията „Книги за смет”.   Регламентът за участие в кампанията тази година е различен. Всеки, който предаде един килограм годни за рециклиране пластмасови отпадъци, получава в замяна една книга по избор. Участващите ще могат да получат само по едно издание.  Тъй като в инициативата се..

публикувано на 25.05.24 в 08:19