Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедствено положение след пороите в три пловдивски общини

Три пловдивски общини обявиха частично бедствено положение заради свлачища и скъсани диги.

От Кризисния щаб в Областната управа информираха, че в Садово и Родопи има скъсани диги на река Чая, вследствие на което реката заля пътищата Ягодово – Катуница и до летище Пловдив и стотици декари земеделски площи. 

Багери вече укрепват дигата в района на Катуница, съобщи Петко Димов, управител на клон „Марица“ на Напоителни системи. Той добави, че водата край селото е преляла за минути с максимален дебит от 600 куб/метра в секунда. Димов увери, че до края на деня съоръжението ще бъде ремонтирано.

В община Куклен придошлата река и активирано свлачище буквално отнесе части от пътя Яврово – Добралък, на около 4 километра преди Добралък, каза кметът на общината Мария Белчева.
На места буквално няма път. Сега багери работят,  трупат скална маса да възстановят частично пътя, за да може да преминава автомобил, каза тя. 
Жителите на Добралък вече имат електричество, допълни кметът. 

121 литра на квадратен метър дъжд са паднали през последното денонощие в областите Смолян и Пловдив, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. В Родопите валежите са продължили до 4 часа тази сутрин. Те са качили нивото на Чая над максималното, което тя може да поеме.

Това е довело до скъсване на дигата на река Чая край Катуница.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Книги за смет" в Пловдив

В Пловдив на пл. „Централен” до Военния клуб ще се проведе кампанията „Книги за смет”.   Регламентът за участие в кампанията тази година е различен. Всеки, който предаде един килограм годни за рециклиране пластмасови отпадъци, получава в замяна една книга по избор. Участващите ще могат да получат само по едно издание.  Тъй като в инициативата се..

публикувано на 25.05.24 в 08:19

В Карлово се провежда Празникът на розата

В Карлово се провежда Празникът на розата. Проявите започват в 9.00 ч. в градините край Клисура, където младежи и девойки, облечени в носии, ще пресъздадат ритуала розобер.   От 10.30 ч. е шествието на Царицата на розата, което започва от Арапския мост, по ул. „Гурко“ до централния площад „20 юли“, където ще се състои официалната церемония...

публикувано на 25.05.24 в 08:16

"Кугар" превози пострадал в Рила до УМБАЛ "Св. Георги"

Военнослужещи с вертолет „Кугар“ от състава на Военновъздушните сили транспортираха пострадал в Рила, съобщиха от Министерството на отбраната (МО). Екипаж на вертолет „Кугар“ е задействан днес със задача да транспортира тежко пострадал мъж в района на Седемте рилски езера. Екипажът успешно е локализирал пострадалия. Той е откаран с вертолета в УМБАЛ..

публикувано на 24.05.24 в 20:55

Отговорни сме за бъдещето на България, каза вицепрезидентът

Поне на 24 май да си обещаем, че ще намерим трите приоритета за развитието на България, че ще имаме сигурност за нашите граждани не само по отношение на отбраната, не само по отношение на вътрешна сигурност, но да има сигурност за бъдещето, за икономика, за стандарт, за социални отношения вътре в страната.  Това заяви пред журналисти в Чепеларе,..

обновено на 24.05.24 в 15:14
Празникът в Асеновград

24 май бе тържествено отбелязан и в Пловдивско

Асеновград отбеляза 24-ти май с празничен концерт. Тържественото честване по повод Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност започна с издигане на знамето под звуците на химна на България.  Последва празничното слово на кмета д-р Христо Грудев, след което програмата продължи с..

публикувано на 24.05.24 в 15:08